Siirry suoraan sisältöön

Äänitekniikan perusteet tapahtumatekniikassa (3 op)

Toteutuksen tunnus: KM00GL41-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus
22.04.2025 - 31.12.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Media, muotoilu ja konservointi
Toimipiste
Hämeentie 135 D
Opetuskielet
suomi
Paikat
1 - 60
Koulutus
Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelma
Vastuuopettaja
Timo Hiekkanen
Opintojakso
KM00GL41
Toteutukselle KM00GL41-3001 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää äänen fysikaaliset perusteet ja osaa laskea yksinkertaisia ääneen liittyviä laskuja. Hän osaa perustella ääniteknisiä valintojaan äänen ominaisuuksiin ja alan tietoperustaan pohjautuen. Opiskelija tuntee äänitekniikan signaaliketjun ja osaa suunnitella pienen tapahtuman vaatiman äänentoiston ja tekniikan. Opiskelija tietää äänitekniikkaan liittyviä riskejä sekä itsensä, että yleisön kannalta ja osaa huomioida ne toiminnassaan.

Sisältö

Äänitekniikan perusteet tapahtumatekniikassa on itsenäinen opintojakso, jonka avulla pääset opiskelemaan äänen fysiikan perusteita ja tutustumaan monipuolisesti tapahtumissa käytettävään äänitekniikkaan. Kurssin jälkeen sinulla on hyvä käsitys koko signaaliketjusta laulajalta yleisölle ja osaat huomioida äänitekniikan turvallisuusnäkökohtia. Kurssi on tarkoitettu erityisesti sinulle, jos työskentelet tai haluaisit työskennellä esitys- ja teatteritekniikan ammattialalla ja sinulla on jo joitakin kokemuksia äänitekniikasta.

Oppimateriaalit

Materiaalit julkaistaan oppimisalustalla (Moodle).

Opetusmenetelmät

Itseopiskelu
Verkkotehtävät

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssitehtävät on palautettava arviointia edeltävän kuukauden viimeiseen päivään mennessä. Esimerkiksi, jos kaikki kurssitehtävät ovat palautettu 31.1., kurssi arvioidaan 15.2. mennessä, poikkeuksena heinä-elokuu, jolloin kurssia ei arvioida.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksolla ei ole aikaan sidottuja luentoja. Opintojakson suoritus perustuu itseopiskelumateriaaleihin ja tehtäväsarjoihin, jotka opiskelija voi suorittaa omaan tahtiinsa.

Kurssin opintopistemäärä on kolme opintopistettä. Laskennallisesti yhden opintopisteen suorittaminen edellyttää 27 tuntia työtä. Opintojakson kokonaistuntimäärä on tämän laskelman mukaan 81 tuntia. Työmäärämitoitus on ohjeellinen ja suuntaa antava opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseksi ja arvosanaan 3/5 tarvittava keskimääräinen työmäärä. Opiskelijan aiemmasta osaamis- ja kokemustaustasta riippuen työmäärä voi olla vähemmän tai enemmän. Opintojaksossa hankittua osaamista arvioidaan tehtävien ja muiden suoritteiden kautta, ei tehtyjen tuntien määrällä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija ymmärtää äänen fysikaaliset perusteet ja osaa laskea yksinkertaisia ääneen liittyviä laskuja. Hän osaa perustella ääniteknisiä valintojaan äänen ominaisuuksiin pohjautuen. Opiskelija tuntee joitakin äänitekniikan laitteita ja osaa suunnitella pienen tapahtuman vaatiman äänentoiston ja tekniikan osana ryhmää. Opiskelija tietää äänitekniikkaan liittyviä riskejä itsensä kannalta ja osaa huomioida ne toiminnassaan. Opiskelija osaa reflektoida omaa osaamistaan äänitekniikassa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija ymmärtää äänen fysikaaliset perusteet ja osaa laskea yksinkertaisia ääneen liittyviä laskuja. Hän osaa perustella ääniteknisiä valintojaan äänen ominaisuuksiin pohjautuen. Opiskelija tuntee äänitekniikan laitteita, ymmärtää signaaliketjun merkityksen ja osaa suunnitella pienen tapahtuman vaatiman äänentoiston ja tekniikan. Opiskelija tietää äänitekniikkaan liittyviä riskejä sekä itsensä, että yleisön kannalta ja osaa huomioida ne toiminnassaan. Opiskelija osaa reflektoida omaa osaamistaan äänitekniikassa ja tunnistaa kehittämiskohteita omassa osaamisessaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää äänen fysikaaliset perusteet syvällisesti ja osaa laskea vaativia ääneen liittyviä laskuja. Hän osaa perustella ääniteknisiä valintojaan äänen ominaisuuksiin ja alan tietoperustaan pohjautuen. Opiskelija tuntee laajasti äänitekniikan laitteita, ymmärtää signaaliketjun merkityksen ja osaa suunnitella laajan tapahtuman vaatiman äänentoiston ja tekniikan. Opiskelija tunnistaa äänitekniikkaan liittyviä riskejä sekä itsensä, muiden työntekijöiden, että yleisön kannalta ja osaa huomioida ne toiminnassaan. Opiskelija osaa reflektoida omaa osaamistaan äänitekniikassa ja tunnistaa kehittämiskohteita omassa osaamisessaan.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija ymmärtää äänen fysikaaliset perusteet ja osaa laskea yksinkertaisia ääneen liittyviä laskuja. Hän osaa perustella ääniteknisiä valintojaan äänen ominaisuuksiin pohjautuen. Opiskelija tuntee joitakin äänitekniikan laitteita ja osaa suunnitella pienen tapahtuman vaatiman äänentoiston ja tekniikan osana ryhmää. Opiskelija tietää äänitekniikkaan liittyviä riskejä itsensä kannalta ja osaa huomioida ne toiminnassaan. Opiskelija osaa reflektoida omaa osaamistaan äänitekniikassa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tehtäväsarjat 80%
Reflektio 20%

Esitietovaatimukset

Kurssin suorittamiseen tarvitset matemaattisia perustaitoja (peruslaskutoimitukset, logaritmi, yhtälönratkaisu). Perustason ymmärrys digitaalitekniikasta ja omat kokemukset äänitekniikan laitteista ovat auttavat tehtävien tekemisessä.

Siirry alkuun