Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikeanalytiikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FL59-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
13.12.2025 - 11.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
12.01.2026 - 15.03.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 50
Koulutus
Laboratorioanalytiikan tutkinto-ohjelma
Ryhmät
TXS25S1
Laboratorioanalytiikan tutkinto-ohjelma päivä
TXV25S1
Degree Programme in Laboratory Science, päivä
Opintojakso
TX00FL59
Toteutukselle TX00FL59-3002 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Opintojaksolla käytetään analyyttisen kemian, spektrometrian ja kromatografian tekniikoita elintarvikkeiden ja mahdollisesti muiden tuotteiden tutkimisessa. Tavoitteena on, että opiskelijat oppivat tutkimaan analyyttisen kemian menetelmiä hyödyntäen elintarvikkeiden koostumusta, laatua ja ominaisuuksia ruokaväärennöksiin liittyen. Lisäksi opiskelija ymmärtää laboratoriotyöskentelyn laadun merkityksen ja osaa tunnistaa mittauksiin liittyvät virhelähteet. Hän osaa erottaa systemaattiset ja satunnaiset virheet sekä soveltaa epävarmuuden arviointia laskennassa. Opiskelija osaa käyttää oikeita mittavälineitä ja tunnistaa niihin liittyvät epävarmuudet. Hän osaa raportoida tulokset oikealla tarkkuudella ja perustella mittausepävarmuuden merkityksen analyysitulosten luotettavuudelle. Opiskelija osaa toimia yksilönä ja ryhmässä projektin suorittamiseksi

Sisältö

Projekti liittyy elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden koostumus- ja jäämäanalytiikkaan, ja se toteutetaan projektiryhmissä. Lisäksi opetellaan laboratorion laatuun ja mittausepävarmuuteen liittyviä asioita:

- Merkitsevät numerot ja pyöristys
- Systemaattiset ja satunnaiset virheet
- Mittavälineiden tarkkuus ja niihin liittyvien epävarmuuksien arviointi
- Epävarmuuksien yhdistäminen laskennassa
- Tulosten esittäminen ja analysointi mittausepävarmuuden näkökulmasta

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on osallistunut aktiivisesti projektityöhön. Projektityö valmistuu, ja tulokset raportoidaan. Opiskelija tunnistaa laboratoriotyöskentelyn laadun perusteet: Hän osaa tunnistaa mittausvirheitä ja raportoida tulokset oikealla tarkkuudella. Hän osaa käyttää perustason mittavälineitä ohjeistuksen mukaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Edellisen lisäksi opiskelija osaa
- laatia projektisuunnitelmia ja toimia projektiryhmän vetäjänä tai aktiivisena jäsenenä sekä toteuttaa suunnitelmaa tavoitteellisesti
- työskennellä ryhmän mukana ja tarpeen mukaan organisoida työnsä uudelleen
- esittää ryhmänsä suunnitelmat ja tulokset sidosryhmille sekä suullisesti että kirjallisesti.
- arvioida mittausepävarmuuksia ja soveltaa epävarmuuden arviointia analyysitulosten tulkinnassa.
- valita sopivat mittavälineet ja arvioida niiden tarkkuutta.

Projekti on saavuttanut sille asetetut tavoitteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisen lisäksi opiskelija
- osaa suunnitella laajahkon ja monipuolisen projektin, jossa on useita osatehtäviä
- valmistautuu projektityöhön perehtymällä monipuolisesti lähteisiin ja aikatauluttamalla työnsä etukäteen
- osaa käyttää epävarmuuden laskentamenetelmiä monimutkaisemmissa mittaustilanteissa.
- osaa suunnitella ja toteuttaa laadukkaita mittauksia itsenäisesti.
- osaa arvioida mittavälineiden sopivuutta eri mittaustilanteisiin ja huomioida niiden epävarmuudet osana analyysiä.

Projektityö valmistuu ja tulokset raportoidaan suunnitellussa aikataulussa. Projekti on saavuttanut sille asetetut tavoitteet hyvin.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija on osallistunut aktiivisesti projektityöhön. Projektityö valmistuu, ja tulokset raportoidaan. Opiskelija tunnistaa laboratoriotyöskentelyn laadun perusteet: Hän osaa tunnistaa mittausvirheitä ja raportoida tulokset oikealla tarkkuudella. Hän osaa käyttää perustason mittavälineitä ohjeistuksen mukaisesti.

Esitietovaatimukset

Kemian perusteet 1, Orientaatio ammattialaan ja opiskeluun

Siirry alkuun