Siirry suoraan sisältöön

Käymisprosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO55-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
05.05.2025 - 31.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ilmoittaudu toteutukselle OMAssa
Ajoitus
20.10.2025 - 12.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Markus Räsänen
Vihreä kemia Mikrobiologia Opettaja
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
BIO23
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO55

Toteutuksella on 28 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 80 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ti 21.10.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 21.10.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ti 28.10.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 28.10.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ti 04.11.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 04.11.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ti 11.11.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 11.11.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ma 17.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 17.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 17.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 17.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 18.11.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 18.11.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ma 24.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 24.11.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 24.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 24.11.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ti 25.11.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 25.11.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ma 01.12.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 01.12.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 01.12.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 01.12.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 02.12.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 02.12.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Ti 09.12.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMC245 Oppimistila
Ti 09.12.2025 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3002
MMA110 Oppimistila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää käymisen eli fermentaation käsitteenä ja sen merkityksen erilaisissa prosesseissa sekä sen vaikutukset ihmisiin, teollisuuteen ja erilaisiin tuotteisiin.

Opiskelija tuntee käymiseen liittyvää biokemiaa ja mikrobiologiaa, ja osaa nimetä merkittävimpiä käymisprosesseja ja niihin liittyviä mikro-organismeja.

Opiskelija tutustuu erilaisiin elintarvikkeisiin ja biotekniikkaan liittyviin prosesseihin, joissa hyödynnetään käymistä osana prosessia tai tuotteen valmistusta.

Opiskelija osaa hyödyntää käymistä käytännössä elintarvikkeiden säilöntämenetelmänä ja esim. maun, aromin, tekstuurin tai muiden ominaisuuksien muokkaamisessa ja muodostuksessa.

Opiskelija kykenee arvioimaan käymisprosesseja esim. aistinvaraisesti ja analysoimalla käymiseen liittyviä parametreja.

Sisältö

1. Käyminen eli fermentointi käsitteenä, käymisen merkitys
2. Käymisen biokemiaa ja mikrobiologiaa
3. Käymisen hyödyntäminen erilaisissa prosesseissa (elintarvikkeet, biotekniikka)
4. Elintarvikkeiden fermentointi säilöntä- ja valmistusmenetelmänä
5. Aistinvarainen arviointi, analytiikka

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija ymmärtää käymisen käsitteen ja sen perusmerkityksen, mutta yksityiskohtainen tieto puuttuu.
Rajallinen tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Perustiedot käymiseen liittyvistä prosesseista, mutta esimerkkien ja sovellusten ymmärrys on puutteellinen.
Perusosaaminen käymisen hyödyntämisestä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen merkityksestä eri prosesseissa.
Hyvä tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Selkeä tieto käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.
Hyvä osaaminen käymisen hyödyntämisessä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen monipuolisesta merkityksestä eri prosesseissa.
Erinomainen tieto käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Kiitettävä hallinta käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Esitietovaatimukset

Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia
Fermentointitekniikka

Lisätiedot

Kurssi sisältää laboratoriotöitä.

Lisätiedot

Kurssi sisältää laboratoriotöitä.

Siirry alkuun