Olutprojekti (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00FO54-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.12.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
03.03.2025 - 09.05.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Toteutuksella on 21 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 76 t 0 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ma 03.03.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
To 06.03.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 06.03.2025 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA238.1
Oppimistila
|
Ma 10.03.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 13.03.2025 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
Ma 17.03.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 20.03.2025 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
Ke 26.03.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 27.03.2025 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
Ke 02.04.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 03.04.2025 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
MINISEMINAARI Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
Ti 08.04.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ke 09.04.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 10.04.2025 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
To 17.04.2025 klo 08:30 - 10:30 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
Ti 22.04.2025 klo 08:00 - 14:00 (6 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 24.04.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA214
Auditorio Corner
|
Ma 28.04.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
Ti 29.04.2025 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ma 05.05.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
Ti 06.05.2025 klo 09:00 - 13:00 (4 t 0 min) |
OLUTSEMINAARI Olutprojekti TX00FO54-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Tavoitteet
Opiskelija tietää, mitä olut on ja mikä merkitys sillä on ollut ihmisille eri aikoina. Opiskelijalla on käsitys panimoalan markkinoista niin Suomessa kuin ulkomailla. Opiskelija on tietoinen panimoalaan liittyvästä lainsäädännöstä.
Opiskelija tuntee erilaisia ja yleisimpiä oluttyylejä ja niihin liittyviä erityisominaisuuksia.
Opiskelija tuntee oluen pääraaka-aineet ja niiden vaikutukset oluen fysikaalisiin, kemiallisiin ja aistinvaraisiin ominaisuuksiin.
Opiskelija tutustuu panimoprosessiin kokonaisuutena ja valmistuksen eri vaiheisiin sekä ymmärtää niiden merkityksen lopullisen tuotteen kannalta. Opiskelijalla on käsitys teollisen panimon ja kotipanimon eroavaisuuksista ja lainalaisuuksista.
Opiskelija tietää yleisimpiä olueen ja raaka-aineisiin liittyviä mitattavia parametreja ja niiden analyysimenetelmiä, ja pystyy arvioimaan vierrettä ja olutta aistinvaraisesti.
Opiskelija hallitsee panimoprosessin eri vaiheet ja osaa valmistaa olutta itsenäisesti kurssilla opitun tiedon pohjalta.
Sisältö
• Olut ja oluen historia, markkinat, lainsäädäntö
• Erilaiset oluttyylit, alkoholiton olut
• Oluen raaka-aineet ja vaikutukset oluen makuun ja ominaisuuksiin
• Panimoprosessi ja valmistuksen vaiheet, teollinen panimo vs. kotipanimo, panimokemia
• Raaka-aineiden ja oluen analyysit (fysikaaliset, kemialliset, mikrobiologiset)
• Oluen valmistusprojekti
Aika ja paikka
Leiritie 1, 4. periodi (aloitus poikkeuksellisesti jo 3. periodin lopussa)
Oppimateriaalit
Oppituntien materiaalit
Käytännön töiden ohjeet
Suositeltavia kirjoja:
Chris Whiten kirjat: Water, Malt, For the love of hops, Yeast
John Palmerin kirja: How to Brew
Opetusmenetelmät
Oppitunnit
Käytännön työt (labratyöt)
Tiimityöskentely
Raportointi
Esittäminen
Tentti
Excursio
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti 5.5.2025 klo 9.00-11.00, MMA218
Uusinta toukokuussa 2025.
Uusintatentistä tiedotetaan lähempänä ajankohtaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-Oppitunnit ja käytännön työt lukujärjestyksen ja kurssisuunnitelman mukaan
-Miniseminaarin ryhmätyöesityksen valmistelu ja esittäminen
-Olutprojektin loppuraportin ja loppuesityksen tekeminen ryhmässä
-Tenttiin valmistautuminen
-Excursiolle osallistuminen
Sisällön jaksotus
Kurssisuunnitelman ja lukujärjestyksen mukaisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin KICK OFF -tilaisuus pidetään viikolla 10, 3.3.2025 lukujärjestyksen mukaan.
Kurssin luennoitsija ja vastuuopettaja on Markus Räsänen.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
• Perustiedot oluesta ja sen historiasta, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto panimoalan markkinoista ja lainsäädännöstä.
• Rajallinen tuntemus oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Perustieto oluen raaka-aineista, mutta ilman syvällistä ymmärrystä vaikutuksista.
• Perustieto panimoprosessista, mutta ilman syvällistä ymmärrystä vaiheiden merkityksestä.
• Rajallinen ymmärrys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Perustaso olueen liittyvissä mitattavissa parametreissa ja niiden analyysimenetelmissä.
• Vaillinainen hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
• Kohtuullinen tieto oluesta ja sen historiasta, hyvä ymmärrys merkityksestä eri aikoina.
• Hyvä tieto panimoalan markkinoista ja perustiedot lainsäädännöstä.
• Hyvä tuntemus erilaisista oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Hyvä tieto oluen raaka-aineista ja niiden vaikutuksista.
• Selkeä ymmärrys panimoprosessista ja sen vaiheista sekä niiden merkityksestä lopputuotteen kannalta.
• Vahva tietämys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Hyvä tietämys olueen liittyvistä mitattavista parametreista ja niiden analyysimenetelmistä.
• Hyvä hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta itsenäisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
• Erinomainen tieto oluesta ja sen historiasta, poikkeuksellinen ymmärrys merkityksestä eri aikoina.
• Erinomainen tieto panimoalan markkinoista ja tarkka tietämys lainsäädännöstä.
• Kiitettävä tuntemus erilaisista oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Perusteellinen tieto oluen raaka-aineista ja niiden vaikutuksista.
• Syvä ymmärrys panimoprosessista ja sen vaiheista sekä niiden merkityksestä lopputuotteen kannalta.
• Kiitettävä tietämys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Erinomainen tietämys olueen liittyvistä mitattavista parametreista ja niiden analyysimenetelmistä.
• Erinomainen hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta itsenäisesti.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
• Perustiedot oluesta ja sen historiasta, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto panimoalan markkinoista ja lainsäädännöstä.
• Rajallinen tuntemus oluttyyleistä ja niiden erityisominaisuuksista.
• Perustieto oluen raaka-aineista, mutta ilman syvällistä ymmärrystä vaikutuksista.
• Perustieto panimoprosessista, mutta ilman syvällistä ymmärrystä vaiheiden merkityksestä.
• Rajallinen ymmärrys teollisen panimon ja kotipanimon eroista ja lainalaisuuksista.
• Perustaso olueen liittyvissä mitattavissa parametreissa ja niiden analyysimenetelmissä.
• Vaillinainen hallinta panimoprosessin eri vaiheista ja kyky valmistaa olutta.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi:
-Käytännön töihin osallistuminen pakollista, HYV/HYL
(1 poissaolo sallittu, mutta muista poissaoloista tulee -10 p; HUOM. Hyvästä syystä ei tule miinuspisteitä, esim. sairaus tai muu pakottava syy)
-Miniseminaariesitys (ryhmässä) 10 p = 10 %
-Tentti (henkilökohtainen) 60 p = 60 %
-Olutprojektin loppuraportti (ryhmässä) 20 p = 20 %
-Olutprojektin loppuesitys (ryhmässä) 10 p = 10 %
Yht. 100 p
Kurssipalaute, max 5p lisää
Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 9.5. mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää
Kurssin läpipääsyraja on 40p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.
Esitietovaatimukset
Fermentointitekniikka
Bioalan raaka-aineet ja prosessit