Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EB62-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
23.10.2023 - 21.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
(2019-2024) Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 28
Koulutus
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Ulla Marjosola
Merja Lahdenperä
Vastuuopettaja
Ulla Marjosola
Ryhmät
SXP23K2A
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma, RYHMÄ A
SXP23K2
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma, monimuoto
Opintojakso
SX00EB62

Toteutuksella on 7 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 18 t 15 min.

Aika Aihe Tila
Ti 03.10.2023 klo 08:30 - 11:15
(2 t 45 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3006, Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3007 ORIENTAATIO
Ma 09.10.2023 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3006, Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3007 LUENTO 1. ZOOM
Ma 30.10.2023 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3006, Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3007 LUENTO 2. ZOOM
Ma 06.11.2023 klo 09:00 - 11:30
(2 t 30 min)
PERUUTETTU Terveyden edistäminen ja ravitsemus Suuhyg. UUSI AIKA 20.11.
To 16.11.2023 klo 12:00 - 13:00
(1 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3006, Tehtävän ohjaus ZOOM (vapaaehtoinen)
Ma 20.11.2023 klo 12:30 - 15:00
(2 t 30 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3006 Merjan ravitsemuksen osuus/ZOOM
Ma 27.11.2023 klo 12:30 - 16:00
(3 t 30 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3006, Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3007 SEMINAARIT ZOOM
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

- osaa selittää terveyden edistämisen teoreettiset lähtökohdat ja eettiset periaatteet
- osaa analysoida väestön terveyskäyttäytymistä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa
- osaa käyttää näyttöön perustuvia, vaikuttavia terveyden edistämisen menetelmiä
- ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteyden ja kansallisten ja kansainvälisten suositusten merkityksen terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä
-osaa nimetä terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen seurantamenetelmiä
- osaa soveltaa ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa

Sisältö

Terveyden edistämisen keskeiset käsitteet ja tieteellinen perusta
Suomalaisen väestön terveyskäyttäytyminen
Kansalliset ja kansainväliset terveyden edistämisen ohjelmat ja suositukset
Terveyden ja toimintakyvyn sekä terveystottumusten arviointi
Terveysohjauksen menetelmät ja varhainen puuttuminen
Terveyden edistämisen aineistot ja materiaalit
Terveystulosten ja vaikutusten seurantamenetelmiä
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
Ravitsemustilan arviointi yleisellä tasolla
Sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana kokonaishoitoa

Aika ja paikka

Syksy 2023

Oppimateriaalit

Päivittyvät Moodle -materiaalit

Suomen viralliset ravitsemussuositukset
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

Opetusmenetelmät

Aktivoiva luento 2 kontaktia orientaatio ja ravitsemusluento muut etäyhteydellä
Ohjatut tehtävät
Verkko-opetus

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Duodecim Oppiportin verkkotestit
Verkkotehtävät
Tiimityöt

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Harkinnan varainen AHOT

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135t
2,5 op opiskelu virtuaaliympäristössä
2 op itsenäinen-/tiimiopiskelu
0,5 osallistuminen luennoille

Sisällön jaksotus

1. Terveyden edistäminen, mitä se on?
2. Elintavat, ravitsemus ja oman terveyden kartoitus
3. Health Promotion & Health Literacy - Terveyden edistäminen teoriat ja mallit
4. Suomalaisten terveys ja taustatekijät
- elintapojen/ terveystottumusten puheeksi ottaminen ja elintapamuutoksessa tukeminen

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.

Orientaatioluennoilla ja seminaareissa LÄSNÄOLOVELVOITE

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0-5
Arviointikriteerit, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija tai edistynyt.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen lähiopetukseen / ETÄ- toteutukseen
Itsenäinen/tiimiopiskelu verkossa
Oma ruokapäiväkirja ja sen raportointi
Oppimistehtävät

Osaamistavoitteet

- osaa selittää terveyden edistämisen teoreettiset lähtökohdat ja eettiset periaatteet
- osaa analysoida väestön terveyskäyttäytymistä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa
- osaa käyttää näyttöön perustuvia, vaikuttavia terveyden edistämisen menetelmiä
- ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteyden ja kansallisten ja kansainvälisten suositusten merkityksen terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä
-osaa nimetä terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen seurantamenetelmiä
- osaa soveltaa ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa

Sisältö

Terveyden edistämisen keskeiset käsitteet ja tieteellinen perusta
Suomalaisen väestön terveyskäyttäytyminen
Kansalliset ja kansainväliset terveyden edistämisen ohjelmat ja suositukset
Terveyden ja toimintakyvyn sekä terveystottumusten arviointi
Terveysohjauksen menetelmät ja varhainen puuttuminen
Terveyden edistämisen aineistot ja materiaalit
Terveystulosten ja vaikutusten seurantamenetelmiä
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
Ravitsemustilan arviointi yleisellä tasolla
Sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana kokonaishoitoa

Siirry alkuun