Kiertotalouden perusteetLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00DN67
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Vastuuhenkilö
- Marjut Haimila
Osaamistavoitteet
Kiertotalouden käsitteet, yrittäjyys ja liiketoimintamahdollisuudet 2 op:
Osaamistavoitteena tavoitteena on oppia kiertotalouden terminologiaa, tutustua kiertotalouden standardiin BS8001 sekä kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksiin.
Kestävät ruokajärjestelmät 1 op:
Osaamistavoitteena on ymmärtää, miten kaupan tai ravintolan hävikki syntyy ja miten sitä voi pienentää kauppiaan tai ravintoloitsijan toimesta sekä kuluttajan toimesta. Samalla opiskelijat oppivat ymmärtämään kaupan yritystoimintaa. Lisäksi opiskelijat oppivat, millaisilla toimenpiteillä yhteiskunta vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen. Osio toteutetaan opiskelijoiden itsehankkimana yritysprojektina!
Materiaalitehokkuus 1 op:
Osaamistavoitteena on ymmärtää materiaalitehokkuuden termistöä, miten sitä ohjataan poliittisesti, miten materiaalitehokkuutta voidaan mitata huomioiden eri tasot (yritys, yhteisöt, yhteiskunta, tuote), miten yritykset hyötyvät materiaalitehokkuudesta, ja mitä ovat teolliset symbioosit. Lisäksi opiskelijat tutustuvat yleisempien muovien käyttökohteisiin ja niiden ominaisuuksiin, uudelleenkäyttö ja kierrätysmahdollisuuksiin. Opiskelijat selvittävät myös, miten kotitalouden jätteitä tulisi lajitella kiertotalouden hengen mukaisesti sekä kehittävät uusia ideoita jätteiden vähentämiseen tai hyödyntämiseen.
Uusiutuvat energiat 1 op:
Osaamistavoitteena on selvittää, miten Suomessa ohjataan poliittisesti uusiutuvien energioiden käyttöä ja biotalouteen liittyvien materiaalien käyttöä. Lisäksi on tarkoituksena tutustua biotaloutta ja uusituvia energioita koskeviin käsitteisiin sekä uusiutuvien energioiden raaka-aineisiin.
Sisältö
Opintojakso antaa tietoa kiertotalouteen liittyvistä termeistä, poliittisesta ohjauksesta sekä liiketoiminnasta. Pääoppimistavoitteena on saada opiskelija ymmärtämään, mitä kiertotalous tarkoittaa kuluttajan, yhteiskunnan ja tulevan ammattilaisen näkökulmasta. Lähtökohtana opintojaksolla on tarkastella yhteiskunnan ohjauskeinoja ja niiden vaikutusta yritysten liiketoimintaan, kuntien- ja kaupunkien sekä kuluttajan toimintaan. Opintojaksolla tutkitaan myös, miten kuluttajat voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan yritysten ja yhteisöjen toimintaan. Ammatillisen osaamisen lisäksi tavoitteena on kasvattaa opiskelijoiden geneerisiä taitoja, kuten ryhmätyö-, ongelmanratkaisu- ja työelämätaitoja sekä digitaalisten oppimisvälineiden käyttötaitoa . Lisäksi keskeisenä osaamistavoitteena on liiketoimintaosaamisen lisääminen ja huomiointi sen roolista kiertotaloudessa.
Opintojakso sisältää neljä keskeistä kiertotalouden teemaa: 1) Kiertotalouden käsitteet, yrittäjyys ja liiketoimintamahdollisuudet, 2) Kestävät ruokajärjestelmät, 3) Materiaalitehokkuus ja 4) Uusiutuvat energiat.
Esitietovaatimukset
Ei ennakkotietovaatimuksia
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää, mitä kiertotalous tarkoittaa kuluttajan, yhteiskunnan ja tulevan ammattilaisen näkökulmasta. Opiskelija osaa huomioida kiertotalouden periaatteita omassa toiminnassaan. Opiskelija pystyy työskentelemään ryhmässä ja noudattamaan annettuja aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää opintojaksolla käytettäviä digitaalisia välineitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija ymmärtää yhteiskunnan ohjauskeinoja kiertotaloudessa ja niiden vaikutusta yritysten liiketoimintaan, kuntien- ja kaupunkien sekä kuluttajan toimintaan. Opiskelija osaa toimia ryhmän aktiivisena jäsenenä tuoden omia ideoita ja mielipiteitä esiin. Opiskelija pysyy aikataulussa. Opiskelija osaa käyttää opintojaksolla käytettäviä digitaalisia välineitä hyvin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää yhteiskunnan ohjauskeinoja kiertotaloudessa ja niiden hyödyntämismahdollisuudet kiertotaloudessa. Lisäksi opiskelija ymmärtää, miten kuluttajat voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan yritysten ja yhteisöjen toimintaan kiertotalouden kasvattamiseksi. Opiskelija osaa kehitellä uusia liikeideoita ja hyödyntää ohjauskeinojen mahdollisuuksia liiketoiminnassa. Opiskelija toimii ryhmässä aktiivisesti, motivoiden muita ja ratkaissen ongelmia. Opiskelija toimii ryhmän vetäjänä ja huolehtii aikataulussa pysymisestä. Opiskelija osaa käyttää opintojaksolle valittuja digitaalisia välineitä erinomaisesti.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija ymmärtää, mitä kiertotalous tarkoittaa kuluttajan, yhteiskunnan ja tulevan ammattilaisen näkökulmasta. Opiskelija osaa huomioida kiertotalouden periaatteita omassa toiminnassaan. Opiskelija pystyy työskentelemään ryhmässä ja noudattamaan annettuja aikatauluja. Opiskelija osaa käyttää opintojaksolla käytettäviä digitaalisia välineitä.