Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen yhteisöissäLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: KX00GC13
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää luovuuden, kulttuurin ja taiteen merkitystä ihmisen elämässä osallisuuden ja hyvinvoinnin tukena. Hän osaa soveltaa tätä tietoa käytännössä erilaisissa toimintaympäristöissä eri-ikäisten ja erilaisten yhteisöjen tavoitteita vastaavasti. Opiskelija osaa jäsentää yhteisöllisyyteen vaikuttavia tekijöitä ja hyödyntää osaamistaan ryhmätoiminnassa yhteisöllisyyden kokemuksen tukemisessa.
Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti luovaa toimintaa ja pedagogista osaamistaan perinteisen opetuskentän ulkopuolella esimerkiksi taide- ja tiedekasvatuksessa sekä taidelaitosten ja sosiaali- ja terveysalan erilaisissa projekteissa. Opiskelija osaa analysoida luovan prosessin eri vaiheita ja arvioida luovien menetelmien soveltuvuutta erilaisiin tilanteisiin. Opiskelija kykenee luovaan ongelmanratkaisuun pedagogisessa tilanteessa osaten hyödyntää taidetta ja musiikkia oppimisen ja hyvinvoinnin edistämisessä.
Opiskelija osaa käyttää monipuolisesti taiteilija-pedagogin osaamistaan tukiessaan eri yhteisöjen oppimista ja hyvinvointia. Hän osaa käyttää ja kehittää monipuolisesti muusikkouttaan sekä suunnitella ja toteuttaa luovuutta ja ilmaisua ruokkivia projekteja erilaisissa yhteisöissä. Opiskelija ymmärtää taiteen mahdollisuuksia yhteiskunnallisen muutoksen mahdollistajana ja osaa käyttää tätä työssään. Opiskelija kykenee reflektoimaan ja analysoimaan omaa toimintaansa aktiivisesti yksin ja yhdessä.
Sisältö
Luovuus, kulttuuri ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistämisessä, luovuuden potentiaali, taidetoiminta, moniulotteinen hyvinvointi ja yhteisöt, tarpeet ja tavoitteet, monialainen yhteistyö ja ratkaisut, innovatiivisuus musiikkipedagogin työssä, ilmaisun monet muodot, yksilöiden ja yhteisöjen ilmaisun tukeminen.
Esitietovaatimukset
Opiskelija osaa tunnistaa, kuvata esimerkein ja jäsentää musiikin, luovuuden, kulttuurin ja taiteen avaamia mahdollisuuksia yksilön ja yhteisön osallisuuden ja hyvinvoinnin tukemisessa. Opiskelija kykenee hyödyntämään ja soveltamaan teoreettista, käytännöllistä ja kokemuksellista tietoa luovan toiminnan havainnoinnissa, suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hän hyödyntää pedagogista sekä luovaa, taiteellista ja musiikillista osaamistaan oppijoiden / osallistujien oppimisen, osallisuuden ja hyvinvoinnin tukemisessa.
Opiskelija pystyy rakentamaan osallistujien / oppijoiden erilaisiin tarpeisiin vastaavaa toimintaa monenlaisiin työelämäkonteksteihin ja -ympäristöihin yhdenvertaisuutta ja sosiaalista kestävyyttä edistäen. Hän osaa käyttää siinä hyödykseen tietoa itseilmaisun ja tunnetyöskentelyn merkityksestä, ja osaa toimia monialaisessa työelämäyhteistyössä hyvässä vuorovaikutuksessa, viestien ammatillisiin käytänteisiin perustuen. Opiskelija osaa reflektoida, kehittää ja ylläpitää aktiivisesti omaa osaamistaan luovan toiminnan ammattilaisena.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija ymmärtää luovuuden, kulttuurin ja taiteen merkityksen yhteisöjen osallisuuden ja hyvinvoinnin tukena. Hän kykenee soveltamaan tätä tietoa käytännössä monipuolisissa työympäristöissä ja mukauttamaan toimintansa eri-ikäisten ja erilaisten yhteisöjen tarpeisiin ja tavoitteisiin. Opiskelija osaa erotella luovassa toiminnassa yhteisöllisyyteen vaikuttavia tekijöitä ja käyttää tätä tietoa hyväkseen yhteisöllisyyden kokemuksen tukemisessa. Hän osaa luoda toimintaympäristöjä, jotka edistävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Opiskelija osaa analysoida luovan prosessin eri vaiheita ja arvioida luovien lähestymistapojen ja menetelmien soveltuvuutta erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa perustella valintansa ja sovittaa menetelmät kohderyhmän ja tavoitteiden mukaisiksi. Hän osaa käyttää ja kehittää muusikkouttaan erilaisten yhteisöjen ilmaisun, luovuuden ja hyvinvoinnin tukemiseksi. Opiskelija ymmärtää kulttuurihyvinvoinnin edistämisen mahdollisuudet yhteiskunnallisen muutoksen mahdollistajana ja osaa käyttää tätä ymmärrystä työssään.