Siirry suoraan sisältöön

Työ- ja kieliharjoittelu 3: Asiakastyö palvelujärjestelmässäLaajuus (10 op)

Opintojakson tunnus: SX00FY08

Opintojakson perustiedot


Laajuus
10 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija

-ymmärtää sosiaalialan eettiset periaatteet ja osaa soveltaa niitä vaativissa asiakastilanteissa
-osaa huomioida asiakasturvallisuuden toteutumisen
-ymmärtää sosiaalialan rakenteellisen työn ulottuvuuksia, tuntee sosiaalialan palvelujärjestelmää ja osaa ohjata asiakkaita tarvittaviin palveluihin
-osaa soveltaa osaamistaan moniammatillisessa yhteistyössä
-osaa tunnistaa, kriittisesti jäsentää ja kehittää omaa ammatillista osaamistaan
-osaa toimia sosiaalialan edustajana työyhteisössä ja verkostoissa

Opintojakson kieli- ja kielitietoisuustavoitteet (suomen kieli) valitaan opiskelijan kielitaitotason mukaan:

A2: Opiskelija tutustuu työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän tunnistaa ammattilaisen erilaisia viestintärooleja ja viestinnän tavoitteita eri tilanteissa. Hän osaa tulkita suullisia viestintätilanteita kielenulkoisten vihjeiden (esim. äänensävy, eleet, ilmeet, kehonkieli, puheenvuorojen pituus, osallistujat, viestintäympäristö, tilanteen kesto) avulla, ja osaa poimia puheenvirrasta usein toistuvia sanoja (tervehdykset, tilanteisiin liittyvät keskeiset sanat, esittelyt, selitykset) ja ottaa niitä käyttöön omassa puheessaan. Opiskelija osallistuu keskusteluun suomeksi ennakoitavissa ja rutiininomaisissa tilanteissa (tervehdykset, kuulumisten kyselyt, esittäytymiset, selostaminen, kuvailu).

B1: Opiskelija tutustuu työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän osaa toimia erilaisissa viestintätilanteissa ja osallistuu keskusteluihin työpaikalla. Opiskelija pystyy toimimaan sujuvasti rutiininomaisissa viestintätilanteissa. Hän pystyy myös seuraamaan melko vaivatta tavallisia viestintätilanteita ja toimimaan niissä, vaikka ei osallistuisikaan niihin aktiivisena viestijänä.

B2: Opiskelija osallistuu aktiivisesti työharjoittelupaikan viestintätilanteisiin. Hän osaa toimia erilaisissa viestintätilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja osallistuu aktiivisesti ja aloitteellisesti keskusteluihin työpaikalla. Opiskelija pystyy toimimaan kielenoppijan tukena rutiininomaisissa viestintätilanteissa. Hän pystyy myös seuraamaan melko vaivatta monimutkaisempiakin viestintätilanteita ja toimimaan niissä.

C1 – C2 (myös suomea äidinkielenään puhuvat): Opiskelija osaa toimia työharjoittelupaikan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja kielitietoisesti. Hän tunnistaa kielen sävyjä ja vivahteita, ja osaa ottaa ne huomioon asiakaskohtaamisissa ja asiakasdokumentoinnissa. Hän tietää, miten kehittää kielitietoisuuttaan ja osaa ennakoida viestinnän mahdollisia haasteita. Opiskelija osaa mukauttaa viestintäänsä vastaanottajan mukaan (esim. selkokielen käyttö, kielenulkoisten viestintävihjeiden hyödyntäminen). Opiskelija edistää työyhteisön kielitietoisuutta ja kielitietoisia käytänteitä. Opiskelija toimii itsenäisesti ja oma-aloitteisesti kielenoppijan tukena työpaikan viestintätilanteissa.

Sisältö

Sosiaalialan eettiset periaatteet

Asiakasturvallisuus

Sosiaalialan palvelujärjestelmä, asiakasohjaus, moniammatillinen työ

Rakenteellinen sosiaalityö

Suomen kieltä erinomaisesti osaavat (taitotaso vähintään C1) opiskelijat voivat suorittaa harjoittelun kansainvälisessä vaihdossa. Kieliharjoittelussa tuetaan opiskelijan kielenoppimista (A2–B2-tasoilla) ja kielitietoista työskentelyotetta (C1–C2-tasoilla). Opiskelijat arvioivat itse suomen kielen taitonsa arviointityökalun avulla ennen harjoittelua ja harjoittelun jälkeen.

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on suoritettuna opintojakso Työ- ja kieliharjoittelu 2 – Ammatillinen asiakastyö sosiaalialalla sekä yhteensä opintoja noin 120 op. Opiskelija on suorittanut hyväksytysti opintojakson Suomi 4 tai hänellä on B1-kielitaito suomen kielessä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Framework of assessment is attached to the curriculum's description.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Framework of assessment is attached to the curriculum's description.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen sosionomiopiskelijat voivat suorittaa tämän harjoittelun joko varhaiskasvatusympäristössä tai muussa toimintaympäristössä. Opintojakson suorittaminen edellyttää osallistumista koko lukukauden kestävään Sosiaalialan suomea -opetukseen.

Siirry alkuun