Siirry suoraan sisältöön

Työ- ja kieliharjoittelu 2: Ammatillinen asiakastyö sosiaalialallaLaajuus (10 op)

Opintojakson tunnus: SX00FY01

Opintojakson perustiedot


Laajuus
10 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija

-osaa soveltaa ammatillista osaamistaan hyvinvoinnin edistämiseksi moninaisissa toimintaympäristöissä
-tunnistaa tunnetyöskentelyn merkityksen osana ammatillisuutta
-osaa tukea voimaantumista asiakaslähtöisesti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa oman kielitaitotasonsa mukaisesti
-ymmärtää dokumentoinnin merkityksen osana asiakastyötä
-osaa toimia työyhteisön jäsenenä sosiaalialalla

Opintojakson kieli- ja kielitietoisuustavoitteet (suomen kieli) valitaan opiskelijan kielitaitotason mukaan:

A2: Opiskelija osallistuu aktiivisesti keskusteluun suomeksi ennakoitavissa ja rutiininomaisissa tilanteissa (tervehdykset, kuulumisten kyselyt, esittäytymiset, selostaminen, kuvailu). Hän tunnistaa oman roolinsa viestintätilanteissa, osaa arvioida tilanteen rekisterin (muodollinen, epämuodollinen) ja osaa edistää viestinnän tavoitteita eri tilanteissa. Opiskelija osallistuu ammatilliseen keskusteluun suomeksi ja kykenee tuottamaan yksinkertaisia työelämän tekstilajeja kirjallisesti (sähköpostiviestit, tiedotteet, lomakkeet).

B1: Opiskelija tutustuu työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän osaa toimia erilaisissa viestintätilanteissa ja osallistuu keskusteluihin työpaikalla. Opiskelija pystyy toimimaan sujuvasti rutiininomaisissa viestintätilanteissa. Hän pystyy myös seuraamaan melko vaivatta tavallisia viestintätilanteita ja toimimaan niissä, vaikka ei osallistuisikaan niihin aktiivisena viestijänä.

B2: Opiskelija osallistuu aktiivisesti työharjoittelupaikan viestintätilanteisiin. Hän osaa toimia erilaisissa viestintätilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja osallistuu aktiivisesti ja aloitteellisesti keskusteluihin työpaikalla. Opiskelija pystyy toimimaan kielenoppijan tukena rutiininomaisissa viestintätilanteissa. Hän pystyy myös seuraamaan melko vaivatta monimutkaisempiakin viestintätilanteita ja toimimaan niissä.

C1–C2 (myös suomea äidinkielenään puhuvat): Opiskelija osaa toimia työharjoittelupaikan suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa tarkoituksenmukaisesti. Hän tunnistaa kielen sävyjä ja vivahteita, ja osaa ottaa ne huomioon asiakaskohtaamisissa ja asiakasdokumentoinnissa. Hän tietää, miten kehittää kielitietoisuuttaan ja osaa seurata keskustelun mahdollisia haasteita. Opiskelija osaa mukauttaa viestintäänsä vastaanottajan mukaan ja osaa tarvittaessa myös kehittää työharjoittelupaikan kielitietoisia käytänteitä. Opiskelija toimii itsenäisesti kielenoppijan tukena työpaikan viestintätilanteissa.

Sisältö

Yksilöiden ja yhteisöjen voimaantuminen

Ammatillinen empatia, tunnetyöskentely

Dokumentaatio sosiaalialalla

Harjoittelu toteutuu toimintaympäristössä, jossa mahdollistuu sosiaalipedagoginen asiakastyö.
Suomen kieltä erinomaisesti osaavat (taitotaso vähintään C1) opiskelijat voivat suorittaa harjoittelun kansainvälisessä vaihdossa. Kieliharjoittelussa tuetaan opiskelijan kielenoppimista (A2–B2-tasoilla) ja kielitietoista työskentelyotetta (C1–C2-tasoilla). Opiskelijat arvioivat itse suomen kielen taitonsa arviointityökalun avulla ennen harjoittelua ja harjoittelun jälkeen osana kieli-HOPS-työskentelyä.

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on opintoja suoritettuna noin 90 op sisältäen opintojaksot Työ- ja kieliharjoittelu 1 – Sosiaalipedagogiikka ja asiakkaan arki sekä Voimaannuttaminen, etiikka ja sosiaalityön haasteet. Opiskelija on suorittanut opintojakson Suomi 3 -opintojakson tai hankkinut vastaavan kielitaidon. S2-taustaisilla opiskelijoilla opintojakson suorittaminen edellyttää osallistumista koko lukukauden kestävään Sosiaalialan suomea -opetukseen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Framework of assessment is attached to the curriculum's description.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Framework of assessment is attached to the curriculum's description.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen sosionomiopiskelijoiden harjoittelu on suoritettava muussa kuin varhaiskasvatuksen ympäristössä.

Siirry alkuun