Kulttuurituotanto (ylempi AMK): Kulttuurituottaja (ylempi AMK)
Opetussuunitelman tunnus: K0625S6
- Tutkintonimike
- Kulttuurituottaja (ylempi AMK)
- Laajuus
- 60 op
- Kesto
- 1.5 vuotta (60 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Tutkinto tarjoaa kulttuurisektorin tuotannollisissa tehtävissä toimiville mahdollisuuden kehittää ja syventää asiantuntemustaan kulttuurituotannon muuttuvassa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suoritettuaan opiskelija kykenee hyödyntämään tulevaisuussuuntautunutta kehittäjäosaamistaan kulttuurialalla sekä oman ammatillisen profiilinsa puitteissa muilla toimialoilla. Tämä osaaminen edellyttää kykyä ennakoida yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia sekä suunnitella, ohjata ja johtaa uudistavaa ja kehittävää toimintaa.
Kulttuurituotannon ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus on tarkoitettu kulttuurituotannon alan ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille, joilla on vähintään kahden vuoden työkokemus asianomaiselta alalta. Tutkintonimike on kulttuurituottaja (ylempi AMK) tai englanniksi Master of Culture and Arts.
Opintojen toteutus ajoittuu pääsääntöisesti 1,5 vuoden (18 kk) ajanjaksolle. Tutkinto voidaan suorittaa myös lyhemmässä ajassa, jolloin sen minimikesto on 1 vuosi (12 kk). Monimuotokoulutuksena toteutettavaan tutkintoon sisältyy 2–3 lähiopetuspäivää kuukaudessa.
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottamassa asiantuntijaosaamisessa korostuvat laaja-alaisuus ja sovellettavuus, mikä mahdollistaa työskentelyn monenlaisissa kulttuurialan työtehtävissä ja työpaikoissa. Tutkinnossa painotetaan kulttuurituottajan kykyä johtaa tulevaisuusorientoituneesti yhteistoiminnallisia ja monialaisia kehittämisprosesseja. Työelämän muutokset on otettu huomioon opintosisällöissä kytkemällä niiden sisällöt opiskelijoiden työyhteisöihin ja niiden tarvitsemaan tutkimukselliseen kehittämistyöhön.
Opetusmenetelmänä käytetään monimuoto-opetusta, joka koostuu lähi- ja verkko-opetuksesta ja erilaisista tiedonhaku-, analysointi- sekä työelämässä toteutettavista kehittämistehtävistä. Opinnot suoritetaan projektimaisesti kehittämis- ja oppimistehtävinä, jotka kytkeytyvät työelämän kehittämishaasteisiin. Opinnoissa korostuvat verkostoitumista, ryhmätyöskentelytaitoja sekä kansainvälistymistä vahvistavat oppimismenetelmät.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelmassa erityisosaaminen painottuu ketterien työelämälähtöisten yhteisöllisten prosessien suunnitteluun, toteuttamiseen ja raportointiin sekä siihen liittyvään yhteistoiminnalliseen kehittämisosaamiseen, johtajuusosaamiseen sekä työyhteisöosaamiseen. Koulutuksen läpileikkaavana teemana on tulevaisuusorientoituneen ketterän tutkimuksellisen kehittämisprosessin johtaminen.
Opetussuunnitelman taustalla ovat kompetensseihin perustuvat lähtökohdat, joissa korostuvat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon työelämänvalmiuksien yleiset ja kulttuurituotannon alakohtaiset erityisosaamisvaatimukset. Kompetenssikuvaukset perustuvat ammattikorkeakouluopinnoista annettuun lakiin ja asetukseen, korkeakoululaitoksen yhteisiin tavoitteisiin (2013–16) sekä eurooppalaisten tutkintojen viitekehykseen (EQF). (http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/artikkelit/ammatillisen_koulutuksen_koeoepenhamina-prosessi/EQFsuositusehdotus.pd f). Ylemmän amk-tutkinnon viitekehys sijoittuu EQF-kuvauksen tasolle 7 (Master-taso). Sen mukaan tutkinnon keskeiset oppimistulokset ovat saavutetun tiedon, taitojen ja kompetenssien osalta seuraavat:
Tiedot: Pitkälle erikoistuneet ja omaperäisen ajattelun mahdollistavat tiedot, jotka vastaavat osittain työ- tai opintoalan kärkiosaamista. Kriittinen tietoisuus alan ja eri alojen rajapintojen tietoihin liittyvistä kysymyksistä.
Taidot: Erikoistuneet ongelmanratkaisutaidot, joita tarvitaan tutkimuksessa ja/tai innovaatiotoiminnassa uuden tiedon ja toimintatapojen kehittämiseen ja eri alojen tietojen yhdistämiseen.
Kompetenssit: Kyky johtaa ja uudistaa toimintaa monimutkaisissa ja vaikeasti ennakoitavissa ja uutta strategista lähestymistapaa vaativissa työ- ja opiskeluympäristöissä. Kyky ottaa vastuuta ryhmien ammatillisen osaamisen ja työkäytäntöjen kehittämisestä ja/tai toiminnan strategisesta arvioinnista.
EQF-viitekehyksen perusteella uudessa opintosuunnitelmassa korostuvat muuttuvien työ- ja toimintaympäristöjen johtamiseen sekä kehittämiseen kytkeytyvien prosessien opiskelu ja hallinta sekä oman asiantuntijuuden vahvistaminen. Esille nousevat erityisesti toimintojen ja prosessien johtamiseen ja tuottajakompetensseihin erottamattomasti liittyvät strategisen johtamisen toimintamallit sekä kyky huomioida ja vastata toimintaympäristöissä tapahtuviin muutoksiin ja ennakoida käynnissä olevien prosessien vaikuttavuutta tulevaisuudessa.
Opetussuunnitelmatyön alakohtaiset uudistukset perustuvat 2000-luvun valtakunnallisiin ja metropolialuetta koskeviin luovien alojen kehittämislinjauksiin ja selvityksiin luovien alojen menestystekijöistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön 2030 vuoteen ulottuva strategia (2019) korostaa tutkimus-, innovaatio- ja kehittämistoiminnan edellytysten vahvistamista luovilla aloilla sekä luovien alojen merkitystä taloudellisen kasvun, työelämän kehittämisen sekä yhteisöjen elinvoiman edistämisessä. Nämä teemat on otettu kulmakiviksi opetussuunnitelmassa, jossa yhdistyy ketterä työelämälähtöinen yhteisöllinen kehittäminen sekä kulttuurialan erityiskysymysten tarkastelu. Ylemmän ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat olleet jo työelämässä ennen opintojen alkamista. Heille opinnot ovat elinikäisen oppimisen etappi. Tämä huomioidaan työelämälähtöisesti yksiölliseksi räätälöitynä monimuoto-opetuksena. Lisäksi huomioidaan useissa strategioissa painotettua tulevaisuusosaamisen, yhteisöllisyyden, teknologialäheisyyden ja ratkaisukeskeisyyden osaamista (TEM:in luvoan alan kasvusopimusprosessin tuloksia (2024 https://www.creativefinland.fi/kasvusopimus sekä VTT.n Luovien alojen tilannekuva 2023 kartoitusta).
Euroopan unionin työ kulttuurialan osaamisten tunnistamiseksi on seurattu (https://culture.ec.europa.eu/policies/eu-competences-in-the-field-of-culture), ja erityisesti asiakirjaa "Culture and democracy, the evidence: How citizens’ participation in cultural activities enhances civic engagement, democracy and social cohesion: lessons from international researchs" (Hammonds, 2023, Euroopan komissio) on käytetty ketterän projektikehityksen tavoitteiden asettamiseen. Opetussuunnitelmassa huomioidaan nämä tarjoamalla taitoja ketterän yhteiskehittämisprosessin fasilitointiin sekä niiden siirtämiseen käytännön johtamis- ja esihenkilötaidoiksi.
Metropolian pedagogisten strategioiden linjaukset sekä koulutuksen sijoittaminen osaksi innovaatiokeskittymäjärjestelmää ovat ohjanneet opetussuunnitelmatyötä. Koulutus toteutetaan läheisessä kontaktissa alan työelämän kanssa opinnäytetyön ja opintojaksokohtaisten tehtävien kautta. Opetussuunnitelmaan ovat vaikuttaneet edellä mainittujen asioiden lisäksi myös koulutuksen toteuttamisesta saatu palaute, jota on kerätty systemaattisesti tutkinnon käynnistämisestä (2009) lähtien.
Lisätiedot
Kopioitu opetussuunnitelma K0624S6, ei muutoksia. Päivitetty kompetenssit. OPS on käsitelty Kulttuurituotannon työelämän neuvottelukunnassa 16.11.2022 eikä muutostarpeita ilmennyt.
Kopioitu K0623S6 opetussuunnitelmassa, ei muutoksia
Vastuuhenkilö: Katri Halonen, Ylläpitäjä Anne Ojala-Soini
Kopioitu K0624S6 opetussuunnitelmassa, ei muutoksia
Vastuuhenkilö: Katri Halonen, Ylläpitäjä Anne Ojala-Soini
Osaamistavoitteet
Tutkinnon tavoitteena on tarjota kulttuurisektorin tuotannollisissa tehtävissä toimiville mahdollisuus kehittää ja syventää asiantuntemustaan kulttuurituotannon muuttuvissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suoritettuaan opiskelija kykenee hyödyntämään tulevaisuusuuntautunutta kehittäjäosaamistaan kulttuurialalla sekä oman ammatillisen profiilinsa puitteissa muilla toimialoilla. Tämä osaaminen edellyttää kykyä ennakoida yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia sekä suunnitella, ohjata ja johtaa uudistavaa ja kehittävää toimintaa.
Keskeiset osaamistavoitteet
- opiskelija osaa rakentaa omaa asiantuntijaidentiteettiään ja sijoittaa tutkinnon osaksi jatkuvaa oppimistaan. Oman kriittisen ajattelun kehittymisen ohella hän kykenee myös tukemaan ryhmäkehittämisen prosesseja yhteistoiminnallisen työn fasilitaattorina ja esihenkilönä sekä oppii soveltamaan ketterän kehittämistoiminnan menetelmiä ja arvioimaan niidenvaikutuksia.
- opiskelija oppii kartoittamaan erilaisten asiakasryhmien ja käyttäjien tarpeita taide- ja kulttuuripohjaisille palveluille sekä käyttämään erilaisia malleja palvelujen tuottamiseen, kehittämiseen ja toiminnallisten prosessien analysointiin. Opiskelija kykenee raportoimaan työnsä tuloksia krititisellä otteella.
- opiskelija osaa analysoida oman työnsä ja toimintaympäristönsä kehitystä kansainvälisestä näkökulmasta. Hän kykenee kehittämään luovia prosesseja ja kantamaan vastuuta yhteisoiminnallisissa prosesseissa kulttuurituotannon alan ammattieettisten sekä yhteiskunnan eettisen arvopohjan periaatteiden mukaan.
- opiskelija saa valmiuksia luovien prosessien strateginen johtamiseen ja siihen liittyvään yhteistoiminnalliseen kehittämisosaamiseen. Hän kykenee tunnistamaan sekä yksilön että yhteisön näkökulmat vastuullisten ratkaisuiden tekemisessä.
- Lataa liite Metropolia Master's Thesis assesment criteria OPS2020 (pdf, 105.31 kt)
- Lataa liite Metropolia YAMK-opinnäytetyö arviointikehikko OPS2020 (pdf, 194.97 kt)
- Lataa liite Metropolia's generic competences MASTER en-GB 2019 (pdf, 17.19 kt)
- Lataa liite Metropolian YAMK-tutkinnon yhteisen osaamisen kuvaukset 2019 (pdf, 17.13 kt)
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2025-2026 | 2026-2027 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | Syksy 2026 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2026 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
K0625S6-1001 |
Luovalla alalla johtamisen syventävät opinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 | |||||||||||
KY00EY89 | Johtajuus luovalla alalla | 5 | |||||||||||
KY00EY91 | Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen | 5 | |||||||||||
KY00EY93 | Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla | 5 | |||||||||||
K0625S6-1002 |
Kehittämisprosessit luovalla alalla
(Valitaan kaikki ) |
40 | |||||||||||
XX00EY95 | Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet | 5 | |||||||||||
KY00EY97 | Yhteistoiminnallinen kehittäminen | 5 | |||||||||||
XX00FB87 | Opinnäytetyö | 30 | |||||||||||
K0625S6-1003 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 5) |
5 | |||||||||||
Yhteensä | 60 | 45 | 10 | 22.5 | 22.5 | 10 | 11.3 | 11.3 | 11.3 | 11.3 | 5 | 5 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Kultturituottaja (yamk) kompetenssit
K1. Strategiaosaaminen 1. Kykenee ennakoimaan ja analysoimaan kansallisen ja kansainvälisen kulttuurituotannonkentän muutoksia 2. Hallitsee organisaationsa tavoitteiden, ydinosaamisen ja strategioiden määrittelyn sekä niiden mukaisen johtamisen K2. Henkilöstön johtamis- ja tiimityöosaaminen 1. Osaa johtaa ja kehittää henkilöstön osaamista 2. Osaa toimia esimiehenä työyhteisössä 3. Osaa toimia tiimissä ja ymmärtää tiimin toimintadynamiikkaa 4. Osaa toimia verkostomaisissa rakenteissa K3. Kulttuurialan verkosto-osaaminen 1. Osaa toimia vertaisverkostoissa ja virtuaaliyhteisöissä hyödyntäen tiimityövalmiuksia 2. Tunnistaa kunkin projektin kannalta keskeisiä toimijatahoja ja kykenee verkostoitumaan niiden kanssa K4. Luovan talouden liiketoimintaosaaminen 1. Ymmärtää luovan talouden innovaatioita ja kehitystrendejä ja osaa hyödyntää niiden tarjoamia mahdollisuuksia
Henkilöstön johtamis- ja tiimityöosaaminen
1. Osaa johtaa ja kehittää henkilöstön osaamista |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Opinnäytetyö |
Kulttuurialan verkosto-osaaminen
1. Osaa toimia vertaisverkostoissa ja virtuaaliyhteisöissä hyödyntäen tiimityövalmiuksia |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Luovan talouden liiketoimintaosaaminen
Ymmärtää luovan talouden innovaatioita ja kehitystrendejä ja osaa hyödyntää niiden tarjoamia mahdollisuuksia. |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Opinnäytetyö |
Strategiaosaaminen
1. Kykenee ennakoimaan ja analysoimaan kansallisen ja kansainvälisen kulttuurituotannonkentän muutoksia |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Luokittelemattomat |
RAKENNE Ylempi AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) opinnäytetyö.
Opinnäytetyö |
Opinnäytetyö |
Syventävät ammattiopinnot |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Vapaasti valittavat opinnot |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
ARENE 2022:: Ammattikorkeakoulujen yhteiset kompetenssit::YAMK-tutkinto
Korvaa ”Metropolian yhteiset osaamiset::ylempi AMK-koulutus” -jäsentelyn. Heidi Rontu/31.8.2022
Eettisyys
Valmistuva opiskelija arvioi ja edistää ammattialan eettisten periaatteiden toteutumista huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden. |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Ennakoiva kehittäminen
Valmistuva opiskelija osaa johtaa uusien, tulevaisuutta ennakoivien ratkaisujen kehittämistä ja tuottaa uutta tietoa erilaisia tutkimus- ja kehittämismenetelmiä hyödyntäen. |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus
Valmistuva opiskelija osaa kehittää ja johtaa monikulttuurisia ja kansainvälisiä toimintaympäristöjä ja verkostoja. |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Opinnäytetyö |
Kestävä kehitys
Valmistuva opiskelija kehittää ja johtaa kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja työssään sekä edistää kestävyysmuutosta työyhteisössään ja yhteiskunnassa. |
Johtajuus luovalla alalla |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Opinnäytetyö |
Oppimaan oppiminen
Valmistuva opiskelija edistää omaa ja yhteisönsä jatkuvaa oppimista ja osaamisen kehittymistä hyödyntäen eri alojen tietoa ja digitalisaation mahdollisuuksia. |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Työelämässä toimiminen
Valmistuva opiskelija osaa kehittää ja johtaa työyhteisöään sekä uudistaa työelämää |
Johtajuus luovalla alalla |
Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen |
Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla |
Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet |
Yhteistoiminnallinen kehittäminen |
Opinnäytetyö |
Luokittelemattomat |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
K0625S6-1001 |
Luovalla alalla johtamisen syventävät opinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KY00EY89 | Johtajuus luovalla alalla | 5 |
KY00EY91 | Oman osaamisen kehittäminen ja itsensä johtaminen | 5 |
KY00EY93 | Tulevaisuusajattelu ja ennakointi kulttuurialalla | 5 |
K0625S6-1002 |
Kehittämisprosessit luovalla alalla
(Valitaan kaikki ) |
40 |
XX00EY95 | Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet | 5 |
KY00EY97 | Yhteistoiminnallinen kehittäminen | 5 |
XX00FB87 | Opinnäytetyö | 30 |
K0625S6-1003 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 5 ) |
5 |