Siirry suoraan sisältöön

Geenitekniikka ja bioinformatiikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO52-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 11.10.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Hye Jung-Majanen

Ryhmät

  • BIO22
    Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee geenitekniikan perustekniikat teorian ja käytännön tasolla. Opiskelija ymmärtää DNA-analyysien merkityksen eri sovelluksissa, esimerkiksi kloonauksen, yksilöntunnistuksen tai GMO-analyysin yhteydessä. Opiskelija on tutustunut geenitekniikan lainsäädäntöön, ja pohtinut alaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Opiskelija osaa bioinformatiikan perusteita.

Sisältö

Kloonauksen perusmenetelmät. DNA:n monistus- ja sekvensointitekniikat, DNA-bioinformatiikan perusteet, RNAi-mekanismit sekä genomin muokkaus.
Geenitekniikan etiikka, geenitekniikkalainsäädäntö ja riskianalyysit.
Opiskelija eristää, puhdistaa ja karakterisoi nukleiinihappoja käytännön laboratoriotöissä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä geenitekniikan periaatteet.
Opiskelijalla tarvitsee laajamittaista ohjausta perustekniikoiden suorittamisessa.
Opiskelijalla on vaikeuksia analysoida kokeellisia tietoja eikä hän välttämättä osaa sovelltaa tietoa kriittisesti.
Opiskelijalla on perustiedot bioinformatiikan käsitteistä.
Opiskelijalla ei hallitse bioinformatiikan välineitä ja ohjelmistoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä hyvin geenitekniikan periaatteet, mukaan lukien sellaiset käsitteet kuin geenien kloonaus.
Opiskelija osoittaa hyvää käytännön osaamista geenitekniikan tekniikoissa, kuten DNA:n eristäminen, PCR:ssä ja geelielektroforeesissa, vähäisellä ohjauksella.
Opiskelija analysoi kokeellisia tietoja, tekee loogisia johtopäätöksiä ja soveltaa kriittisen ajattelun taitoja tieteellisten kysymysten ja haasteiden ratkaisemiseen.
Opiskelija ymmärtää hyvin bioinformatiikan periaatteet, mukaan lukien sekvenssianalyysi, tietokannat ja laskennalliset työkalut. Opiskelija osaa käyttää tavanomaisia bioinformatiikan työkaluja ja ohjelmistoja esimerkiksi sekvenssien kohdistamiseen, tiedonhakuun ja tietojen analysointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija ymmärtää erinomaisesti geenitekniikan periaatteet ja osaa selittää monimutkaisia tekniikoita ja niiden sovelluksia.
Opiskelija osoittaa erinomaista käytännön osaamista, suorittaa itsenäisesti geeniteknologian työmenetelmiä ja huomioi mahdolliset virhelähteet.
Opiskelija osoittaa erinomaisia analyyttisiä ja kriittisiä ajattelutaitoja.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä erinomaisesti bioinformatiikan perusteita ja kykenee selittämään käsitteitä ja niiden merkitystä genomiikan ja molekyylibiologian kannalta.
Opiskelija osoittaa erinomaista taitoa käyttää bioinformatiikan välineitä ja ohjelmistoja, mukaan lukien tiedonlouhinta ja geneettinen analyysi.
Opiskelija ymmärtää erinomaisesti geenitekniikan periaatteet ja osaa selittää monimutkaisia tekniikoita ja niiden sovelluksia.
Opiskelija osoittaa erinomaista käytännön osaamista, suorittaa itsenäisesti kehittyneitä geeniteknologian kokeita ja etsii tarvittaessa vikoja.
Opiskelija osoittaa erinomaisia analyyttisiä ja kriittisiä ajattelutaitoja ja tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja ja näkemyksiä geeniteknologian alalla.
Opiskelija osoittaa ymmärtävänsä erinomaisesti bioinformatiikkaa ja kykenee selittämään kehittyneitä käsitteitä ja niiden merkitystä genomiikan ja molekyylibiologian kannalta.
Opiskelija osoittaa poikkeuksellista taitoa käyttää monenlaisia bioinformatiikan välineitä ja ohjelmistoja, mukaan lukien monimutkainen tiedonlouhinta ja -analyysi.
Opiskelija osaa erinomaisestii yhdistää geenitekniikan tuloksia ja bioinformatiikan työkaluja tuosten analysoinnissa.