Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden kehittäminen esitystekniikassa (5 op)

Toteutuksen tunnus: KM00FJ95-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

26.06.2023 - 31.08.2023

Ajoitus

13.09.2023 - 19.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

4 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

20 % Lähiopetus, 80 % Etäopetus

Yksikkö

Media, muotoilu ja konservointi

Toimipiste

Hämeentie 135

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 12

Koulutus

  • Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelma (YAMK)

Opettaja

  • Tero Aalto

Vastuuopettaja

Tero Aalto

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• tunnistaa sosiaalisen ja ekologisen kehittämistarpeen teknis-taiteellisessa ympäristössä.
• soveltaa jatkuvan kehittämisen teemoja sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden näkökulmasta.
• tunnistaa taloudellisen kestävyyden teemat osana kestävää organisaatiota.
• hankkia tietoa esitysteknisistä kestävän kehityksen ratkaisuista.
• osaa suunnitella ja toteuttaa kestävän kehityksen kehittämisprojektin organisaatiossa.
• reflektoida kehittämisprojekteja rakentavasti.

Opintojaksolla syvennytään esitys-, teatteri- ja tapahtuma-alan kestävän kehityksen teemoihin. Opintojaksolla kehitetään omaa työympäristöä ja pohditaan konkreettisia toimia ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kehittämiseksi teknis-taiteellista toimintaympäristössä.

Sisältö

• Osallistava organisaation jatkuva kehittäminen
• Esitystekninen ekologinen ja sosiaalinen kestävyys
• Alateemaiset workshopit
• Kehittämisprojekti ja arviointitehtävä

Oppimateriaalit

Julkaistaan myöhemmin verkko-oppimislaustalla. Ei ennakkomateriaalia.

Opetusmenetelmät

Toteutuksella syvennytään esitys-, teatteri- ja tapahtuma-alan kestävän kehityksen teemoihin. Toteutuksen workshopeissa kehitetään omaa työympäristöä ja pohditaan yhdessä konkreettisia toimia toimintaympäristön kehittämiseksi. Omassa projektissa tai opintopäiväkirjassa tutkitaan ja/tai kehitetään itsenäisesti ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta teknis-taiteellista toimintaympäristöä.

Toteutuksen alussa kerrataan lyhyesti esitysteknisen toimintaympäristön jatkuvan kehittämisen periaatteet. Toteutuksen muut opintokerrat on teemoitettu konkreettisin ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden aihein ja sisältää useita vierailevia asiantuntijaluennoitsijoita.

Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa kehittämisprojektin työelämälähtöisesti sekä laatii siitä presentaation. Lisäksi opiskelija reflektoi ja arvioi toisen opiskelijan kehittämisprojektin.

Projektityöskentely aloitetaan toteutuksen alkaessa ja päättyy presentaatioon. Projektityöskentely sisältää ennalta informoidun aikataulun muutamia ulkopuolisia tapaamisia, jotka pienryhmät sopivat itsenäisesti.

Opintojakso on monimuotototeutus, jossa tapaamiset ovat etätapaamisia Zoomissa pois lukien ensimmäinen opintokerta sekä viimeinen opintokerta, jolloin valmiit työt presentoidaan. Verkko-oppimisalustana Google Classroom. Läsnäolovelvollisuus 50 %. Poissaolon voi korvata pakollisella rästitehtävällä.

Työmuodot:
Etäopetus
Lähiopetus
Aktivoiva luento
Harjoitustehtävät
Palautekeskustelu
Päiväkirjatyöskentely
Reflektointi
Workshop
Pienryhmätyöskentely
Projekti

On mahdollista, että osa opetuksena toteutettavasta opintojaksosta tallennetaan joustavaa opiskelua varten. Mikäli et halua olla mukana tallenteella, ilmoita tästä opettajalle opintojakson ensimmäisellä opetuskerralla. Opetustilanteiden tallenteet ovat nähtävissä opintojakson ajan opintojakson käyttämällä oppimisalustalla. Jos ryhmän kanssa ei sovita muuta, opetustilanteiden tallenteet poistetaan viimeistään 6 kk opintojakson päätyttyä.

Tietosuojaseloste
Kuvaus opintojaksolla tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä löytyy Metropolian julkisilla verkkosivuilla julkaistusta Metropolian opiskelija- ja opintotietorekisterin tietosuojaselosteesta: https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/tietosuoja-ja-gdpr/tietosuojaselosteet/metropolian-opiskelija-ja-opintotietorekisteri. Opintojakson julkisuutta ei ole rajoitettu (Ammattikorkeakoululaki 9 §).

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttiä. Tehtävien viimeinen palautuspäivä 19.12.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssin opintopistemäärä on viisi opintopistettä. Laskennallisesti yhden opintopisteen suorittaminen edellyttää 27 tuntia työtä. Opintojakson kokonaistuntimäärä on tämän laskelman mukaan 135 tuntia. Opintojaksolla on luentoja ja fasilitoitua workshop työskentelyä 21 tuntia eli työmäärästä 114 tuntia sijoittuu luentojen ulkopuolelle. Tämä tuntimäärä jakautuu luentoihin valmistautumiseen (etukäteen luettaviin materiaaleihin tai tehtäviin), harjoitustyön tekemiseen (yksilö / ryhmätyö) ja henkilökohtaisen opintopäiväkirjan pitoon. Pystyt näiden tuntimäärien mukaan arvioimaan, millaista panostusta sinulta kurssityöskentelyyn odotetaan ja miten kurssin kuormittavuus suhteutuu muihin kursseihin.

Työmäärämitoitus on ohjeellinen ja suuntaa antava opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseksi ja hyväksyttyyn arvosanaan keskimääräinen työmäärä. Opiskelijan aiemmasta osaamis- ja kokemustaustasta riippuen työmäärä voi olla vähemmän tai enemmän. Opintojaksossa hankittua osaamista arvioidaan tehtävien ja muiden suoritteiden kautta, ei tehtyjen tuntien määrällä.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelijan osaa havaita, tunnistaa ja/tai kehittää teknis-taiteellisen toimintaympäristön sosiaalisia ja ekologisia kehittämistarpeita. Opiskelija ymmärtää taloudellisen kestävyyden merkityksen osana kestävän kehityksen kokonaisuutta. Opiskelija osaa hankkia tietoa esitysteknisistä kestävän kehityksen ratkaisuista. Opiskelijan suuntautumisesta riippuen edellä olevat taidot voivat kohdentua esimerkiksi ympäristövaikutuksiin, sosiaalisiin epäkohtiin, kulttuurilliseen moninaisuuteen, kestämättömiin käytäntöihin tai vastaaviin alateemoihin.

Opiskelija osaa toteuttaa ekologisen tai sosiaalisen kestävyyden kehittämisprojektin ja soveltaa kestävän kehityksen periaatteita ja jatkuvan kehittämisen periaatteita omassa toimintaympäristössään sekä reflektoida rakentavasti ja kriittisesti projekteja.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla on 50 % läsnäolovelvollisuus. Poissaolosta seuraa pakollinen rästitehtävä.

Arvioinnin perusteet:
Harjoitustyöt
Jatkuva arviointi
Projekti
Vertaisarviointi

Esitietovaatimukset

Pohjatietovaatimuksena on projektiosaamisen perusteet tai vastaava organisaation osaamisen kehittämisen osaaminen. Esimerkiksi esitys- ja teatteritekniikan (YAMK) ammatilliset opinnot.