Siirry suoraan sisältöön

Akuutti hoitotyö, Perioperatiivinen hoitotyö (15 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EA07-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 10.12.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 08.03.2024

Opintopistemäärä

15 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Terveys

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 60

Koulutus

  • Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Minna Marjamäki-Kekki
  • Suvi Kontkanen
  • Leena Hinkkanen
  • Mari Manninen

Vastuuopettaja

Mari Manninen

Ryhmät

  • SXO21K1A
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä A
  • SXO21K1B
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä B
  • SXO21K1C
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä C
  • SXO21K2
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, monimuoto

Tavoitteet

Opiskelija
- syventää näyttöön perustuvaa osaamistaan hoitotyön keskeisten osaamisalueiden mukaisessa hoitotyössä: kliininen, päätöksenteko-, ohjaus-, vuorovaikutus, eettinen, terveyden edistämisen sekä kehittämis- ja johtamisosaaminen.
- osaa arvioida omaa kehittymistään näyttöön perustuen sekä osoittaa vastuunsa hoitotyön laadusta omassa toiminnassaan.
- omaa valmiudet tulevaisuusorientoituneeseen ja potilas- ja asiakaslähtöiseen hoitotyön kehittämiseen.
- syventää osaamistaan suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää potilaiden päivystys-/valvonta-/tehohoito-/perioperatiivista hoitotyötä eri toimintaympäristöissä.
- syventää osaamistaan tukea ja ohjata potilasta ja hänen läheisiään hoitopolun eri vaiheissa.

Sisältö

- näyttöön perustuva sairaanhoitotyö ja sen kehittäminen
- sairaanhoitajan asiantuntijuus sekä moniammatillinen tiimi- ja verkostotyö
- terveysteknologia ja sairaanhoitotyön tulevaisuuden osaaminen
- päivystys-/valvonta-/tehohoito- ja perioperatiivisen potilaan hoitotyön syventävät opinnot
- voimavaraistumista tukeva potilasohjaus sekä läheisten tukeminen ja ohjaus
- erityiskysymykset

Aika ja paikka

Kevätlukukausi 2024, periodi 3.
Opintojakso alkaa pakollisella orientaatiolla etänä viikolla 2. Osallistuminen orientaatioihin on edellytys opintojakson suorittamiselle. Opintojakso päättyy viikolla 11. Opintojaksolla on paljon kontaktiopetusta.

Oppimateriaalit

Opintojakson kirjallisuus tarkentuu opintojakson aikana. Opiskelija voi halutessaan käyttää itse valitsemaansa materiaalia opintojakson aiheiden mukaisesti. Verkko-oppimisympäristönä käytetään Moodlea, johon opiskelijat ohjataan opintojakson orientaatiotunnilla.
Moodlesta (perioperatiivinen hoitotyö) löytyvät opintojakson yksilöidyt tavoitteet ja sisältö, kirjallisuus tarkennettuna ja muu opettajan osoittama materiaali. Lisäksi Moodle-alustalle on koottu ennakkotehtäviä teoriaopetukseen, itsenäisesti suoritettavia tehtäviä ja tietotestejä/verkkokursseja, lisämateriaalia käsitellyistä aiheista jne.
Perioperatiivisen hoitotyön Moodle toimii myös perioperatiivisen hoitotyön harjoittelun työtilana.

Tenttiin valmistautumisessa voi hyödyntää kirjaa: Aura ja Kinnunen 2022. Perioperatiivinen hoitotyö. Sanoma Pro Oy tai Karma ym. 2022. Perioperatiivinen hoitotyö. Sanoma Pro ja Moodlessa olevaa materiaalia.

Opetusmenetelmät

Käänteinen oppiminen (opiskelijat valmistautuvat tunneille ennakkotehtävien/ lukumateriaalin kautta, oppijan vastuu omasta oppimisestaan kasvaa, lähiopetukseen tullessaan opiskelijat ymmärtävät opiskeltavasta teemasta vähintään perusteet ja itseohjautuvuuden taidot korostuvat)
Käytännöstä nousevia ammatillisia tilanteita ja ongelmia, joihin etsitään näyttöön perustuvia ratkaisuja
Aktivoiva luento
Virtuaaliluento
Tehtäväohjattu opetus
Verkko-opetus (Moodle)
Asiantuntijaluennot
Ryhmätyöskentely sekä Pop up-päivän suunnittelu ja toteutus
Lääkelaskukoe
Kotitentti
Tentti (Anestesia- ja leikkaushoitotyön tentit erikseen)
Itsenäiset tehtävät
Opintokäynti

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämälähtöiset asiantuntijaluennot opintojakson teoriaopetuksen aikana. Teoriaopetuksen jälkeen opiskelijat suorittavat Kliinisen hoitotyön harjoittelu 7- Sairaanhoitajan asiantuntijuusosaaminen (15 op.) valitsemassaan toimintaympäristössä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson osion opettaja(t) ohjeistavat tentteihin omalta osaltaan. Tarkempi kirjallisuus ja tenttialue nähtävissä moodlessa.Tenttien ajankohdat näkyvät lukujärjestyksessä. Opiskelijalla on mahdollisuus uusia tai korottaa opintojakson tentit opintojaksolla sovitun ajankohdan mukaisesti keväällä 2024.

Lääkelaskukoe pidetään koululla (ks. lukujärjestys) Katso tarkemmin lukujärjestyksestä.

Opintojakson kokonaisarviointi muodostuu kolmesta erillisestä tentistä: kotitentti (ajastettu 2t Moodlessa) opintojakson alussa ja anestesia- ja leikkaushoitotyön tentit moodlessa koululla opiskelijan omalla koneella/digiluokka. Kotitentistä annetaan tarkempi informaatio tammikuun -24 opintojakson orientaatiossa. Kotitentissä saa olla mukana kirja tai muuta materiaalia. Perioperatiiviset kirjat: esimerkiksi Karma ym. 2016. Perioperatiivinen hoitotyö. Sanoma Pro Oy tai Aura & Kinnunen. 2022. Perioperatiivinen hoitotyö. Sanoma Pro Oy.

Uusintatentit 1.uusinta 3.4.24 klo 16.30-19.00 (koululla moodle-tenttinä)
Uusintatentit 2.uusinta 25.4.24 klo 16.30-19.00 (koululla moodle-tenttinä)
Tarkempi aikataulu ilmoitetaan lähemmin.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja. Opintojaksoa ei voi hyväksilukea aiemman osaamisen perusteella, koska kyseessä on sairaanhoitajakoulutuksen syventävän vaiheen opintojakso. Teoriaopetus järjestetään etänä Zoomin kautta tai koululla läsnäolo-opetuksena (tieto lukujärjestyksessä). Lukujärjestyksen ajoituksiin saattaa tulla muutoksia, joten tarkista aikataulu.
Laboraatio ja simulaatio-opetuksessa on 100% läsnäolovelvollisuus.
Teoriopetukseen osallistumisessa on 80% läsnäolovelvollisuus.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 15 op eli opiskelijalle 405 tuntia työtä. Tästä osa on teoriaopetusta (lähiopetusta, virtuaaliopetusta), osa itsenäistä opiskelua ja ryhmätyöskentelyä. Itsenäisen opiskelun ja ryhmätyöskentelyn ohjeistus annetaan orientaatiotunnilla. Itsenäinen opiskelu sisältää lähiopetusta ennakoivat tehtävät, itsenäiset tietotestit/verkkokurssit ja tenttiin valmistautumisen. Lisäksi itsenäiseen opiskeluun kuuluvat muut opettajan osoittamat tehtävät sekä kirjallisuuteen perehtyminen. Osaan ryhmätyöskentelyä ja itsenäisiä tehtäviä varten opiskelijoille on varattu erillistä aikaa lukujärjestyksestä.

Viikolla 40 järjestetään kaikille syventäville ryhmille yhteisiä luentoja, joista tiedotetaan myöhemmin lisää.

Sisällön jaksotus

Opintojaksolla on pakollista läsnäoloa vaativia opetusmenetelmiä käytössä (esimerkiksi teoriopetus, laboraatiot, pop up-päivä, simulaatiot, opintokäynti). Opintojakso ajoittuu periodille 3. Opetusta voi olla kaikkina päivinä viikossa. Opetus pyritään järjestämään klo 8-16 välisenä aikana.

Lisätietoja opiskelijoille

Kyseessä on sairaanhoitajakoulutuksen syventävän vaiheen opintojakso ja lukusuunnitelman mukaisesti se ajoittuu opiskelijan viimeiselle lukukaudelle. Opintojakson suorittaminen edellyttää, että perusopinnot on pääosin tehty. Ammatilliset aineopinnot tulee olla suoritettu hyväksytysti (kliininen hoitotyö, akuuttihoito = kirurginen ja perioperatiivinen hoitotyö, pitkäaikaisen = sisätautipotilaan hoitotyö, lasten ja nuorten hoitotyö, terveyden edistäminen, mielenterveys- ja päihdehoitotyö, vakavasti sairaan hoitotyö = erityistukea tarvitsevan hoitotyö, gerontologinen hoitotyö sekä lääkehoidon molemmat opintojaksot). Kliinisen hoitotyön harjoittelu 7 ei voi lähteä ennen kuin kaikki perusharjoittelut on suoritettu hyväksytysti.

Teoriaopetuksessa on vahva suositus läsnäolosta. Poissaolosta pätevästä syystä ja mahdollisista korvauskäytännöistä tulee neuvotella toteutusta ohjaavan opettajan kanssa. Opiskelija sitoutuu opintojaksolle ilmoittautuessaan ajankäytöllisesti osallistumaan opintoihin täysipäiväisesti. Opintojakso toteutuu tiiviissä aikataulussa, jolloin muiden mahdollisten opintojen suorittamista samanaikaisesti ei suositella. Opiskelija on itse vastuussa omien opintojen suoriutumisista.

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opiskelija vahvistaa osallistumisensa opintoihin olemalla läsnä opintojakson orientaatiotunnilla (vrt. Tutkintosääntö). Mikäli opiskelija ei osallistu orientaatiotunneille, hänen osallistuminen opintojaksolle voidaan evätä.

Opiskelijan tulee ilmoittaa mahdollisesta opiskeluun liittyvästä erillisjärjestelytarpeesta (oppimisvaikeus tms.) toteutuksen opettajalle hyvissä ajoin ENNEN toteutuksen alkua (esim. lisäaika tenttitilaisuudessa) ja näyttää saamansa virallinen Metropolian päätös erillisjärjestelyistä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite "Osaamisen arviointikehikko"

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

1 x kotitentti (0-5) painotus kokonaisarvosanasta 1/3
1x lopputentti (0-5) Sisältää anestesiahoitotyön tentin ja leikkaushoitotyön tentin. Molempien painotus kokonaisarvosanasta 1/3.
1 x lääkematematiikka (H/0)
Opintojakson aikana suoritettavat itsenäiset tehtävät ovat pakollisia. Kaikki osiot ja tentit tulee suorittaa hyväksytysti ennen opintojakson päättymistä.

Esitietovaatimukset

Opiskelija voi valita sairaanhoitotyön asiantuntijuusosaamisen opinnot, kun hän on suorittanut sairaanhoitotyön ammattiopintoihin sisältyvät teoriaopinnot ja näihin kuuluvat kliiniset harjoittelut, ellei opiskelijan HOPSissa ole toisin sovittu.