Siirry suoraan sisältöön

Valmistustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EG22-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 31.12.2022

Ajoitus

09.01.2023 - 07.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ajoneuvo- ja konetekniikka

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Juho Jalava-Kanervio
  • Pekka Hirvonen

Vastuuopettaja

Pekka Hirvonen

Ryhmät

  • K22A
    Konetekniikka, aloittaneet opiskelun s.2022

Tavoitteet

Opiskelija tuntee valmistusmenetelmien periaatteet. Opiskelija osaa valita kullekin tuotteelle sopivimman ja kustannustehokkaimman valmistusmenetelmän ja ymmärtää valinnan vaikutuksen mitoitukseen, mittatarkkuuteen ja muotoiluun. Opiskelija osaa valita sopivat työstöarvot, työkalut ja kiinnittimet valmistusta varten. Opiskelija osaa valmistaa tuotteen työpiirustuksen ja 3D-mallin perusteella. Opiskelija ymmärtää CNC-koneiden periaatteen sekä osaa tehdä koneille yksinkertaisia ohjelmia.

Sisältö

1. Valmistusmenetelmät: lastuaminen, valaminen muovaavat valmistusmenetelmät, sähköeroosio, sintraus ja ainetta lisäävät valmistusmenetelmät
2. Lastuavat työstökoneet: CNC-sorvit, koneistuskeskukset ja joustavat tuotantojärjestelmät
3. Lastuavan työstön teoria ja työstöarvojen valinta
4. NC-ohjelmoinnin perusteet ja ISO-koodi
5. Tuotteen suunnittelu huomioiden valmistustekniset vaatimukset
6. Toleranssit ja pinnankarheus sekä kappaleiden mitoitus valmistuksen kannalta

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee yleisimmät valmistusmenetelmät ja koneet ja osaa valmistaa yksinkertaisia kappaleita työpiirustuksen perusteella.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee yleisimmät valmistusmenetelmät ja koneet ja osaa valmistaa yksinkertaisia kappaleita työpiirustuksen perusteella. Opiskelija tuntee lastuavan työstön teoriaa ja osaa valita oikeat työstöarvot, työkalut ja kiinnittimet valmistusta varten.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee yleisimmät valmistusmenetelmät ja koneet ja osaa valmistaa yksinkertaisia kappaleita työpiirustuksen perusteella. Opiskelija tuntee lastuavan työstön teoriaa ja osaa valita oikeat työstöarvot, työkalut ja kiinnittimet valmistusta varten. Opiskelija tuntee NC-ohjelmoinnin perusteet ja osaa tuottaa ISO-koodisia ohjelmia ja tulkita sekä toteuttaa niitä. Opiskelija osaa huomioida eri valmistusmenetelmien erityisvaatimukset suunnitellessaan tuotteita, tuntee toleranssit ja pinnankarheuden mitkä näillä menetelmillä voidaan saavuttaa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tuntee yleisimmät valmistusmenetelmät ja koneet ja osaa valmistaa yksinkertaisia kappaleita työpiirustuksen perusteella.