Siirry suoraan sisältöön

Kuvan ja äänen opinnot (15 op)

Toteutuksen tunnus: KM00EO29-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2022 - 30.09.2022

Ajoitus

30.08.2022 - 14.10.2022

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Media, muotoilu ja konservointi

Toimipiste

Hämeentie 135

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

10 - 20

Koulutus

  • Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Aura Kaarivuo
  • Taku Kaskela
  • Antti Pönni
  • Jouko Seppälä
  • Salla Hämäläinen

Vastuuopettaja

Jouko Seppälä

Ryhmät

  • KXC21_KÄ
    KXC21 Kuva ja ääni

Tavoitteet

Opiskelija osaa purkaa ja analysoida valmiista elokuvasta oleelliset kuvan, äänen ja leikkauksen ilmaisukeinot. Opiskelija tuntee audiovisuaalisen kerronnan ja ilmaisun keskeisiä teorioita. Hän osaa tehdä pienimuotoisen analyysin audiovisuaalisesta teoksesta. Hän osaa kuvan ja äänen analysoinnin teorioita. Opiskelija tietää akustiikan merkityksen äänen erilaisissa käyttöympäristöissä.

Opiskelija tietää kuva-, leikkaus- ja äänityön prosessin ennakkosuunnittelusta kuvauksiin ja jälkitöihin ja syventää osaamistaan henkilökohtaisen ammattisuuntautumisensa mukaisesti.
Opiskelija osaa kuvata, valaista ja äänittää erilaisilla kalustoilla ja huomioida erilaisten kuvaustilanteiden vaatimukset. Opiskelija osaa kuvauksen, leikkauksen ja äänityön suunnittelun. Hän osaa purkaa käsikirjoituksen kuvan ja äänen näkökulmasta. Opiskelija osaa budjetoinnin perusteet ja osaa suhteuttaa kaluston tuotantokokonaisuuteen. Hän osaa työskennellä osana kamera- ja ääniryhmää. Opiskelija osaa kuvaleikata ja toteuttaa kuvan ja äänen jälkityövaiheet.

Opiskelija osaa kuva- ja ääni-ilmaisua ja soveltaa sitä tuotannossa. Opiskelija osaa ilmaista oman kuva- ja äänisuunnitelmansa keskeisiä ajatuksia.

Sisältö

- kameratekniikka ja valaisu
- äänitekniikka ja äänitys
- käsikirjoituksen purkaminen kuvan ja äänen näkökulmasta
- kuva, valo- ja äänisuunnittelman tekeminen
- kalustobudjetin laadinta
- kamera ja ääniryhmän toiminta ja johtaminen
- yhteistyö ja kommunikointi muiden ammattialojen kanssa
- leikkausohjelman käyttö
- leikkauksen teoria, käsitteet ja työtavat
- kuvaleikkaus ja kuvan jälkikäsittely
- äänen jälkityön teoria, käsitteet ja työtavat
- dramaturgia leikkauksen ja äänen jälkityön näkökulmasta
- kuva- ja ääni-ilmaisu ja analyysi
- akustiikan perusteet
- monikanavaäänen perusteet
- henkilökohtaisen ammattisuuntautumisen kehittäminen ja syventäminen

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osallistuu opetukseen hyväksytysti ja suorittaa tehtävät tyydyttävästi. Hän osaa yksinkertaisesti analysoida elokuvan kuvan, äänen ja leikkauksen ilmaisukeinoja sekä tunnistaa keskeiset elokuvateoriat. Opiskelija osaa puutteellisesti suunitella ja toteuttaa kuvauksen, äänityksen ja leikkauksen erilaisilla kalustoilla, sekä osaa nimetä peruskuvaustilanteiden vaatimuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti ja suorittaa tehtävät hyvin. Hän osaa analysoida elokuvan kuvan, äänen ja leikkauksen ilmaisukeinoja sekä tuntee keskeiset elokuvateoriat. Opiskelija osaa itsenäisesti suunitella ja toteuttaa kuvauksen, äänityksen ja leikkauksen erilaisilla kalustoilla, osaa peruskuvaustilanteiden vaatimukset ja osaa toimia niissä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti ja suorittaa tehtävät kiitettävästi. Hän osaa monipuolisesti analysoida elokuvan kuvan, äänen ja leikkauksen ilmaisukeinot sekä keskeiset elokuvateoriat. Opiskelija osaa itsenäisesti suunitella ja toteuttaa kuvauksen, äänityksen ja leikkauksen monipuolisesti erilaisilla kalustoilla. Hän tuntee peruskuvaustilanteiden vaatimukset ja osaa soveltaa oppimaansa niissä.