Jenna Kukkonen
80% Lähiopetus, 20% Etäopetus
· Oppi-/koemateriaali:
Lääkehoidon luku- ja koealue:
Saano, S. & Taam-Ukkonen, M. Kaikki painokset käyvät (2014-2019, 2020). Lääkehoidon käsikirja. SanomaPro. Otsikot v. 2020 painoksessa (katso otsikot painoksen mukaan orientaatiodioista):
Laskimoon annettava lääke- ja nestehoito
Liite 1
Liite 2
(Lukualue n. 40 sivua)
Rautava-Nurmi, Sjövall, Vaula, Vuorisalo, Westergård. 2010. 4. painos. Neste- ja ravitsemushoito. Wsoy.
Sivut: 47-143 ja 166-196, 224-233 (123 sivua).
SPR: Verivalmisteiden käytön opas 2016. https://www.veripalvelu.fi/terveydenhuollon-ammattilaiset/verivalmisteet/verivalmisteiden-k%C3%A4yt%C3%B6n-opas
Terveyden-ja hyvinvoinnin laitos. 2021. Turvallinen lääkehoito. Opas lääkehoitosuunnitelman laatimiseen.
Farmakologia 2 luku- ja koealue (lukualue noin 160-170 sivua):
Saano, S. & Taam-Ukkonen, M. Kaikki painokset (2014-2019, 2020). Lääkehoidon käsikirja. SanomaPro. Otsikot v. 2020 painoksessa (katso otsikot painoksen mukaan orientaatiodioista):
Sydän- ja verisuonisairauksien lääkehoito
Diabeteksen lääkehoito
Neurologisten sairauksien lääkehoito
Mielenterveyteen ja vireyteen vaikuttava lääkehoito (ei Aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden, Alkoholiriippuvuuden eikä Huumeongelmaisen lääkehoito)
Kivun lääkehoito
Nivelreuman, nivelrikon, osteoporoosin ja kihdin lääkehoito (ei Osteoporoosin lääkehoito)
Syöpäsairauksien lääkehoito
Hengityselinsairauksien lääkehoito
Kilpirauhassairauksien lääkehoito
Ensihoidon, elvytyksen ja myrkytysten lääkehoito
Anestesia
Kuvantamisessa käytettävät lääkeaineet
Terveysportti: CVK-verkkokurssi (pakollinen)
ABO-verkkokurssi (pakollinen)
Anafylaksia ja verensiirto -tietotestit (pakollisia, edellytys simulaatioon osallistumiselle)
Terveysportti: Suositeltavat verkkokurssit: Lääkehaitta ja Kotihoidon lääketurvallisuus
Moodlen materiaali
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
· Käänteinen oppiminen (flipped learning)
· Käytännöstä nousevia ammatillisia tilanteita ja ongelmia, joihin etsitään näyttöön perustuvia ratkaisuja
· Kontaktiopetus
· Pienryhmätyöskentely
· Laboraatio
· Simulaatio
· Verkkokurssi/-materiaali
· Itsenäinen opiskelu
· Taitopajatyöskentely
Tentti H-5, Lääkehoito ja farmakologia muodostavat yhdessä lopputentin ja ne arvioidaan aina kokonaisuutena. Uusintatentin arvosana muodostuu myös uusintatentissä suoritetusta kokonaisuudesta, aiempia suorituksia ei lasketa mukaan. Verkkokurssit: CVK ja ABO ja itsenäiset tehtävät (100%) Laboraatio 4 x (100% läsnäolo)
Simulaatio 1 x ja valmistavat simulaatiotehtävät (100% läsnäolo)
Suomi
01.01.2021 - 31.07.2021
30.11.2020 - 31.01.2021
20 - 70
Terveys
Tiia Saastamoinen, Tiina Varamäki, Jenni Tiainen, Jenna Kukkonen
· Lääkehoito 2 opintojakso sisältää osiot: lääkehoidon teoria, laboraatiot ja simulaatiot sekä farmakologia 2. Farmakologia 2:en liittyy 2 x 3 tunnin luento ja tenttiin ohjaavat kysymykset (ohjeistus Moodlen Farmakologia välilehdellä). Lääkehoidon loppukokeeseen kuuluvat sekä lääkehoidon osuus että farmakologia 2 osuus, ja ne arvioidaan aina kokonaisuutena. Tentti tehdään Moodle tenttinä oppilaitoksessa.
· Opiskelija selvittää muilta opiskelijoilta opetuksen toteuttamiseen liittyvät asiat ollessaan poissa orientaatiotunnilta tai toteutuksen muilta tunneilta. Ensimmäisellä orientaatiotunnilla läsnäolo on edellytyksenä opintojaksolle osallistumiselle.
· Laboraatio-/simulaatiotunnit ovat osa toteutuksen pakollisia suorituksia ja näihin pukeudutaan asianmukaiseen suojavaatetukseen. Tunneilla noudatetaan aseptiikan opetuksessa annettua ohjeistusta.
· Toteutuksen sisältö, oppimistehtävät ja arviointi tukevat Sairaanhoitajan ydinosaamisen valtakunnallisen loppukokeen (YleSH180op) edellyttämän osaamisen saavuttamista.
· Esitietovaatimukset :
Opiskelijalla tulee olla suoritettuna ennen opintojakson aloittamista:
Anatomian, fysiologian ja patofysiologian perusteiden osaaminen. Lääkehoidon perusteiden osaaminen.
AHOT:
Opintojakso hyväksiluetaan kokonaan, jos opiskelija on suorittanut vastaavat korkeakouluopinnot.
Ensihoidon tutkinto-ohjelma, Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
Myllypurontie 1
1 op
0-5
Verkko-opiskelu: Opiskelijat, joilla jo aiempaa lääkehoidon koulutusta ja osaamista, lääkehoidon teoriaosuuden voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Lääkehoidossa suositellaan kuitenkin kaikille lähiopetukseen osallistumista (korona-aikana voidaan järjestää etäopetuksena). Farmakologian luentoon voi osallistua etäyhteydellä. Toteutuksen tentit tehdään oppilaitoksessa ohjeistuksen mukaisesti.
-
· Lääkehoito ja farmakologian tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson orientaatiossa (kts myös lukujärjestys). Lääkehoito ja farmakologia muodostavat yhdessä lopputentin ja ne arvioidaan aina kokonaisuutena.
· Uusintaa saa yrittää kaksi kertaa määriteltyinä uusintakertoina, sen jälkeen opintojakso suoritetaan uudelleen. Korotusta saa yrittää kerran seuraavassa mahdollisessa uusintakerrassa. Uusinta- ja korotustenttiin ilmoittaudutaan aina vastuuopettajan nimellä. Uusintatentin voi tehdä joko Moodletenttinä tai kirjallisena tenttinä (ohjeistus orientaatiodioissa). Yleiset ohjeet uusintatenttiin ilmoittautumisesta löydät OMAsta.
Uusinta 1: ilmoitetaan opintojakson orientaatiossa (vastuuopettaja: Jenna Kukkonen)
Uusinta 2: sama kuin yllä (vastuuopettaja: Jenna Kukkonen)
Opiskelija voi vaihtoehtoisesti suorittaa koko toteutuksen englanninkielisen ryhmän mukana.
· 1 op = 27 t
· Toteutuksen kokonaistuntimäärä 135 tuntia, josta lähiopetus (korona-aikana osa poikkeuksellisesti etänä) 44 t (lääkehoidon ja farmakologian teoriat, laboraatio, simulaatio, orientaatio, tentti), itsenäinen opiskelu 91 t (Itsenäiset tehtävät, verkkokurssit, tenttiin valmistautuminen)