Tuotantotalouden koulutusohjelma, aikuiskoulutus, Espoo: Lukuvuosi
Opetussuunitelman tunnus: TU10S2
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2010
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Tuotantotalouden insinöörin tekniikan tuntemus yhdistyy yritystaloudelliseen osaamiseen. Opinnoissa paneudutaan liiketoiminnan prosessien kehittämiseen. Koulutuksen tavoitteena on oppia organisoimaan, suunnittelemaan ja kehittämään tieto-, raha- ja materiaalivirtoja ja ymmärtämään niiden merkitys yrityksen toiminnalle. Koulutuksessa annetaan hyvät perustiedot tuotantotaloudesta kokonaisuutena. Koulutus antaa valmiuksia toimia esimies- ja johtotehtävissä sekä kansainvälisissä toimintaympäristöissä.
Opiskelun tavoitteena on hankkia kokonaisvaltainen tuotantotaloudellinen ajattelutapa, jota voi soveltaa usealla eri toimialalla. Työmahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset. Esimerkkeinä mahdollisista työtehtävistä teollisuuden, liike-elämän ja julkishallinnon palveluksessa ovat erilaiset esimies- ja asiantuntijatehtävät, yritystoiminnan kehitystehtävät, kansainvälisen kaupan ja kuljetustoiminnan erillistehtävät sekä ohjelmistojen kehitys-, hankinta- ja myyntitehtävät.
Opintojen rakenne ja toteutus
Insinööritutkinnon (AMK) kokonaislaajuus on 240 opintopistettä, joka vastaa 4 vuoden kokopäiväistä opiskelua. Suoritettavien opintojen laajuuteen ja opiskeluaikaan vaikuttavat opiskelijan mahdolliset aikaisemmat korkeakoulutasoiset opinnot. Aikaisemmista opinnoista voi saada korvaavuuksia ja hyväksi lukemisia. Korvaavuudet ja hyväksi lukemiset kirjataan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS).
Opiskelu koostuu luennoista, laboratorioharjoituksista, itseopiskelusta sekä harjoitus- ja projektitöistä, joita tehdään usein läheisessä yhteistyössä yritysten kanssa, mikä tarjoaa käytännönläheisiä ja hyödyllisiä kokemuksia koko opiskelun ajan.
Aikuiskoulutuksen opetussuunnitelma noudattelee nuorisoasteen opetussuunnitelmaa. Perusopintojen ja yleisten ammattiopintojen suorittamisen tavoitteena on luoda matemaattis-luonnontieteellinen ja yleistekninen pohja ammattiopinnoille. Ammattiopintojen keskeiset asiasisällöt nojautuvat vahvasti liiketoimintojen kehittämiseen ja tilaus-toimitusketjujen eri osa-alueisiin sekä tietotekniikkaan. Osa opinnoista järjestetään yhdessä tieto- ja viestintätekniikan muiden koulutusohjelmien kanssa ja osan opiskelija voi valita yhteisestä tarjonnasta oman oppimistarpeensa mukaan.
Innovaatioprojektin (15 op) tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteisöllistä kehittämisosaamista, käyttäjäläheistä innovaatio-osaamista, projektiosaamista, yhteistoiminnallisia työtapoja, verkosto-osaamista sekä viestintätaitoja.
Vapaasti valittavat opinnot (15 op) syventävät ja täydentävät opiskelijan ammatillista osaamistaan. Matematiikan, fysiikan ja kielten täydentävät opinnot sisältyvät vapaasti valittaviin opintoihin.
Harjoittelun (30 op) tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista, tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä sekä yleisiä työelämävalmiuksia.
Koulutuksen viimeisen vuoden aikana tehdään opinnäytetyö, joka on esimerkiksi laajahko suunnittelu- tai tutkimustyö tuotantotalouden joltakin osa-alueelta. Opinnäytetyö tehdään yleisesti jollekin palvelu- tai teollisuusalan yritykselle. Opinnäytetyöprosessin tavoitteena on kehittää opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta, itsenäistä työskentelyä sekä valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Tuotantotalouden koulutusohjelman opetussuunnitelman kehittäminen yhdessä yritysten kanssa
Tuotantotalouden koulutusohjelman neuvottelukunta (Teknologiateollisuus, Nokia/NSN, SAP, Tieto, INEX, Metso ja Deloitte) ja tuotantotalouden koulutusohjelma ovat yhdessä laatineet tuotantotalouden insinöörin, erikoistumisopintojen sekä master-koulutuksen opetussuunnitelman ja kompetenssimatriisin työelämän kansainvälisestä tarpeesta ja osaamisvaatimuksista lähtien. Osaamisperustainen näkökulma näkyy muun muassa projekti- ja osaamisen näyttöperustaisuuden lisääntymisenä opetussuunnitelmassa. Kursseja voi suorittaa näyttäeen teorian ja käytännön osaamisensa muun muassa Cisco, SAP ja Microsoft -kurssien osalta.
Opetussunnitelmasssa kiitetään suunnitelman ajankohtaisuutta ja sitä, että se on laadittu yhteistyössä niin yritysten kuin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojenkin kanssa. Neuvottelukunta kiittää erityisesti koulutusohjelman kansainvälistä ja projektioppimis-toimintamallia sekä yritysprojektien kautta tapahtuvaa oppimista.
Lisätiedot
Yhteystiedot
Koulutusohjelmavastaava Arto Ekström
Puh. 020 783 6420
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
tuotantotalous::kompetenssit
Lähettänyt Bella Erla 11.2.2009
ÄLÄ_KÄYTÄ_TÄTÄ_amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit
========================================== Jäsennys poistunut käytöstä. Mallin korvaa ARENE:n soveltamisohje "SUOSITUS TUTKINTOJEN KANSALLISEN VIITEKEHYKSEN (NQF) JA TUTKINTOJEN YHTEISTEN KOMPETENSSIEN SOVELTAMISESTA AMMATTIKORKEA-KOULUISSA", 23.2.2010. Uusi malli tallennettu nimellä "amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit (2010)" 25.8.2010 (OT) ========================================== Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden yleiset kompetenssit (ECTS-projektin suositus 19.04.2006) Mallia käytetään sekä ammattikorkeakoulututkinnoissa että ylemmissä amk-tutkinnoissa. Kompetenssien määrittelyyn liittyviä asioita ja määrittelytyön tuloksia on käsitelty tarkemmin projektin kotisivuilla www.ncp.fi/ects.