Siirry suoraan sisältöön

Aistinvarainen arviointi (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00BP10-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.05.2020 - 07.06.2020

Ajoitus

26.10.2020 - 20.12.2020

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

(2016-2018) Puhtaat teknologiat

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Pia-Tuulia Laine

Vastuuopettaja

Arto Yli-Pentti

Ryhmät

  • TXM19S1
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
  • BIO19
    Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää, miksi aistinvarainen arviointi on merkityksellinen elintarvike-alalla (esimerkiksi laadunvalvonnassa ja tuotekehityksessä). Opiskelija ymmärtää aistien toimintaa elintarvikkeiden arvioinnissa ja osaa hyödyntää aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä elintarvikkeiden raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden ulkonäön, hajun, maun ja rakenteen arvioimisessa. Opiskelija osaa itse toimia arvioijana, toteuttaa aistinvaraisia arviointeja ja tulkita niiden tuloksia.

Sisältö

1. Aistinvaraisen arvioinnin merkitys elintarvike-alalla. Yleisimmät elintarvikkeiden aistinvaraiset arviointimenetelmät (kuten erotustestit, kuvaileva menetelmä ja kuluttajatesti).
2. Aistinvaraiseen arviointiin osallistuminen ja arvioinnin toteutus.
3. Aistinvaraisen arvioinnin tulosten analysointi ja raportointi.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija osaa kuvata, miksi ja miten aistinvaraista arviointia toteutetaan elintarvikeyrityksissä. Opiskelija tunnistaa yleisimpiä aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä.
2. Opiskelija osaa selittää aistinvaraisen arvioinnin periaatteita. Hän osaa valmistella arviointeja ja osallistua itse arviointeihin annettujen ohjeiden mukaisesti.
3. Opiskelija osaa tulkita ja raportoida saatuja tuloksia annettuja ohjeita noudattaen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Opiskelija osaa kuvata omin sanoin tyypillisimpiä aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä ja pystyy selittämään miksi ja missä niitä käytetään elintarvike-alalla.
2. Opiskelija osaa valmistella oma-aloitteisesti yleisimpiä aistinvaraisia arviointeja ja osaa itse toimia arvioijana.
3. Opiskelija osaa raportoida ja analysoida aistinvaraisen arvioinnin tuloksia ja osaa myös ottaa kantaa tulosten mielekkyyteen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Opiskelija osaa valita sopivan aistinvaraisen arvioinnin menetelmän erilaisiin tilanteisiin.
2. Opiskelija osaa toimia arvioijana ja osaa suunnitella ja toteuttaa huolellisesti aistinvaraisia arviointeja.
3. Opiskelija osaa arvioida kriittisesti saatuja aistinvaraisen arvioinnin tuloksia. Opiskelija osaa tehdä päätelmiä ja tulkintoja saaduista tuloksista ja pystyy ehdottamaan tulosten pohjalta sopivia ratkaisuja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

1. Opiskelija osaa kuvata, miksi ja miten aistinvaraista arviointia toteutetaan elintarvikeyrityksissä. Opiskelija tunnistaa yleisimpiä aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä.
2. Opiskelija osaa selittää aistinvaraisen arvioinnin periaatteita. Hän osaa valmistella arviointeja ja osallistua itse arviointeihin annettujen ohjeiden mukaisesti.
3. Opiskelija osaa tulkita ja raportoida saatuja tuloksia annettuja ohjeita noudattaen.