Nutrition as part of good care (5 ECTS)
Code: C-10118-CO00FP89-3002
General information
- Enrollment
- 17.03.2025 - 13.04.2025
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 02.05.2025 - 31.08.2025
- Implementation is running.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 ECTS
- Mode of delivery
- On-campus and online
- Institution
- South-Eastern Finland University of Applied Sciences (Xamk), E-kampus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 15 - 200
- Course
- C-10118-CO00FP89
Materials
Opettajan kokoama opiskelumateriaali Learn-alustalla ja lisäksi lentotallenteita eri aihealueista. Keskeiset lähteet: - Ravitsemushoitosuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/146233 - Vireyttä seniorivuosiin : Ikääntyneiden ruokasuositus https://www.julkari.fi/handle/10024/139415 Englanniksi
Employer connections
Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan.
Exam schedules
Verkkotenttien aikataulut ovat joustavia ja opiskelijan oman aikataulun mukaan suoritettavia, ja tentit voi uusia. Opintojaksolle on laadittu myös suositussuoritusaikataulu, jota noudattamalla opinnot etenevät suuositusajassa.
Evaluation methods and criteria
This course is for CampusOnline-students, not for Xamk degree students.
Student workload
Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 135 h, mikä koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä. Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.
Content scheduling
1. Ravitsemushoidon suositukset ja moniammatillinen yhteistyö ja vastuut 1 op 2. Ali- ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito, tehostettu ruokavalio 1 op 3. Ravitsemushoito sairauksissa ja erityistilanteissa 2 op 4. Syventävä case tehtävä 1 op
Teaching methods
Opintojakson toteutetaan on Nonstop-periaatteella verkko-opintoina Xamkin Learn alustalla. Opintojakson tavoitteiden ja sisältöön tutustumisen jälkeen opiskelija laatii itselleen tavoitteet ja aikataulun opintojaksolle. Opintoja on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta omaan tahtiin ja itsenäisesti työskennellen. Opintojakson suorittamiseen on hyvä varata 2- 3 kk aikaa. Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi halutessaan tehdä pari- tai pienryhmätyönä ja kytkeä omaan työhön ja työpaikkaan. Opintojaksolla on keskustelualueita, joilla pääsee vaihtamaan mielipiteitä ja ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa, osa tehtävistä on vertaisarvioitavia. Oppimistehtävien painotuksia voi valita oman mielenkiinnon mukaan. Opintojaksolla on tallennettuja luentoja, jotka voi kuunnella oman aikataulun mukaan. Opintojaksolla ei ole aikaan ja paikkaan sidottuja luentoja eikä pakollisia ryhmätöitä.
Further information
Ravitsemushoito on tärkeä osa ihmisoikeuksia ja osa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden hyvää hoitoa ja terveyden edistämistä. Ravitsemushoitosuositus (https://www.julkari.fi/handle/10024/14623 3) uusittiin vuonna 2023 ja koskettaa useita eri ammattiryhmiä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Suosituksen mukaan ravitsemushoito on yhtä tärkeä hoitomuoto kuin muutkin lääketieteelliset hoidot. Henkilöstöllä on vajaa- ja aliravitsemuksen seulontavelvollisuus, vastuu ravitsemushoidon toteuttamisesta ja seuranta- ja kirjaamisvelvollisuus asiakkaan ravitsemushoidosta. Työssä tarvitaan perusravitsemuksen lisäksi ikääntyneiden ravitsemuksen osaamista, tietoa erityistarpeiden, kuten rakennemuutettujen ruokavalioiden ja erityisruokavalio-osaamista. Tämä on CampusOnline-toteutus, eikä ole tarkoitettu Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
Evaluation scale
1-5