Siirry suoraan sisältöön

Datakeskuksen talotekniikka, energia ja ympäristö (10 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FA58-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2022 - 31.07.2022

Ajoitus

01.01.2023 - 15.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Datakeskuksen kiinteistöasiantuntijan erikoistumiskoulutus

Opettaja

  • Tommi Mäntykoski
  • Anna Hynninen
  • Virtuaali Talotekniikka
  • Riikka Nurmiainen

Vastuuopettaja

Tommi Mäntykoski

Ryhmät

  • TE8A22S
    Datakeskuksen kiinteistöasiantuntijan erikoistumiskoulutus

Tavoitteet

Suoritettuaan opintojakson opiskelija tuntee datakeskuksen yleisimmät sähkötekniset järjestelmät ja osaa mitoittaa näiden vaatiman sähkön huomioiden sähkönlaadun. Hän tuntee sähkönsyötön varmistamiseen liittyvät tekniikat sekä datakeskuksien sähkönsyötöissä käytettävissä olevat automaatiojärjestelmät.

Suoritettuaan opintojakson opiskelija tuntee yleisimmät datakeskusten jäähdytys-, ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmäratkaisut ja niiden toimintaperiaatteen sekä tietää järjestelmien valinta- ja suunnitteluperiaatteita ja järjestelmiin liittyviä erityispiirteitä. Opiskelija tietää datakeskuksen sisäilmaston tavoite- ja vaatimustasot. Opiskelija tietää jäähdytyksen varmistamiseen liittyviä tekniikoita sekä datakeskuksien rakennusautomaatiojärjestelmien erityispiirteitä.

Suoritettuaan opintojakson opiskelija osaa laskea datakeskuksen elinkaarikustannuksia sekä tehdä primäärienergia- ja hiilijalanjälkilaskelmia. Hän tuntee energia-audioinnin pääperiaatteet ja datakeskustoimintaan liittyvät sertifikaatit. Opiskelija tuntee uusiutuvan energian hyödyntämismahdollisuudet ja liittymisen paikallisiin energiaverkkoihin.

Sisältö

Sähkönsyöttö (3op): Datakeskuksen yleisimmät sähkötekniset järjestelmät. Sähkön riittävyys ja laatu. Sähkönsyötön varmistaminen. Sähkönsyötön automaatiojärjestelmät.

Jäähdytys, ilmanvaihto ja lämmitys (4op): Sisäilmaston tavoite- ja vaatimustasot. Jäähdytysprosessi teoriassa. Erilaiset ilmanjako- ja jäähdytysratkaisut sekä vapaajäähdytyksen hyödyntäminen. Tilojen lämmitys ja hukkalämmön hyödyntäminen. Jäähdytysjärjestelmän varmentaminen. Rakennusautomaatiojärjestelmä ja sen erityispiirteet.

Energia ja ympäristö (3 op): Elinkaarikustannuslaskenta, energia-auditointi, primäärienergia- ja hiilijalanjälkilaskelmat. Alueelliset energiajärjestelmät (sähkö, kaukolämpö- ja -kylmä), lähienergian hyödyntäminen (aurinko, tuuli, maaperä). Energiatodistukset ja sertifikaatit.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden kehittymisen edellytykset ja periaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa vapaa-ajan, opiskelun ja työelämän tilanteissa. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden merkityksen alalla ja osaa analysoida omaa asiantuntijuuttaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti sekä esittää käytännön kehittämistoimenpiteitä. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa vapaa-ajan, opiskelun ja työelämän tilanteissa. Opiskelija osaa analysoida alan asiantuntijuutta ja omaa asiantuntijaksi kehittymistään.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden kehittymisen edellytykset ja periaatteet.