Degree Programme in Electronics: Ohjeellinen ajoitussuunnitelma
Code: TN09S1
- Degree title
- Bachelor of Engineering, BEng
- Credits
- 240 ects
- Duration
- 4 years (240 ECTS)
- Start semester
- Autumn 2009
- Teaching language
- Finnish
Descriptions
Elektroniikkainsinöörejä työskentelee enimmäkseen alan yrityksissä tuotekehitykseen tai tuotantoon liittyvissä tehtävissä. Tuotekehitystehtävissä elektroniikkainsinöörit suunnittelevat elektronisia piirejä tai järjestelmiä mitä erilaisimpiin sovellutuksiin. Elektroniikkatuotannossa toimivien insinöörien tehtävät koostuvat muun muassa elektronisten piirien ja järjestelmien tuotannon suunnittelusta ja ohjauksesta, tuotteiden valmistustekniikoiden kehittämisestä sekä laadunohjauksesta. Lisäksi elektroniikkainsinöörejä toimii alan tekniseen osto- ja myyntitoimintaan ja koulutukseen liittyvissä tehtävissä sekä erilaisissa tehtävissä alan tutkimuslaitoksissa.
Elektronisten piirien ja järjestelmien tuotteistamiseksi elektroniikkainsinöörillä tulee olla perustiedot sekä tuotteiden tuotekehitys- että tuotantoprosesseista. Lisäksi elektroniikkainsinöörillä tulee olla laaja-alainen tietämys elektroniikan eri osa-aloista ja teknologioista, sillä elektroniikkatuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon liittyvät avainkysymykset ovat usein sovellutuskohtaisia.
Koulutusohjelman tavoitteet
Elektroniikan koulutusohjelman opintojen sisällön tavoite on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet toimia sellaisissa työtehtävissä, jotka liittyvät fyysisten elektronisten järjestelmien, komponenttien tai materiaalien suunnitteluun, valmistukseen tai osto- ja myyntitoimintaan. Painopiste koulutusohjelmassa on käsiteltävien laitteistojen, komponenttien tai materiaalien fyysisyydessä ja käsinkosketeltavuudessa (hardware). Tästä syystä koulutusohjelman opintoihin liittyy huomattavan paljon erilaisia suunnitteluharjoituksia, projekteja ja laboratorioharjoituksia.
Terveydenhuollon tekniikan suuntautumisvaihtoehdossa perehdytään erityisesti sairaalaympäristössä
tarvittavien mittalaitteiden ja tietojärjestelmien kokonaisvaltaiseen hallintaan. Alueen menestyksellinen osaaminen edellyttää myös terveydenhuollon perusosaamista ja opintoihin kuuluu peruspaketti lääketiedettä.
Opintojaan voi painottaa ammattiopinnoissa joko elektroniikkasuunnitteluun tai terveydenhuollon tekniikkaan.
Opintojen rakenne ja toteutus
Insinööriopintojen ohjeellinen kestoaika on ammattikorkeakoulussa neljä vuotta (240 op). Koulutusohjelman opinnot on jaettu perusopintoihin (70 op), pakollisiin ammattiopintoihin (70 op), vapaasti valittaviin ammattiopintoihin (valittava väh. 40 op), vapaasti valittaviin opintoihin (15 op), harjoitteluun (30 op) ja opinnäytetyöhön (15 op).
Perusopinnot 70 op.
- poikkeus (01/2011 koulutuspäällikön päätös): talousaineissa minimivaatimus on yksi kolmen opintopisteen kurssi, jonka saa itse valita koulutusohjelman opetustarjonnasta. Jotta saataisiin 240 op. täyteen, voidaan talousaineiden kursseja korvata valinnaisilla ammattiopinnoilla. Projektinhallinnan kurssi kuuluu innovaatioprojektin kokonaisuuteen, joten sen lisäksi vaaditaan vielä yksi talousaineiden kurssi.
Ammattiopinnot 70 op. (pakollisia)
Valinnaiset ammattiopinnot 40 op. (valittava vähintään 40 op.)
- opinnoissa voi painottaa joko elektroniikkasuunnittelun tai terveydenhuollon tekniikan opintoja.
Opiskelu sisältää opettajien ohjaamia lähioppitunteja tai luentoja, laskuharjoitus- ja laboratoriotyötunteja, ryhmissä tai yksilöllisesti tehtäviä harjoitus- ja projektitöitä sekä itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä ja itseopiskelua. Laboratoriotyöt syventävät ja havainnollistavat teoriatunneilla käsiteltyjä asioita. Projektien yhteydessä opitaan yhteistyötaitoja, tiedonhankinnan ja tiedonkäsittelyn taitoja, arviointitaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja.
Elektroniikan opinnot koostuvat suunnittelussa tarvittavien teoreettisten taitojen harjaannuttamisen lisäksi useista laboratorioissa toteutettavista käytännön suunnittelu- ja mittausharjoituksista, joiden lisäksi useissa opintojaksoissa toteutetaan eritasoisia elektronisten järjestelmien suunnitteluun liittyviä projektitöitä. Elektroniikan laboratoriossa opiskellaan elektronisten piirien ja järjestelmien suunnittelua, toteuttamista ja testaamista. Piirisuunnitteluun on käytössä tehokkaat tietokoneet ja modernit suunnitteluohjelmistot. Mittauslaboratoriossa tehdään monipuolisia elektronisiin mittauksiin liittyviä töitä uudenaikaisilla mittalaitteilla. Puolijohdekomponenttien valmistuksen ja prosessoinnin sekä elektroniikkatuotannon harjoituksissa tehdään lisäksi yhteistyötä muiden kotimaisten oppilaitosten kanssa.
Innovaatioprojekti (15 op)
- tehdään oman suuntautumisvaihtoehdon mukaisesti kolmantena tai neljäntenä vuotena. Projektimoduuli sisältää varsinaisen projektityön lisäksi projektia tukevia perusopintojaksoja (viestintä, projektinhallinta). Tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteisöllistä kehittämisosaamista, käyttäjäläheistä innovaatio-osaamista, projektiosaamista, yhteistoiminnallisia työtapoja, verkosto-osaamista sekä viestintätaitoja.
Vapaasti valittavat opinnot (15 op)
- voivat koostua elektroniikan koulutusohjelman opinnoista, muista Metropolia-ammattikorkeakoulun koulutusohjelmien opinnoista tai muiden korkeakoulujen opinnoista. Opinnot syventävät ja täydentävät opiskelijan ammatillista osaamista. Matematiikan, fysiikan ja kielten täydentävät opinnot sisältyvät vapaasti valittaviin opintoihin.
Harjoittelussa (2 x 15 op)
- perehdytään ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin. Tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista, tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä sekä yleisiä työelämävalmiuksia. Harjoittelun laajuus 30 op vastaa 20 työviikkoa. Harjoittelu suoritetaan harjoittelujakson aikana koulutusohjelman ohjeiden mukaisesti.
Opinnäytetyö (15 op)
- tehdään viimeisen vuoden aikana. Opinnäytetyö on laajahko suunnittelu-, tutkimus- tai selvitystyö ja se tehdään useimmiten teollisuusyrityksen antamasta aiheesta. Opinnäytetyöprosessiin sisältyy työn tekemisen ja sen kirjallisen raportoinnin lisäksi suullinen esitelmä ja kypsyyskokeen hyväksytty suorittaminen. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä alaan sekä suomen kielen hallintaa. Opinnäytetyöprosessin tavoitteena on kehittää opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta, itsenäistä työskentelyä sekä valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä.
Further information
Contact information
Heikki Valmu
Degree Programme Chair
Tel. +358 20 783 6153
E-mail: heikki.valmu (at) metropolia.fi
Erika Myllyniemi
Programme Coordinator
Tel. +358 20 783 6168
erika.myllyniemi (at) metropolia.fi
Select timing, structure or classification view
Show study timings by semester, study year or period
Due to the timing of optional and elective courses, credit accumulation per semester / academic year may vary.
polytechnics::bachelor level
Government Decree on Polytechnics (15.5.2003/352; 4 §)
elektroniikka::kompetenssit
Tulleet Heikki Valmulta 9.2.2009