Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma: Ohjeellinen ajoitussuunnitelma
Opetussuunitelman tunnus: TF12S1
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2012
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelma
Tutkintojen taso
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto
Suoritettavat tutkinnot
Insinööri (AMK)
Erityispääsyvaatimukset
Ei ole.
AHOTin erityisperiaatteet
Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan. Katso Metropolian yleiset AHOT-ohjeet.
Tutkintovaatimukset ja asetukset
Katso Ammattikorkeakoulun yleinen tutkintosääntö >>
Tutkinnon profiili
Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle hyvät perustiedot bio-, elintarvike- ja insinööritieteissä ja valmentaa heitä soveltamaan näitä laaja-alaisesti elintarvikkeita ja bioteknisiä tuotteita valmistavassa teollisuudessa sekä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.
Koulutuksessa painotetaan hyvää ammattitaitoa, oma-aloitteisuutta ja kannustetaan kansainvälisyyteen sekä itsenäiseen yrittämiseen alalla. Bio- ja elintarvikeinsinöörin opinnot ovat laaja-alaisia, mistä käytännön työtehtävissä on usein hyötyä. Lisäksi laaja-alaisuus antaa hyvän pohjan jatko- ja täydennyskoulutukselle syventää jonkin osa-alueen erityisosaamista.
Keskeiset oppimistulokset
Koulutusohjelman osaamistavoitteiden pohjana on hyvä matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja näiden taitojen soveltaminen biotekniikassa ja elintarvikkeiden tuottamisessa ”pellolta pöytään” tehokkaasti, turvallisuusriskit välttäen sekä ekologiset ja eettiset näkökohdat huomioon ottaen. Biotekniikan erityisosaamisalueiden lähtökohtana on vahva mikrobiologian ja biokemian osaaminen yhdistettynä prosessitekniikkaan. Elintarvikkeiden teollinen valmistaminen turvallisesti taas nojaa hyvään prosessitekniikan, kemian ja mikrobiologian osaamiseen ja raaka-aineissa ja tuotteissa tapahtuvien kemiallisten ja mikrobiologisten reaktioiden ymmärtämiseen elintarvikkeiden tuotantoprosesseissa.
Bio- ja elintarviketekniikan insinöörin ydinosaamisen muodostavat seuraavat avainosaamisalueet:
- elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
- turvallisuus- ja laatuosaaminen
- poikkitieteellisyys
- taloudellinen osaaminen
- eettinen ja ekologinen osaaminen
- matemaattisluonnontieteellinen osaaminen
Jokainen koulutusohjelman ammattiopintoihin kuuluvista opintojaksoista keskittyy yhden tai useamman esitetyn osaamisalueen syventämiseen. Kaikki koulutusohjelman opiskelijat suuntautumisvaihtoehdosta huolimatta opiskelevat yleisten insinöörioppiaineiden lisäksi biokemiaa, mikrobiologiaa ja hygieniaa sekä bioprosessitekniikkaa.
Korkeakoulusta valmistuvien työprofiilit
Bio- ja elintarvikealan teollisuudessa insinööri toimii esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Tyypillisiä tehtäviä ovat teollisuuden valmistus-, tuotannonsuunnittelu-, tuotekehitys-, laadunvalvonta- ja markkinointitehtävät. Tehtävänimike heti valmistumisen jälkeen voi olla esimerkiksi työnjohtaja, tuotannonsuunnittelija, projekti-, suunnittelu-, tuotekehitys- tai myynti-insinööri, joista tehtävistä työkokemuksen myötä ja henkilökohtaisten ominaisuuksien mukaisesti voi edetä esimerkiksi käyttölaboratorion esimieheksi tai valmistus-, tuotanto-, myynti- tai laatupäälliköksi.
Pääsy jatko-opintoihin
Maisteriopinnot yliopistossa pääsyvaatimusten mukaisesti.
Tutkinnon rakennetaulukko
Tutkinnon rakennetaulukko ja opintopisteet >>Siirry ajoitussuunnitelmaan
Opintosuorituksia ja arviointia koskevat säännöt
Opintojaksot arvostellaan asteikolla 0-5. Asteikko 0 = hylätty ja 1-5 = hyväksytty. Arviointikriteerit on kerrottu opintojakson kuvauksessa. Opettaja määrittelee arviointimenetelmät opintojaksolle.
Valmistumisen vaatimukset
Opetussuunnitelman mukaisesti 240 opintopistettä suoritettuna.
Opintojen toteuttaminen
Kokopäiväopinnot
Koulutusohjelman päällikkö
Carola Fortelius
koulutusvastaava
puh. 020 783 6136
PL 4071
00079 METROPOLIA
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Voimassaoleva Bio- ja elintarviketekniikan koulutusohjelman opetussuunnitelma on laadittu vuonna 2012, Opintosuunnitelma valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä koulutusohjelman neuvottelukunnan kanssa ja sen lisäksi tehtiin alan työmarkkinaselvitys. Nykyiset suuntautumisvaihtoehdot ovat
• Elintarviketuotanto ja bioprosessit
• Biolääketeknologia
Lisätiedot
Vantaa, Myyrmäki:
Carola Fortelius
koulutusvastaava
puh. 020 783 6136
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Liisa Heikkilä
koulutusohjelman assistentti
puh. 020 783 6137
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2012-2013 | 2013-2014 | 2014-2015 | 2015-2016 | Syksy 2012 | Kevät 2013 | Syksy 2013 | Kevät 2014 | Syksy 2014 | Kevät 2015 | Syksy 2015 | Kevät 2016 | 1. / 2012 | 2. / 2012 | 3. / 2013 | 4. / 2013 | 1. / 2013 | 2. / 2013 | 3. / 2014 | 4. / 2014 | 1. / 2014 | 2. / 2014 | 3. / 2015 | 4. / 2015 | 1. / 2015 | 2. / 2015 | 3. / 2016 | 4. / 2016 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
TF12S1-1000 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
98 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1011 |
Johdanto-opinnot
(Valitaan kaikki ) |
7 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AC54 | Orientoivat opinnot | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB19 | Orientoiva projekti | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1005 |
Kielet
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AA68 | Tekniikan suomi ja viestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AC51 | Ammatillinen englanti | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB18 | Bio- ja elintarviketekniikan englanti | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AC52 | Työelämän ruotsi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AC53 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1006 |
Matematiikka
(Valitaan kaikki ) |
21 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD22 | Tekniikan matematiikan perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD23 | Yhtälöryhmät ja matriisit | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD24 | Funktiot ja derivaatta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD25 | Differentiaali- ja integraalilaskenta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD26 | Tilastomatematiikan peruskurssi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD27 | Koesuunnittelu ja tilastollinen laadunohjaus | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB23 | Projektin matematiikka ja tietojenkäsittely | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1007 |
Fysiikka
(Valitaan kaikki ) |
11 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD09 | Mekaniikka ja nesteet | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD10 | Lämpö ja kosteus | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD11 | Sähköstatiikka ja -magnetismi | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1008 |
Kemia
(Valitaan kaikki ) |
32 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD05 | Kemian perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB22 | Peruskemian laboratoriotyöt | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA99 | Elintarvikekemia ja -analytiikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD07 | Orgaaninen kemia | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD08 | Fysikaalinen kemia | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD19 | Biomolekyylit | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD20 | Biokemia1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB20 | Biokemian laboratoriotyökurssi | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1009 |
Tietotekniikka
(Valitaan kaikki ) |
6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD29 | Tietotekniikan perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB24 | Johdatus laskennalliseen tietojenkäsittelyyn | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1010 |
Talousaineet
(Valitaan kaikki ) |
6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD14 | Yrityksen kannattavuus- ja kustannuslaskenta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD15 | Henkilöstöjohtaminen ja lainsäädäntö | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1001 |
Ammattiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
119 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1014 |
Elintarviketuotanto ja bioprosessit
(Valitaan kaikki ) |
29 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA90 | Elintarvikkeiden valmistustekniikka | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA91 | Aistinvarainen arviointi | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA92 | Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 2 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA95 | Elintarvikkeiden pakkaustekniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA96 | Elintarvikkeiden turvallisuus ja lainsäädäntö | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB25 | Bioprosessitekniikan ja automaation laboratoriotyöt | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA97 | Elintarvikkeiden tuotekehitys | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1013 |
Biolääketeknologia
(Valitaan kaikki ) |
29 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB10 | Biokemia 2 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB11 | Diagnostiikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD04 | Bioinformatiikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB12 | Bioinformatiikan matemaattiset menetelmät | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB17 | Modernin biotekniikan menetelmät | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB13 | Eläinsolutekniikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB15 | Mikroskopia ja kuvankäsittely | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB14 | Bioinnovaatiot ja liiketoiminta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB16 | Laboratoriorobotiikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1012 |
Innovaatioprojekti
(Valitaan kaikki ) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AC55 | Innovaatioprojekti | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD01 | Mikrobiologia 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AA98 | Mikrobiologia 2 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD02 | Geenitekniikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD03 | Solubiologia | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB01 | Tuotantohygienia | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB02 | Ravitsemustieto | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB03 | Lämmönsiirto ja virtaustekniikka 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB04 | Ympäristöbiotekniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB05 | Bioprosessitekniikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB06 | Fermentointitekniikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD21 | Automaation perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB07 | Prosessisuunnittelu ja investointilaskenta | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB08 | Solutehtaat ja teolliset entsyymisovellukset | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF00AB09 | Biomateriaalit ja nanoteknologia | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD32 | Työturvallisuus ja työhyvinvointi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1002 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan kaikki ) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1003 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD58 | Työharjoittelu 1 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD59 | Työharjoittelu 2 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TF12S1-1004 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TX00AD61 | Insinöörityö | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 61 | 63 | 73 | 59 | 30.5 | 30.5 | 31.5 | 31.5 | 36.5 | 36.5 | 29.5 | 29.5 | 15.9 | 15.9 | 15.9 | 15.9 | 16.2 | 16.2 | 16.2 | 16.2 | 18.8 | 18.8 | 18.8 | 18.8 | 15.25 | 15.25 | 15.25 | 15.25 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
bio- ja elintarviketekniikka::kompetenssit
Tiedot lähettänyt 5.3.2009 ja 9.2.2009 Liisa Heikkilä
amk::amk-tutkintojen yhteiset kompetenssit (2010)
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto (2010) Suositus tutkintojen kansallisen viitekehyksen (NQF) ja tutkintojen yhteisten kompetenssien soveltamisesta ammattikorkeakouluissa