Bioanalytiikka: SB13K1
Opetussuunitelman tunnus: SB13K1
- Tutkintonimike
- Bioanalyytikko (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Kevät 2013
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Bioanalyytikko (AMK)
Koulutus perustuu kliinisen laboratoriotieteen ja sitä tukevien muiden tieteenalojen teoreettiseen ja soveltavaan tietoon. Opetuksen toteutuksessa painotetaan tiivistä työelämäyhteyttä sekä tutkivan ja kehittävän oppimisen toimintakulttuuria. Oppimisessa keskeistä on tieto, kokemus ja toiminta sekä niistä käytävä keskustelu. Teoreettinen tieto antaa käsitteellisiä välineitä, joiden avulla voidaan ymmärtää ja analysoida käytännön toimintaa. Ammattikorkeakoulu ja työelämä suunnittelevat yhdessä oppimisympäristöjä niin, että opiskelijoiden, työelämäohjaajien ja opettajien osaamista hyödynnetään uuden tiedon luomisessa ja uudenlaisten käytäntöjen kehittämisessä.
Oppimisprosessi alkaa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) laatimisella. Opiskelusuunnitelman laatimisessa otetaan huomioon opiskelijan aikaisemmin hankittu osaaminen (AHOT). Opintosuunnitelman laatimisen apuna on koulutusohjelman osaamisperustainen opetussuunnitelma, jossa määritellään bioanalyytikon osaaminen. Osaaminen rakentuu vuositeemoista, jotka kuvaavat bioanalyytikon ammatillisen osaamisen kehittymistä koulutuksen aikana. Opintojaksojen tavoitteet ilmaisevat opiskelijalle, minkälaista osaamista hänen edellytetään hankkivan. Tavoitteet auttavat häntä arvioimaan omaa osaamistaan ja suuntaavat tulevaa oppimista. Kunkin vuositeeman päätteeksi järjestetään opiskelijan osaamista arvioiva näyttökoe.
Bioanalyytikon osaaminen
Koulutuksen aikana hankittu osaaminen vastaa European Qualification Framework (EQF) mukaisia osaamisen tasokuvauksia ja tutkintojen sekä muun osaamisen kansallisen viitekehyksen tasoa 6, Suositusta tutkintojen kansallisesta viitekehyksestä (National Qualification Framework) ja tutkintojen yhteisistä kompetensseista (www.arene.fi), bioanalyytikon koulutusohjelmakohtaisia kompetensseja (www.ncp.fi/ects) sekä Ammattikorkeakoulusta terveydenhuoltoon julkaisussa määriteltyä bioanalyytikon ammatillista osaamista http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2006/Ammattikorkeakoulusta_terveydenhuoltoon.html.
Bioanalyytikolla on laaja-alainen ja vahva kliinisen laboratoriotyön, kehittämisen ja arvioinnin osaaminen sekä kyky jatkuvaan oppimiseen. Bioanalyytikko hallitsee laaja-alaiset kliinisen laboratorioalan tiedot, joihin liittyy teorioiden, keskeisten käsitteiden, menetelmien ja periaatteiden kriittinen ymmärtäminen ja arvioiminen. Hän ymmärtää ammatillisen tehtäväalueensa kattavuuden ja rajat.
Bioanalyytikko soveltaa oman ammattialansa tietoa, tekee päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja luovaa ongelmanratkaisua omalla alallaan. Hän osaa johtaa ammatillista toimintaa, kykenee työskentelemään itsenäisesti alan asiantuntijatehtävissä, vastaamaan oman osaamisensa arvioinnin ja kehittämisen lisäksi yksittäisten henkilöiden ja ryhmien kehityksestä.
Bioanalyytikolla on kyky jatkuvaan oppimiseen, oman ja työyhteisön osaamisen arviointiin. Hän viestii suullisesti ja kirjallisesti sekä kykenee itsenäiseen kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen toisella kotimaisella ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä.
Bioanalyytikot työskentelevät oman alansa asiantuntijatehtävissä erilaisissa terveydenhuollon laboratorioissa, lääketieteellisissä ja biotieteellisissä tutkimuslaitoksissa ja –ryhmissä sekä terveydenhuolto- ja laboratorioalan tuotteita valmistavissa ja markkinoivissa yrityksissä.
Bioanalyytikon ammatillisen osaaminen kehittyminen koulutuksen aikana
Opinnot koostuvat neljästä vuositeemasta
• Bioanalytiikan perehtyjä (I lukuvuosi)
• Bioanalytiikan harjaantuja 1 (II lukuvuosi)
• Bioanalytiikan harjaantuja 2 (III lukuvuosi)
• Bioanalytiikan osaaja ja kehittäjä (IV lukuvuosi)
Bioanalyytikon ammattispesifinen osaaminen muodostuu laboratoriotutkimusprosessin preanalyyttisestä, analyyttisestä ja postanalyyttisestä osaamisesta, biolääketieteellisestä osaamisesta sekä laatu-, asiakaspalvelu-, ohjaus-, työyhteisö- ja kehittämis- ja kansainvälisyysosaamisesta. Vuositeemojen mukainen opintojaksokohtainen osaaminen on kuvattu erillisessä kompetenssimatriisissa.
Tutkinto
Bioanalytiikan koulutusohjelmassa suoritetaan sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tutkintonimikkeellä bioanalyytikko (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja koulutuksen kesto on 3,5 vuotta.
Laillistaminen terveydenhuollon ammattihenkilöksi
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, VALVIRA myöntää oikeuden toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä, laboratoriohoitajana. Ammattikorkeakoulu toimittaa opiskelijan laillistamista koskevan hakemuksen VALVIRA:lle sen jälkeen, kun opiskelija on osoittanut täyttävänsä bioanalyytikon ammatillisen osaamisen vaatimukset ja tutkinnon edellyttämät opinnot (210 op) on suoritettu hyväksytysti.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Bioanalytiikan koulutusohjelman opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä opiskelijaedustajien ja työelämäkumppaneiden kanssa. Koulutusohjelman neuvottelukunta on osallistunut aktiivisesti opetussuunnitelmatyöhön sen eri vaiheissa.
Lisätiedot
Riitta Lumme
yliopettaja
riitta.lumme@metropolia.fi
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
Bioanalytiikka, kompetenssimatriisi
2008-2013