Elektroniikan koulutusohjelma: Oletussuunnitelma
Opetussuunitelman tunnus: TN08S1V
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2008
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Elektroniikkainsinöörejä työskentelee enimmäkseen alan yrityksissä tuotekehitykseen tai tuotantoon liittyvissä tehtävissä. Tuotekehitystehtävissä elektroniikkainsinöörit suunnittelevat elektronisia piirejä tai järjestelmiä mitä erilaisimpiin sovellutuksiin. Elektroniikkatuotannossa toimivien insinöörien tehtävät koostuvat mm. elektronisten piirien ja järjestelmien tuotannon suunnittelusta ja ohjauksesta, tuotteiden valmistustekniikoiden kehittämisestä sekä laadunohjauksesta. Lisäksi elektroniikkainsinöörejä toimii alan tekniseen osto- ja myyntitoimintaan ja koulutukseen liittyvissä tehtävissä sekä erilaisissa tehtävissä alan tutkimuslaitoksissa.
Elektronisten piirien ja järjestelmien tuotteistamiseksi elektroniikkainsinöörillä tulee olla perustiedot sekä tuotteiden tuotekehitys- että tuotantoprosesseista. Lisäksi elektroniikkainsinöörillä tulee olla laaja-alainen tietämys elektroniikan eri osa-aloista ja teknologioista, sillä elektroniikkatuotteiden suunnitteluun ja tuotantoon liittyvät avainkysymykset ovat usein sovellutuskohtaisia.
Koulutusohjelman tavoitteet
Elektroniikan koulutusohjelman opintojen sisällön tavoite on antaa opiskelijalle hyvät valmiudet toimia sellaisissa työtehtävissä, jotka liittyvät fyysisten elektronisten järjestelmien, komponenttien tai materiaalien suunnitteluun, valmistukseen tai osto- ja myyntitoimintaan. Painopiste koulutusohjelmassa on käsiteltävien laitteistojen, komponenttien tai materiaalien fyysisyydessä ja käsinkosketeltavuudessa (hardware). Tästä syystä koulutusohjelman opintoihin liittyy huomattavan paljon erilaisia suunnitteluharjoituksia, projekteja ja laboratorioharjoituksia.
Suuntautumisvaihtoehdot
Elektroniikan koulutusohjelmassa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: elektroniikkasuunnittelu sekä elektroniikkatuotanto ja puolijohdetekniikka.
Elektroniikkasuunnittelu
Elektroniikan koulutusohjelman elektroniikkasuunnittelun suuntautumisvaihtoehdossa opiskelijat opiskelevat syvällisesti sekä digitaalisten että analogisten järjestelmien suunnittelua ja sijoittuvat valmistuttuaan usein yritysten tuotekehitysosastoille suunnittelijoiksi.
Suuntautumisvaihtoehdon pakollisiin opintoihin kuuluu teoreettisen sähkötekniikan opintoja, digitaalista ja analogista piirisuunnittelua, ohjelmointia sekä radio- ja tietoliikennetekniikkaa. Suuntautumisvaihtoehdon valinnaiset opinnot kattavat useita eri elektroniikkasuunnittelun osa-alueita RFID-tekniikasta integroitujen piirien suunnitteluun.
Elektroniikkatuotanto ja puolijohdetekniikka
Elektroniikkatuotannon ja puolijohdetekniikan suuntautumisvaihtoehdossa perehdytään modernin elektroniikan valmistustekniikan erityispiirteisiin keskittyen sekä elektroniikkatuotteiden massavalmistukseen että puolijohdekomponenttien prosessointiin. Kyseisen suuntautumisvaihtoehdon valinneet opiskelijat sijoittuvat tyypillisesti asiantuntijoiksi puolijohdeteollisuuteen tai muihin elektroniikan valmistukseen panostaviin organisaatioihin.
Suuntautumisvaihtoehdon pakollisiin opintoihin kuuluu teoreettisen sähkötekniikan ja elektroniikan perusteiden lisäksi mm. puolijohdefysiikkaa ja elektroniikkatuotannon teoriaa ja harjoituksia.
Opintojen rakenne ja toteutus
Insinööriopintojen ohjeellinen kestoaika on ammattikorkeakoulussa neljä vuotta (240 op). Koulutusohjelman opinnot on jaettu perusopintoihin (75 op), ammattiopintoihin (105 op), vapaasti valittaviin opintoihin (15 op), harjoitteluun (30 op) ja opinnäytetyöhön (15 op).
Elektroniikan koulutusohjelman opinnot toteutetaan ns. moduuliopetussuunnitelman mukaisesti siten, että jokaisena opiskeluvuotena opiskelija suorittaa neljä noin 15 opintopisteen laajuista opintokokonaisuutta eli moduulia, joista kullekin on asetettu selkeät oppimistavoitteet ja jokainen opintokokonaisuus toteutetaan kokonaisuudessaan yhden periodin (10 viikkoa) aikana. Jokaisen opiskelijan tulee sisällyttää opintoihinsa seitsemän (7) kaikille elektroniikan koulutusohjelman opiskelijoille pakollista moduulia, kaksi (2) suuntautumisvaihtoehtokohtaista moduulia ja kaksi (2) valinnaista moduulia, joista toinen voi olla jonkin muun Metropolia-ammattikorkeakoulun tekniikan ja liikenteen alan koulutusohjelman toteuttama.
Näiden yhdeksän moduulin lisäksi opiskelijan tulee suorittaa ns. innovaatioprojekti - moduuli (15 op), kaksi 15 opintopisteen laajuista harjoittelujaksoa, 15 opintopisteen laajuiset vapaasti valittavat opinnot, jotka voivat koostua yksittäisistä täysin vapaasti valittavista opintojaksoista sekä opinnäytetyö (15 op).
Opintojen rakenne:
Elektroniikan koulutusohjelman pakolliset moduulit 7 x 15 op 105 op
Suuntautumisvaihtoehtokohtaiset moduulit 2 x 15 op 30 op
Valinnaiset moduulit 2 x 15 op 30 op
Innovaatioprojekti - moduuli 15 op
Vapaasti valittavat opinnot 15 op
Harjoittelu 2 x 15 op 30 op
Opinnäytetyö 15 op
Yhteensä: 240 op
Opiskelu sisältää opettajien ohjaamia lähioppitunteja tai luentoja, laskuharjoitus- ja laboratoriotyötunteja, ryhmissä tai yksilöllisesti tehtäviä harjoitus- ja projektitöitä sekä itsenäisesti suoritettavia kotitehtäviä ja itseopiskelua. Laboratoriotyöt syventävät ja havainnollistavat teoriatunneilla käsiteltyjä asioita. Projektien yhteydessä opitaan yhteistyötaitoja, tiedonhankinnan ja tiedonkäsittelyn taitoja, arviointitaitoja sekä ongelmanratkaisutaitoja.
Elektroniikan opinnot koostuvat suunnittelussa tarvittavien teoreettisten taitojen harjaannuttamisen lisäksi useista laboratorioissa toteutettavista käytännön suunnittelu- ja mittausharjoituksista, joiden lisäksi useissa opintojaksoissa toteutetaan eritasoisia elektronisten järjestelmien suunnitteluun liittyviä projektitöitä. Elektroniikan laboratoriossa opiskellaan elektronisten piirien ja järjestelmien suunnittelua, toteuttamista ja testaamista. Piirisuunnitteluun on käytössä tehokkaat tietokoneet ja modernit suunnitteluohjelmistot. Mittauslaboratoriossa tehdään monipuolisia elektronisiin mittauksiin liittyviä töitä uudenaikaisilla mittalaitteilla. Puolijohdekomponenttien valmistuksen ja prosessoinnin sekä elektroniikkatuotannon harjoituksissa tehdään lisäksi yhteistyötä muiden kotimaisten oppilaitosten kanssa.
Elektroniikan koulutusohjelman moduulitarjonta
Elektroniikan koulutusohjelma toteuttaa yhteensä 15 opintokokonaisuutta eli moduulia (sisältäen innovaatioprojekti-moduulin), jotka tyypillisesti sisältävät sekä perusopintoja että ammattiopintoja. Jokainen moduuli toteutetaan yhden periodin aikana (10 viikkoa) siten, että kaikki moduulin opintojaksot integroidaan toisiinsa palvelemaan ko. moduulin oppimistavoitteita. Täten siis jokainen yksittäinen opintojaksokin toteutetaan yhden periodin aikana. Ainoana poikkeuksena tästä ovat projektiopintojaksot, joiden toteutus voi hieman jatkua seuraavalle periodille.
Valtaosa moduuleista toteutetaan joka vuosi, mutta osa valinnaisista moduuleista vain joka toinen vuosi kuitenkin siten, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus suunnitella opintonsa siten, että saa suoritettua haluamansa opintokokonaisuudet.
Elektroniikan koulutusohjelmassa toteutetaan seuraavat opintokokonaisuudet eli moduulit (taulukossa sv1 on elektroniikkasuunnittelun suuntautumisvaihtoehto ja sv2 on elektroniikkatuotannon ja puolijohdeteknologian suuntautumisvaihtoehto):
pakollinen pakollinen toteutus
Moduuli sv1 sv2 vuorovuosina
1 - Opintoihin orientoituminen x x
2 - Sähkötekniikan perusteet x x
3 - Elektroniikan perusteet x x
4 - Elektroniikan projektimoduuli x x
5 - Digitaalitekniikka ja ohjelmointi x x
6 - Analogiaelektroniikka x x
7 - Elektroniikkasuunnittelu x x
8 - Radio- ja tietoliikennetekniikka x
9 - Sulautettu elektroniikka x
10 - Puolijohdetekniikan ja elektroniikkatuotannon perusmoduuli x
11 - Anturijärjestelmät x
12 - Puolijohdetekniikan ja elektroniikkatuotannon jatkomoduuli x
13 - Integroitu elektroniikka x
14 - Suurtaajuus- ja mikroaaltotekniikka x
15 - Innovaatioprojekti -moduuli x
Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan opiskelija suorittaa moduulit 1-4 ja toisen opiskeluvuotensa kolmena ensimmäisenä periodina moduulit 5-7. Tämän jälkeen opiskelija valitsee suuntautumisvaihtoehtonsa suorittaa toisen vuoden viimeisenä ja kolmannen vuoden ensimmäisenä periodina valintansa mukaiset pakolliset moduulit (8-9 tai 10-11).
Kolmannen vuoden kolmen viimeisen periodin ja koko neljännen opiskeluvuoden ajoituksen suunnittelee opiskelija itse moduulivalintojensa mukaisesti. Opiskelijalle on tällöin mahdollista ajoittaa innovaatioprojektinsa ja harjoitteluperiodinsa parhaaksi katsomallaan tavalla. Kahden viimeisen vuoden ajoitus suunnitellaan alustavasti yhdessä koulutuspäällikön kanssa toisen opintovuoden lopuksi.
Opinnäytetyö tehdään tyypillisesti neljännen vuoden keväällä, jolloin suoritetaan myös vapaasti valittavia opintoja. Näitä voi suorittaa tietysti myös aiemmin, jos haluaa rauhoittaa viimeisen vuoden kevään kokonaan opinnäytetyön tekemiseen.
Muut opintokokonaisuudet
Innovaatioprojekti (15 op) tehdään oman suuntautumisvaihtoehdon mukaisesti kolmantena tai neljäntenä vuotena. Projektimoduuli sisältää varsinaisen projektityön lisäksi projektia tukevia perusopintojaksoja. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden yhteisöllistä kehittämisosaamista, käyttäjäläheistä innovaatio-osaamista, projektiosaamista, yhteistoiminnallisia työtapoja, verkosto-osaamista sekä viestintätaitoja.
Vapaasti valittavat opinnot (15 op) voivat koostua elektroniikan koulutusohjelman opinnoista, muista Metropolia-ammattikorkeakoulun koulutusohjelmien opinnoista tai muiden korkeakoulujen opinnoista. Opinnot syventävät ja täydentävät opiskelijan ammatillista osaamista. Matematiikan, fysiikan ja kielten täydentävät opinnot sisältyvät vapaasti valittaviin opintoihin.
Harjoittelussa (2 x 15 op) perehdytään ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin. Tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista, tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä sekä yleisiä työelämävalmiuksia. Harjoittelun laajuus 30 op vastaa 20 työviikkoa. Harjoittelu suoritetaan harjoittelujakson aikana koulutusohjelman ohjeiden mukaisesti.
Opinnäytetyö (15 op) tehdään viimeisen vuoden aikana. Opinnäytetyö on laajahko suunnittelu-, tutkimus- tai selvitystyö ja se tehdään useimmiten teollisuusyrityksen antamasta aiheesta. Opinnäytetyöprosessiin sisältyy työn tekemisen ja sen kirjallisen raportoinnin lisäksi suullinen esitelmä ja kypsyyskokeen hyväksytty suorittaminen. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyytensä alaan sekä suomen kielen hallintaa. Opinnäytetyöprosessin tavoitteena on kehittää opiskelijan ongelmanratkaisukykyä, luovuutta, itsenäistä työskentelyä sekä valmiuksia toimia asiantuntijatehtävissä.
Yhteystiedot
Heikki Valmu,
elektroniikan koulutuspäällikkö
puh. 020 7553 735
s-posti: etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Enni Hänninen,
elektroniikan koulutusohjelman assistentti
puh. 020 7553 795
s-posti: etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Lisätiedot
{
item:programme=TN;
item:year=2008;
item:period=S;
item:in_charge=;
item:whoami=trobo;
item:old_code=TN08;
item:old_name=elektroniikka 0809 tutkintorakenne (Elektroniikan koulutusohjelma);
}
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2008-2009 | 2009-2010 | 2010-2011 | 2011-2012 | Syksy 2008 | Kevät 2009 | Syksy 2009 | Kevät 2010 | Syksy 2010 | Kevät 2011 | Syksy 2011 | Kevät 2012 | 1. / 2008 | 2. / 2008 | 3. / 2009 | 4. / 2009 | 1. / 2009 | 2. / 2009 | 3. / 2010 | 4. / 2010 | 1. / 2010 | 2. / 2010 | 3. / 2011 | 4. / 2011 | 1. / 2011 | 2. / 2011 | 3. / 2012 | 4. / 2012 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
TN08S1V-1000 |
PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki ) |
89 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1005 |
sv1 (perusopinnot)
(Valitaan kaikki ) |
14 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA03 | Signaaliteoria ja integraalimuunnokset | 8 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA04 | Signaalien digitaalinen käsittely | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA05 | Tekniikan englannin raportointi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1006 |
sv2 (perusopinnot)
(Valitaan kaikki ) |
13 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA07 | Tilastomatematiikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA08 | Elektroniikan kemia | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA09 | Puolijohdefysiikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AA01 | Orientoivat opinnot | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA10 | Funktiot ja kuvaajat | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA11 | Reaaliset ja kompleksiset yhtälöryhmät | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA12 | Differentiaalilaskenta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA13 | Integraalilaskenta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA14 | Matlab-ohjelmointi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA15 | Mekaniikka ja lämpöoppi | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA16 | Optiikka ja aaltoliike | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA17 | Tekniikan suomi ja viestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA18 | Työelämän ja tutkimuksen kieli ja viestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA19 | Tekniikan englanti ja viestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA20 | Elektroniikan englanti ja viestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA21 | Elektroniikan ammattiruotsi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA22 | Sähkö- ja magneettikentät | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AA07 | Projektinhallinta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AA15 | Investointilaskenta ja päätöksenteko | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AA05 | Teknologiayrityksen kannattavuuden hallinta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA23 | Ohjelmoinnin perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1001 |
AMMATTIOPINNOT
(Valitaan kaikki ) |
142 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1007 |
sv1 (ammattiopinnot)
(Valitaan kaikki ) |
16 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA26 | Radiotekniikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA27 | Tietoliikennetekniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA28 | Ohjelmoinnin jatkokurssi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA29 | Sulautettujen järjestelmien ohjelmointi | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1008 |
sv2 (ammattiopinnot)
(Valitaan kaikki ) |
18 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA31 | Puolijohteiden perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA32 | Liitos- ja materiaalitekniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA33 | RFID-tekniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA34 | Tuotannonohjaus | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA35 | Mikrosysteemit ja anturit | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1009 |
valinnainen (ammattiopinnot)
(Valitaan kaikki ) |
45 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA37 | Elektroniikkatuotannon laboratoriotyöt 2 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA38 | Mikropiirien valmistustekniikka | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA39 | Puolijohdekemia | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA40 | Automaatiotekniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA41 | FPGA-suunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA42 | Integroidut digitaalipiirit | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA43 | Integroidut analogiapiirit | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA44 | Integroidun elektroniikan suunnitteluprojekti | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA45 | Suurtaajuuselektroniikka | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA46 | Radiotekniikan sovellukset | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA47 | Suurtaajuuselektroniikan projekti | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA48 | Radiotietoliikenne | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA49 | Virtapiirit 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA50 | Virtapiirit 2 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA51 | Digitaalitekniikka 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA52 | Digitaalitekniikka 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA53 | Analogiaelektroniikka 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA54 | Analogiaelektroniikka 2 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA55 | Analogiaelektroniikka 3 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA56 | Elektroniikkatuotanto | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA57 | Tietokoneavusteinen elektroniikkasuunnittelu | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA58 | Elektroniikan projekti | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA59 | Elektroniikkatuotannon laboratoriotyöt 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA60 | Mikroprosessorit | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA61 | Elektroniikan häiriökysymykset | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA62 | Mittaustekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA63 | Innovaatioprojekti | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1002 |
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT
(Valitaan kaikki ) |
32 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA65 | Fysiikan täydentävät opinnot | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA66 | Lausekkeet ja yhtälöt | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AA02 | Tietotekniikan perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA67 | Tekninen dokumentointi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA68 | Liikunta | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA69 | Puolijohdetekniikan laboratoriotyöt | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA70 | Olio-ohjelmointi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA71 | Elektroniikan luotettavuus | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA72 | Nanoelektroniikka | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AB01 | Valmennus ammattiruotsiin | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1003 |
HARJOITTELU
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA74 | Harjoittelu 1 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA75 | Harjoittelu 2 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN08S1V-1004 |
OPINNÄYTETYÖ
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
TN00AA77 | Opinnäytetyö | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 68 | 84 | 9 | 15 | 33 | 35 | 49 | 35 | 4.5 | 4.5 | 7.5 | 7.5 | 16.6 | 16.6 | 17.6 | 17.6 | 24.8 | 24.8 | 17.8 | 17.8 | 2.3 | 2.3 | 2.3 | 2.3 | 3.75 | 3.75 | 3.75 | 3.75 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)