Toimintaterapian koulutusohjelma: Toimintaterapeutin ajoitussuunnitelma
Opetussuunitelman tunnus: SG12S1
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2012
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Toimintaterapian koulutusohjelma
Suoritettavat tutkinnot
Toimintaterapian koulutusohjelma
Tutkintojen taso
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto
Erityispääsyvaatimukset
Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset
AHOTin erityisperiaatteet
Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan. Katso Metropolian yleiset AHOT-ohjeet.
Tutkintovaatimukset ja asetukset
Katso Metropolian yleinen tutkintosääntö >>
Tutkinnon profiili
Katso tutkinnon yleinen kuvaus koulutusohjelman internet-sivuilta
www.metropolia.fi/koulutusohjelmat/hyvinvointi-ja-toimintakyky/toimintaterapia
Keskeiset oppimistulokset
Keskeiset oppimistulokset on kuvattu opetussuunnitelmassa.
Korkeakoulusta valmistuvien työprofiilit
Toimintaterapeutit työskentelevät kaiken ikäisten asiakkaiden kanssa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä opetustoimessa. Lisäksi toimintaterapeutit toimivat yksityissektorilla mm. vammaisjärjestöissä, projekti- ja kehittämistehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.
Pääsy jatko-opintoihin
Mahdollisuus ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen (ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja yliopisto-opinnot). Myös erikoistumisopinnot.
Tutkinnon rakennetaulukko ja opintopisteet
Tutkinnon rakennetaulukko ja opintopisteet löytyvät koulutusohjelman opetussuunnitelman ajoitussuunnitelmasta >>
Opintosuorituksia ja arviointia koskevat säännöt
Opintosuoritusten ja arvioinnin kriteerit löytyvät kurssisuunnitelmien kohdalta. Kurssin opettaja on vastuussa arvioinnista. Opiskelijoille kerrotaan kurssin alussa kurssin suoritustavoista ja arvioinnista.
Valmistumisen vaatimukset
Opintojen suorittaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.
Opintojen toteuttaminen
Kurssit toteutetaan pääosin lähiopetuksena.
Koulutusohjelman päällikkö
Helena Launiainen puh. 020 783 5891
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelmatyössä oli toimintaterapeuttikoulutuksen neuvottelukunta tiiviisti kokoajan mukana. Samoin opetussuunnitelmaa kehitettiin yhdessä työelämän edustajien, opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Neuvottelukunta hyväksyi omalta osaltaan opetussuunnitelman 21.02.2011.
Opetussuunnitelma täyttää toimintaterapeuttien maailmanjärjestön WFOT:n (The World Federation of Occupational Therapists) laatimat kompetenssit ja minimivaatimukset koulutukselle. Samoin erityisesti ENOTHE:n (European Network of Occupational Therapy in Higher Education) eurooppalaiset kompetenssit.
Opetussuunnitelma otettiin käyttöön syksyllä 2011 ja lukuvuodelle 2012-2013 tehtiin vain muutamia täsmennyksiä.
Lisätiedot
<--vanha teksti alkaa-->
Koulutusohjelman tehtävänä on rakentaa toimintaterapian osaamista ja asiantuntijuutta, edistää väestön hyvinvointia, tuottaa terveyttä ja hyvinvointia edistävää käytäntöläheistä tietoa sekä kehittää pääkaupunkiseudun työelämää toimintaterapian asiantuntemusta hyödyntäen.
Toimintaterapeuttikoulutuksen lähtökohtana ovat hyvä itsetuntemus ja erilaisten ihmisten toiminnan tarpeiden ja arvostusten kunnioittaminen. Toimintaterapian asiantuntijat työskentelevät monialaisten työryhmien jäseninä. Koulutus antaa valmiudet ymmärtää ja tehdä yhteistyötä erilaisissa verkostoissa ihmisen hyvinvoinnin ja toimintamahdollisuuksien edistämiseksi. Toimintaterapian ammatin vahvana ytimenä on toiminnan terapeuttinen käyttö sekä terapiasuhdeosaaminen. Toimintaterapiassa käytetään toiminnan terapeuttista voimaa, joka mahdollistaa ihmisten osallistumisen heidän päivittäisissä ympäristöissään.
Koulutusohjelmasta valmistuvat toimintaterapeutit työskentelevät alansa uusimpien teorioiden ja näyttöön perustuvaan käytännön mukaisesti. Toimintaterapeutti on toiminnan asiantuntija ja monipuolisten opintojen myötä opiskelijat osaavat valita ja kehittää tapauskohtaisesti terapeuttisen toiminnan sovelluksia niin yksilö- kuin ryhmätilanteisiinkin. He osaavat edistää eri-ikäisten ihmisten osallistumista päivittäisissä elinympäristöissään. Arviointi-, tutkimus ja kehittämisopintojen ansiosta toimintaterapeuteilla on valmiuksia arvioida terapian vaikutuksia asiakkaiden toimintakykyyn ja osallistumiseen.
Innovaatioprojektiopintojen ja kehittämishankkeisiin integroidun oppimisen myötä toimintaterapeuttiopiskelijat harjaantuvat yhteistoiminaan: he tunnistavat työelämän kehittämistarpeita ja löytävät niihin ratkaisuja. Tulevaisuuden haasteena on kehittyvän teknologian sovellusten käyttö ihmisten arjessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ihmisten toimintaa, osallistumista ja hyvinvointia koskettavia ilmiöitä ovat väestön monikulttuurisuus, ikääntyminen ja syrjäytymiseen liittyvät ongelmat.
Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu toimintaterapeutin osaamisalueisiin, jotka ovat:
1. Toiminta, terveys ja hyvinvointi ihmisen elämässä
2. Osallistuminen, yhteiskunta ja ympäristöt
3. Terapiasuhde ja ammatillinen kasvu
4. Toimintakyvyn ja toimintamahdollisuuksien arviointi
5. Toiminnan terapeuttinen käyttö ja toimintamahdollisuuksien edistäminen
6. Toimintaterapian kehittäminen ja johtaminen
Opinnoissa teoria ja käytäntö kulkevat yhdessä: työelämässä toteutuva harjoittelu ja kehittämishankkeet tukevat oppimista koulutuksen eri vaiheissa. Kansainvälisten verkostojen ja ulkomaisten yhteistyökumppaneiden ansiosta opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintoja ja harjoittelua myös ulkomailla. Koulutusohjelmassa noudatetaan toimintaterapeuttikoulutuksen kansallisia ja kansainvälisiä suosituksia.
Toimintaterapeutit työskentelevät kaiken ikäisten asiakkaiden kanssa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä opetustoimessa. Lisäksi toimintaterapeutit toimivat yksityissektorilla mm. vammaisjärjestöissä, projekti- ja kehittämistehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.
Opinnoissa lukukausilla on pääteemat seuraavasti:
1. lk Ihminen, toiminta ja ympäristö. Itse ja toisen ihmisen kohtaaminen.
2. lk Toimintakyky, toimintakyvyn häiriöt ja niiden arviointi toimintaterapiassa.
3. lk Terapiasuhde ja toiminnan terapeuttinen käyttö itsestä huolehtimisessa, kotielämässä, asioinnissa ja leikissä.
4. lk Toiminnan terapeuttinen käyttö ja opiskelussa, työssä ja vapaa-ajan toiminnassa. Kumppanuus toimintaterapiassa. Ryhmät toimintaterapiassa
5. lk Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta. Oman opinnäytetyöprosessin aloitus.
6. lk Toimintaterapia yhteisöissä ja kansainvälisesti. Osaamisen syventäminen toimintaterapiasta.
7. lk Toimintaterapian kehittäminen ja johtaminen. 0pinnäytetyön toteutus ja julkaisu.
<--vanha teksti päättyy-->
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
toimintaterapia::kompetenssit
ENOTHE 2009
amk::amk-tutkintojen yhteiset kompetenssit (2010)
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto (2010) Suositus tutkintojen kansallisen viitekehyksen (NQF) ja tutkintojen yhteisten kompetenssien soveltamisesta ammattikorkeakouluissa