Talotekniikan koulutusohjelma: TY10S1
Opetussuunitelman tunnus: TY10S1
- Tutkintonimike
- Insinööri (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2010
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Talotekniikka on toimivan ja terveellisen asuin- ja työympäristön suunnittelua ja rakentamista ympäristölle ystävällisen uuden teknologian ja tietotekniikan avulla.
Tavoitteet
Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle alalla tarvittavat valmiudet sekä kyky ja halu jatkuvaan opiskeluun ja oman ammattialan kehityksen seuraamiseen. Tässä painotetaan LVI- ja sähkötekniikan kokonaisuuden hallitsemista, vaikkakin valmistuvat insinöörit ovat suuntautumisvaihtoehdon mukaan joko LVI-insinöörejä, sähköinsinöörejä tai LVI- ja talotekniikan tuotantopainotteisia insinöörejä.
Suuntautumisvaihtoehdot
-LVI- tekniikka, suunnittelupainotteinen
-Rakennusten sähkö- ja tietotekniikka
-LVI- tekniikka, tuotantopainotteinen
Lisäksi kaikissa suuntautumisvaihtoehdoissa on mahdollista opiskella syventämiskohteena isännöitsijäopintoja yhdessä aikuiskoulutusryhmän kanssa.
Työtehtävät
Koulutusohjelmasta valmistunut insinööri toimii asiantuntijatehtävissä rakennusalalla, ympäristötekniikassa sekä niiden lähialoilla. Tyypillisiä tehtäviä ovat mm rakennusten suunnittelun, toteutuksen sekä käytön ja huollon tehtävät Suomessa ja ulkomailla, LVI- ja sähköalan tutkimus-, tuotekehitys- ja markkinointitehtävät sekä yhteisöjen ja yhdyskunnan rakennuttamistehtävät.
Tehtävänimike voi olla esimerkiksi sähkö- tai LVI - suunnittelija, projektipäällikkö, työpäällikkö, LVIS- valvoja, tekninen isännöitsijä, huoltopäällikkö, kiinteistöpäällikkö, käyttöpäällikkö, tutkija, tuotepäällikkö, ympäristönsuojelutarkastaja, tarkastusinsinööri tai rakennuttajainsinööri.
Tutkinnon sisältö ja toteutus
LVI-tekniikan sekä rakennusten sähkö- ja tietotekniikan -suuntautumisvaihtoehdoissa teoreettinen opiskelu on niin syventävää, että se mahdollistaa sijoittumisen esimerkiksi oman alan vaativiin suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin tai lähialojen insinöörin tehtäviin.
Tuotantopainotteisessa LVI-tekniikan suuntautumisvaihtoehdossa opinnot tähtäävät käytäntöä lähellä oleviin insinööritehtäviin kuten projektin- ja työnjohtoon sekä tavanomaisten LVI-järjestelmien suunnitteluun.
AMK- insinöörin opintojen laajuus on 240 op. Kahden ensimmäisen vuoden aikana opiskellaan yhteisten perusopintojen lisäksi yhteiset ammattiaineet, jotka koostuvat perusopinnoista koko LVI- ja sähkötekniikan alalta. Kahden viimeisen vuoden aikana eri suuntautumisvaihtoehdot opiskelevat omia syventäviä opintojaksojaan. Harjoittelu- ja insinöörityö kuuluvat kiinteästi opiskeluun. Opinnäytetyönä tehtävä insinöörityö on laajahko tutkimus-, suunnittelu- tai selvitystyö, ja se tehdään useimmiten teollisuuden antamasta aiheesta.
LVI-insinöörin opintojen keskeiset ammattiaineet liittyvät ilmastointiin, energiantuotantoon ja -jakeluun, rakennusautomaatioon sekä vesi- ja viemärihuoltoon ja kylmätekniikkaan.
Sähköinsinöörin opintojen keskeiset ammattiaineet liittyvät sähkön jakeluun, valaistukseen, elektroniikkaan sekä erilaisiin rakennusten tietojärjestelmiin ja LVI-järjestelmien energiahuoltoon. Opintojen rakenne esitetään jäljempänä.
LVI-tekniikan tuotantopainotteisessa suuntautumisvaihtoehdossa on kaikille kuuluvan tavanomaisen ohjatun harjoittelun lisäksi työssäoppimista työpaikoilla tai projekteissa 30 op opetussuunnitelman mukaisesti.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyötä tehdään parhaillaan osaamisperustaisen opetussuunnitelman kompetenssien kartoittamiseksi. Työssä on mukana talotekniikan neuvottelukunnan lisäksi muita keskeisiä vaikuttajia.Kompetenssien kartoitusvaihe on suunniteltu saatavan valmiksi kevätlukukauden 2010 kuluessa.
Osaamisrustaisen opetussuunnitelman laatimistyö käynnistettiin talotekniikassa syksyllä 2009 ja uusi Osaamisperustainen opetussuunnitelma on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2011.
Neuvottelukunnan ja muiden sidosryhmien asiantuntemusta tullaan hyödyntämään kiinteänä osana opetussuunnitelman laatimisprosessissa.
Opetussuunnitelma lukuvuodelle 2010 - 2011 on pääsääntöisesti yhtenevä vuoden 2009 opetussuunnitelman kanssa. Ajoituksiin on tehty tarkennuksia.
Lisätiedot
Talotekniikan koulutusohjelma opetussuunnitelma TY10S1
Vastuuhenkilö koulutuspäällikkö Olli Jalonen
puh 020 7836 044 olli.jalonen@metropolia.fi
Yhteystiedot
koulutuspäällikkö Olli Jalonen
puhelin 020 7836 044
koulutussuunnittelija Aija Saarinen
puhelin 020 7836 043
Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
talotekniikka::osaamisprofiili
Ammattikorkeakoulujen osallistuminen eurooppalaiseen korkeakoulutusalueeseen KOULUTUSOHJELMAKOHTAINEN KOMPETENSSIANALYYSI KOULUTUSOHJELMA: Talotekniikka Laadintatyön vastuuhenkilö Olli Jalonen Organisaatio EVTEK- ammattikorkeakoulu Osoite Vanha maantie 6, 02650 ESPOO Puhelin 020 7553828, 040 5909028
ÄLÄ_KÄYTÄ_TÄTÄ_amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit
========================================== Jäsennys poistunut käytöstä. Mallin korvaa ARENE:n soveltamisohje "SUOSITUS TUTKINTOJEN KANSALLISEN VIITEKEHYKSEN (NQF) JA TUTKINTOJEN YHTEISTEN KOMPETENSSIEN SOVELTAMISESTA AMMATTIKORKEA-KOULUISSA", 23.2.2010. Uusi malli tallennettu nimellä "amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit (2010)" 25.8.2010 (OT) ========================================== Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden yleiset kompetenssit (ECTS-projektin suositus 19.04.2006) Mallia käytetään sekä ammattikorkeakoulututkinnoissa että ylemmissä amk-tutkinnoissa. Kompetenssien määrittelyyn liittyviä asioita ja määrittelytyön tuloksia on käsitelty tarkemmin projektin kotisivuilla www.ncp.fi/ects.