Elokuvan ja television koulutusohjelma: Elokuvailmaisu, kuva ja leikkaus
Opetussuunitelman tunnus: KW10S1
- Tutkintonimike
- Medianomi (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2010
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Elokuvan ja television koulutusohjelma
Medianomi (AMK)
Tutkinnon tuottama pätevyys ja osaaminen
Elokuvan ja television koulutusohjelman tavoitteena on antaa opiskelijalle perusammattitaito sisällöntuotannon eri alueilla ja luoda edellytykset kasvaa itsenäiseksi ja yhteistyökykyiseksi ammattilaiseksi. Tavoitteena on antaa myös alan jatko-opintokelpoisuus ja valmiudet oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen erilaisissa työ- ja oppimisympäristöissä. Opiskelija oppii integroimaan toisiinsa eri alojen teoriaa ja käytäntöä ja saa valmiudet oman erityisalansa kehitystyöhön projekti- ja ongelmakeskeisessä oppimisessa.
Koulutusohjelmassa on viisi ammatillista suuntautumista. Ne muodostavat kokonaisuuden, jossa opiskelijalla on mahdollisuus oppia sisällöntuottamista erilaisiin tarpeisiin ja välineisiin.
Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. Opinnot koostuvat kaikille yhteisistä perusopinnoista, suuntautumiskohtaisista ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetyöstä. Tutkintoon kuuluu lisäksi 30 opintopisteen laajuinen työharjoittelu.
Yhteiset perusopinnot antavat opiskelijalle riittävät teoreettiset perusteet oman alansa historian, tutkimusperinteen, toimintaympäristön ja käsitteiden hallintaan. Hän ymmärtää keskeisten omaa alaa ohjaavien eettisten, lainsäädännöllisten ja yhteiskunnallisten periaatteiden merkityksen omalle ammattitoiminnalleen. Tiedonhankinta- ja analysointitaidot, alan yleissivistys ja tarvittava vieraan kielen taito, yhteiskunnallistaloudellisten yhteyksien ja liiketoimintamallien sekä kotimaisen ja kansainvälisen toimintaympäristön tuntemus ovat edellytyksiä ammatilliseen kehittymiseen ja jatko-opintoihin.
Ammattiopinnoissa opiskelija suorittaa jo hakuvaiheessa valitsemansa ammatillisen suuntautumisen mukaiset opinnot. Hän oppii suuntautumisensa ilmaisun, muodon ja kerrontatavat ja oppii hallitsemaan alan tuotantoprosessit, työmenetelmät ja ammattitekniikat. Opetus toteutetaan osin projekteina, joissa harjaannutaan yhteistyöhön ja projektinhallintaan. Opintojen jälkeen opiskelija osaa kehittää uudenlaisia sisältöjä ja mediakonsepteja sekä markkinoida ja myydä omaa osaamistaan.
Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa kykyä itsenäiseen työskentelyyn, ongelmanratkaisuun ja tutkivaan työotteeseen. Opinnäytetyön tavoitteena on työelämälähtöisyys ja se voidaan toteuttaa monimuototyönä, jolloin yhtenä osana on taiteellinen tai käytännöllinen projekti, esitys tai dokumentaatio. Opinnäytetyö sisältää aina myös kirjallisen tutkielman. Työ voidaan toteuttaa itsenäisesti tai pienryhmässä.
Valmistuttuaan opiskelijat voivat työllistyä television, elokuvan, radion, äänitealan ja monimedian suunnittelu-, toteutus-, kehittämis-, asiantuntija- tai työnjohtotehtäviin sekä alan yrittäjiksi.
Osa ammattiopintojen opintokokonaisuuksista on yhteisiä kuvan ja leikkauksen, käsikirjoittamisen, tuottamisen ja ääni-ilmaisun suuntautumisille. Alkuvaiheessa nämä opiskelijat perehtyvät yhdessä elokuvakerrontaan, audiovisuaalisen tuotannon kokonaisuuteen, sen eri osa-alueisiin ja tekniikan perusteisiin. Oman erikoistumisen syventäviä opintoja toteutetaan yhteisissä fiktio- ja dokumenttituotannoissa.
Kuva- ja leikkausopinnot
Kuva- ja leikkausopinnot syventävät opiskelijan osaamista elokuvakerronnassa, kuvailmaisussa, kameratekniikassa, valaisussa, leikkauksessa ja kuvan jälkikäsittelyssä. Opiskelija saa valmiudet kuvasuunnitteluun, kuvausryhmässä työskentelyyn ja kuvan jälkityön eri vaiheisiin. Valmistuttuaan hän voi työskennellä mm. kuvaajana, valoryhmän jäsenenä, editoijana tai muissa kuvan jälkikäsittelytehtävissä, av-alan yrittäjänä sekä alan koulutus- ja asiantuntijatehtävissä.
Kuvauksen ja leikkauksen osaamisalueet:
* ammattialan teoreettinen osaaminen
* historia
* ammattialan tekninen osaaminen
* kuvaustekniikka
* kuvan jälkikäsittelytekniikka
* filmi- ja videojärjestelmät
* ammattialan ilmaisullinen osaaminen
* kuvan kerronnallisten keinojen hallitseminen
- tyylilajien hallinta
- dramaturginen ymmärrys
- rytmin ja dynamiikan käytön ymmärtäminen
* kuvan ja kerronnan emotionaalisten ominaisuuksien ja kulttuurisen kontekstin ymmärtäminen
* ammattialan tuotantoprosessien osaaminen
* kuvausryhmän koordinointiin liittyvä osaaminen
* tuotantoon, budjetointiin ja aikataulutukseen liittyvä osaaminen
* yleinen työryhmäosaaminen ja tuotannon kokonaisprosessin ymmärtäminen
* ammattimaisten työskentelymenetelmien hallinta
Käsikirjoitusopinnot
Käsikirjoittamisen opinnot kehittävät ja tukevat opiskelijan dramaturgista ja draamallista ajattelua sekä käsikirjoittamisen taitoa. Opinnot painottuvat fiktiokäsikirjoittamiseen, erityisesti lyhytelokuvamuotoon ja sarjamuotoon. Jokainen käsikirjoittamisen opiskelija kirjoittaa opintojensa aikana fiktio-, reality- ja dokumenttikäsikirjoituksia.
Käsikirjoittamisen osaamisalueet:
* Sisältöosaaminen
* tarinankerronnan taito
* draaman tuntemus
* draaman perusteiden hallinta
* oman havainnon ilmaisu
* Muoto-osaaminen
* tarinankerronnan eri muodot
* oman kirjoitustavan löytäminen
* käsikirjoitus ilmaisuvälineenä ja formaattina
* työtavat kuten prosessikirjoittaminen, parikirjoittaminen, porrastettu kirjoittaminen
* TV-ohjelmien käsikirjoittaminen eli dramaturgian/tarinankerronnan hallinta erilaisissa ohjelmatyypeissä
* research
* Kommunikaatio-osaaminen
* ammattiterminologian tuntemus ja hallinta
* sosiaaliset taidot kuten palautteen antaminen ja vastaanottaminen, ryhmätyötaidot
* käsikirjoittajan roolit erilaisissa tuotannoissa
* käsikirjoittajan ammatilliset verkostot
* Resurssiosaaminen
* Käsikirjoittajan välineen ja budjetin tuntemus
Tuotanto opinnot
Tuotanto-opinnot antavat valmiudet audiovisuaalisten tuotantojen projektinhallintaan. Opiskelija perehtyy tuotannon suunnitteluun, organisointiin, taloushallintoon, alan sääntely- ja sopimuskäytäntöihin, vuorovaikutus- ja johtamistaitoihin, markkinointiin sekä työskentelyyn kansainvälisissä ympäristöissä. Työelämäprojekteissa on mahdollista syventää osaamistaan tilauselokuvan tuottamisessa.
Ääniopinnot
Ääni-ilmaisun opiskelija harjaantuu audiovisuaalisen äänityön ilmaisullisissa sekä teknisissä taidoissa. Opiskelija perehtyy elokuvan kokonaisilmaisuun äänen lähtökohdista sekä oppii hallitsemaan äänityön teknisen, tuotannollisen ja suunnittelullisen kokonaisuuden niin ennakkosuunnittelun, kuvausten kuin jälkitöidenkin osalta. Opiskelija syventää äänityön osaamistaan mm. akustiikassa, musiikin äänityksessä, monikanavaformaateissa ja elokuvan äänen jälkitöissä. Itsenäiset projektit mahdollistavat henkilökohtaisen oppimispolun opintojen sisällä.
Ääniopintojen osaamisalueet:
* ammattialan teoreettinen osaaminen
* historia
* fysikaaliset, fysiologiset ja psykoakustiset ominaisuudet
* ammattialan tekninen osaaminen
* äänitystekniikka
* äänen jälkikäsittelytekniikka
* filmijärjestelmät
* ammattialan ilmaisullinen osaaminen
* äänen kerronnallisten keinojen hallitseminen
- tyylilajien hallinta
- dramaturginen ymmärrys
- rytmin ja dynamiikan käytön ymmärtäminen
* äänen emotionaalisten ominaisuuksien ja kulttuurisen kontekstin ymmärtäminen
* ammattialan prosessiosaaminen
* äänityöryhmän koordinointiin liittyvä osaaminen
* äänituotantoon, budjetointiin ja aikataulutukseen liittyvä osaaminen
* yleinen työryhmäosaaminen ja tuotannon kokonaisprosessin ymmärtäminen
* ammattimaisten työskentelymenetelmien hallinta
Televisio- ja radiotyö
Televisio- ja radiotyön ammatillisen suuntautumisen opinnot antavat valmiuksia audiovisuaalisen sisällöntuotannon koko työprosessin hallintaan, erityisesti televisio- ja radiotuotannoissa sekä verkkojulkaisuissa. Opiskelija perehtyy audiovisuaalisen kerronnan muotoihin sekä eri ohjelmatyyppien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opiskelija oppii toimitustyön sisällöllisen, tuotannollisen ja teknisen kokonaisuuden. Opiskelija oppii ammattitekniikan perustaidot sekä toimimaan yhteistoiminnallisen ja luovan tuotantotiimin jäsenenä. Valmistuttuaan hän voi työskennellä sisällöntuotannon tehtävissä televisiossa, radiossa tai verkkojulkaisussa.
Televisio- ja radiotyön osaamisalueet:
• sisältöosaaminen
• media-kentän tuntemus
• tv- ja radio-ohjelmien käsikirjoittaminen, suunnittelu ja toteutus erilaisissa ohjelmatyypeissä
• uutissähkeen kirjoittaminen ja versiointi
• toimitustyö televisiossa ja radiossa
• tuotantoprosessin hallinta
• toimittajan eettinen ja juridinen normisto
• ilmaisullinen osaaminen
• puheilmaisu
• kuvan ja äänen kerronnalliset keinot
• persoonallisen kerrontatyylin kehittäminen
• tekninen osaaminen
• kuvaus- ja äänitystekniikan perusteet
• kuvan ja äänen jälkikäsittelytekniikan perusteet
• tv-studiotekniikan perusteet
• radiotekniikan perusteet
• kommunikaatio-osaaminen
• ammattiterminologian tuntemus ja hallinta
• ammatti-identiteetin kehittäminen
• sosiaaliset taidot kuten palautteen antaminen ja vastaanottaminen, ryhmätyötaidot
• roolit erilaisissa tuotannoissa
• projektinhallinta
• ammatilliset verkostot
Koulutusohjelman yhteystiedot
koulutuspäällikkö Anitta Pankkonen
Puhelin: +358(0)20 7835458
Sähköposti: etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Lisätiedot
Elokuvan ja television koulutusohjelman opetussuunnitelman teoreettiset perusopinnot (60 opintopistettä) ovat yhteiset viestinnän koulutusohjelman kanssa. Tämä osuus on tehty yhdessä viestinnän opettajien kanssa ja konsultoitu työelämässä toimivia ammattilaisia ja aiempaa neuvottelukuntaa.
Osaamisperustaista opetussuunnitelmaa on työstetty yhdessä työelämän edustajien, opiskelija- ja opettajaedustajien kanssa suuntatumiskohtaisesti. Opintoja on tarkasteltu suhteessa siihen, millaista osaamista työelämä odottaa ja tarvitsee, mitä ydinosaamista tutkinto tuottaa ja mikä opinnoissa tukee kansainvälistymistä. Lisäksi työryhmät ovat pohtineet sitä mikä tukee opiskelijan valmistumista normiajassa, miten aiemmin hankittua osaamista voi tunnustaa osana opintoja ja miten opintojen oikea ajoitus tukee oppimista ja valmistumista.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2010-2011 | 2011-2012 | 2012-2013 | 2013-2014 | Syksy 2010 | Kevät 2011 | Syksy 2011 | Kevät 2012 | Syksy 2012 | Kevät 2013 | Syksy 2013 | Kevät 2014 | 1. / 2010 | 2. / 2010 | 3. / 2011 | 4. / 2011 | 1. / 2011 | 2. / 2011 | 3. / 2012 | 4. / 2012 | 1. / 2012 | 2. / 2012 | 3. / 2013 | 4. / 2013 | 1. / 2013 | 2. / 2013 | 3. / 2014 | 4. / 2014 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
KW10S1-1000 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
63 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1005 |
Oppimistaidot ja osaamisen tunnistaminen
(Valitaan kaikki ) |
12 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AB52 | Orientoivat opinnot | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AC30 | Portfolio | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA02 | Tietotekninen osaaminen | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1006 |
Kieli- ja viestintäopinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA04 | Suomen kieli ja viestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA06 | Työelämäviestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AB54 | Ammatillinen englanti | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AB53 | Työelämän ruotsi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AB59 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1007 |
Viestintä ja mediakulttuuri
(Valitaan kaikki ) |
18 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA09 | Median ja taiteen historia | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA10 | Viestintä ja yhteiskunta | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA11 | Mediakulttuurin teoriat ja analyysi | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1008 |
Media-alan yritystoiminta ja -juridiikka
(Valitaan kaikki ) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA13 | Yritystoiminta ja markkinointi | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA14 | Ammatti- ja oikeuskäytännöt | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1009 |
Viestinnän tutkimus ja työelämän kehittäminen
(Valitaan kaikki ) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA16 | Menetelmäopinnot | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA17 | Tutkimus- ja kehittämisviestintä | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AA18 | Harjoitusseminaari | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1001 |
Ammattiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
125 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1010 |
Tekniikan perusteet
(Valitaan kaikki ) |
20 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AB01 | Kuvauksen ja leikkauksen perusteet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AB02 | Tuotannon perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AB03 | Äänityön perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA04 | Työturvallisuus | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA06 | TV-työn perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AB04 | Elokuva-alan tuotantoympäristön perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1011 |
Dokumenttielokuvaprojekti
(Valitaan kaikki ) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA07 | Dokumenttielokuvan ennakkosuunnittelu | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA08 | Dokumenttielokuvan kuvausjakso | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA09 | Dokumenttielokuvan jälkituotanto | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1012 |
Fiktiokerronta
(Valitaan kaikki ) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA10 | Elokuva- ja tv-kerronnan perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA11 | Fiktion ideointi ja tuotanto | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA12 | Lyhytelokuvan muoto | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1013 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 1
(Valitaan kaikki ) |
12 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA47 | Ohjaajan- ja näyttelijäntyön perusteet | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA14 | Valaisu, leikkaus ja kuvan jälkikäsittely 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AB06 | Fiktioelokuvaharjoitukset/kuva ja leikkaus | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA13 | Kamera ja näyttelijä 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1014 |
Fiktioelokuvaprojekti 1
(Valitaan kaikki ) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA19 | Fiktioelokuvaprojekti 1 ennakkosuunnittelu | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA20 | Kuvasuunnittelu ja valaisu | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA24 | Fiktioelokuva 1 kuvausjakso | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1015 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 2
(Valitaan kaikki ) |
9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA25 | Kuvan syventävät työpajat 1 | 9 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1016 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 3
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA32 | Musiikkiohjelman tv-taltiointi | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA33 | Kamera ja näyttelijä 2 | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA34 | Leikkaus 2 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA35 | Kuvan jälkikäsittely 2 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1017 |
Fiktioelokuvaprojekti 2
(Valitaan kaikki ) |
12 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA48 | Fiktioelokuvaprojekti 2 ennakkosuunnittelu | 6 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA49 | Fiktioelokuvaprojekti 2 kuvausjakso | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA50 | Fiktioelokuvaprojekti 2 postproduction | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1018 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 4
(Valitaan kaikki ) |
10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA51 | Leikkaus 3 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA52 | Kuvan syventävät työpajat 2 | 7 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1023 |
Itsenäiset projektit
(Valitaan kaikki ) |
20 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AB29 | Projekti 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AB30 | Projekti 2 / Innovaatioprojekti | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AB31 | Projekti 3 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1002 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0) |
0 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00AB55 | Vapaasti valittavat opinnot | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1003 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1024 |
Työharjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA78 | Työharjoittelu 1 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW00AA79 | Työharjoittelu 2 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1004 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KW10S1-1025 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KD00AC31 | Opinnäytetyö ja kypsyysnäyte | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 65 | 80 | 49 | 49 | 29 | 36 | 27 | 53 | 20 | 29 | 29.5 | 19.5 | 14.5 | 14.5 | 18.1 | 18.1 | 13.7 | 13.7 | 26.6 | 26.6 | 10 | 10 | 14.5 | 14.5 | 14.75 | 14.75 | 9.75 | 9.75 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
viestintä::kompetenssit
Mediaympäristön osaaminen * tuntee media-alan suomalaisen toimintaympäristön, toimijat ja julkaisukanavat sekä ymmärtää kansainvälisyyden merkityksen. ymmärtää keskeisten viestinnän alaa ohjaavien eettisten, lainsäädännöllisten ja yhteiskunnallisten periaatteiden merkityksen omalle ammattitoiminnalleen. * osaa arvioida kriittisesti ja eettisesti mediasisältöjä. * tietää omat tekijänoikeutensa ja osaa kunnioittaa muiden tekijänoikeuksia. Viestinnän teoreettinen osaaminen * tuntee kulttuurin ja erityisesti viestinnän historian ja teorioiden pääpiirteet sekä ymmärtää niiden yhteyden nykypäivään ja yhteiskuntaan. * tuntee viestinnän tutkimusperinteen ja – menetelmät ja osaa soveltaa aikaisempaa tutkimustietoa alan ja työnsä kehittämiseen. * kykenee kriittisesti soveltamaan teoreettista, historiallista ja analyyttista osaamistaan ammatillisessa toiminnassaan. Sisältöosaaminen * osaa ammatillisen suuntautumisensa ilmaisun, muodon ja kerrontatavat. * hallitsee kerronnan perusteet ja ymmärtää rakenteen merkityksen kerronnassa. * tuntee sisältötuotannon prosessit sekä osaa laatia ja purkaa käsikirjoituksia ja suunnitelmia. * osaa suunnitella sisältöjä erilaisiin tarpeisiin ja välineisiin. * ymmärtää asiakas- ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet. * hallitsee tiedonhankinnan, jäsentämisen ja arvioinnin sekä hankitun tiedon käyttämisen uusien sisältöjen tuottamisessa. * osaa muokata havaintoja ja ilmiöitä sisällöiksi. * osaa hyödyntää luovuutta edistäviä menetelmiä ja kehittää luovuuttaan, ideointikykyään ja ilmaisuaan. * osaa kehittää uudenlaisia sisältöjä ja mediakonsepteja. Tuotanto-osaaminen * hallitsee ammatillisen suuntaumisensa mukaiset tuotantoprosessit, työmenetelmät ja ammattitekniikat. * osaa rakentaa monialaisia työryhmiä ja verkostoja sekä organisoida (05/2006)
ÄLÄ_KÄYTÄ_TÄTÄ_amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit
========================================== Jäsennys poistunut käytöstä. Mallin korvaa ARENE:n soveltamisohje "SUOSITUS TUTKINTOJEN KANSALLISEN VIITEKEHYKSEN (NQF) JA TUTKINTOJEN YHTEISTEN KOMPETENSSIEN SOVELTAMISESTA AMMATTIKORKEA-KOULUISSA", 23.2.2010. Uusi malli tallennettu nimellä "amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit (2010)" 25.8.2010 (OT) ========================================== Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden yleiset kompetenssit (ECTS-projektin suositus 19.04.2006) Mallia käytetään sekä ammattikorkeakoulututkinnoissa että ylemmissä amk-tutkinnoissa. Kompetenssien määrittelyyn liittyviä asioita ja määrittelytyön tuloksia on käsitelty tarkemmin projektin kotisivuilla www.ncp.fi/ects.
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
KW10S1-1000 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
63 |
KW10S1-1005 |
Oppimistaidot ja osaamisen tunnistaminen
(Valitaan kaikki ) |
12 |
XX00AB52 | Orientoivat opinnot | 3 |
KD00AC30 | Portfolio | 3 |
KD00AA02 | Tietotekninen osaaminen | 6 |
KW10S1-1006 |
Kieli- ja viestintäopinnot
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KD00AA04 | Suomen kieli ja viestintä | 3 |
KD00AA06 | Työelämäviestintä | 3 |
XX00AB54 | Ammatillinen englanti | 3 |
XX00AB53 | Työelämän ruotsi | 3 |
XX00AB59 | Suomi toisena kielenä: työelämän suomi | 3 |
KW10S1-1007 |
Viestintä ja mediakulttuuri
(Valitaan kaikki ) |
18 |
KD00AA09 | Median ja taiteen historia | 6 |
KD00AA10 | Viestintä ja yhteiskunta | 6 |
KD00AA11 | Mediakulttuurin teoriat ja analyysi | 6 |
KW10S1-1008 |
Media-alan yritystoiminta ja -juridiikka
(Valitaan kaikki ) |
9 |
KD00AA13 | Yritystoiminta ja markkinointi | 6 |
KD00AA14 | Ammatti- ja oikeuskäytännöt | 3 |
KW10S1-1009 |
Viestinnän tutkimus ja työelämän kehittäminen
(Valitaan kaikki ) |
9 |
KD00AA16 | Menetelmäopinnot | 3 |
KD00AA17 | Tutkimus- ja kehittämisviestintä | 3 |
KD00AA18 | Harjoitusseminaari | 3 |
KW10S1-1001 |
Ammattiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
314 |
KW10S1-1010 |
Tekniikan perusteet
(Valitaan kaikki ) |
23 |
KW00AB01 | Kuvauksen ja leikkauksen perusteet | 5 |
KW00AB02 | Tuotannon perusteet | 3 |
KW00AB03 | Äänityön perusteet | 3 |
KW00AA04 | Työturvallisuus | 3 |
KW00AA06 | TV-työn perusteet | 3 |
KW00AB04 | Elokuva-alan tuotantoympäristön perusteet | 3 |
KW00AB05 | TV-alan tuotantoympäristön perusteet | 3 |
KW10S1-1011 |
Dokumenttielokuvaprojekti
(Valitaan kaikki ) |
9 |
KW00AA07 | Dokumenttielokuvan ennakkosuunnittelu | 3 |
KW00AA08 | Dokumenttielokuvan kuvausjakso | 3 |
KW00AA09 | Dokumenttielokuvan jälkituotanto | 3 |
KW10S1-1012 |
Fiktiokerronta
(Valitaan kaikki ) |
9 |
KW00AA10 | Elokuva- ja tv-kerronnan perusteet | 3 |
KW00AA11 | Fiktion ideointi ja tuotanto | 3 |
KW00AA12 | Lyhytelokuvan muoto | 3 |
KW10S1-1013 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 1
(Valitaan kaikki ) |
39 |
KW00AA47 | Ohjaajan- ja näyttelijäntyön perusteet | 3 |
KW00AA14 | Valaisu, leikkaus ja kuvan jälkikäsittely 1 | 3 |
KW00AA15 | Fiktiokäsikirjoitus 1 | 6 |
KW00AA16 | Fiktiotuotannon perusteet | 6 |
KW00AA17 | Fiktioäänen perusteet | 6 |
KW00AB06 | Fiktioelokuvaharjoitukset/kuva ja leikkaus | 3 |
KW00AB07 | Fiktioelokuvaharjoitukset/käsikirjoitus | 3 |
KW00AB08 | Fiktioelokuvaharjoitukset/tuotanto | 3 |
KW00AB09 | Fiktioelokuvaharjoitukset/ääni | 3 |
KW00AA13 | Kamera ja näyttelijä 1 | 3 |
KW10S1-1014 |
Fiktioelokuvaprojekti 1
(Valitaan kaikki ) |
18 |
KW00AA19 | Fiktioelokuvaprojekti 1 ennakkosuunnittelu | 3 |
KW00AA20 | Kuvasuunnittelu ja valaisu | 3 |
KW00AA21 | Draaman perusteet 1 | 3 |
KW00AA22 | Projektinhallinta | 3 |
KW00AA23 | Äänisuunnittelun perusteet | 3 |
KW00AA24 | Fiktioelokuva 1 kuvausjakso | 3 |
KW10S1-1015 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 2
(Valitaan kaikki ) |
36 |
KW00AA25 | Kuvan syventävät työpajat 1 | 9 |
KW00AA26 | Draaman perusteet 2 | 3 |
KW00AA27 | Elokuva- ja tv-analyysi | 6 |
KW00AA28 | Kotimaisten elokuva- ja tv-tuotantojen rahoitus ja jakelu | 3 |
KW00AA29 | Tuottaminen ja työelämä | 3 |
KW00AA30 | Elokuvan markkinointi ja tiedotus | 3 |
KW00AA31 | Äänen jälkityöt | 9 |
KW10S1-1016 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 3
(Valitaan kaikki ) |
60 |
KW00AA32 | Musiikkiohjelman tv-taltiointi | 3 |
KW00AA33 | Kamera ja näyttelijä 2 | 6 |
KW00AA34 | Leikkaus 2 | 3 |
KW00AA35 | Kuvan jälkikäsittely 2 | 3 |
KW00AA36 | Fiktiokäsikirjoitus 2 | 4 |
KW00AA37 | Draaman perusteet 3 | 6 |
KW00AA38 | Fiktiokäsikirjoitus 3 | 5 |
KW00AA39 | TV-sarjaohjelmien genret | 3 |
KW00AA40 | Pitkän elokuvan tuotanto | 5 |
KW00AA41 | Taloushallinto ja sopimuskäytännöt | 4 |
KW00AA42 | Johtamistaito | 3 |
KW00AA43 | Akustiikka | 3 |
KW00AA44 | Musiikin äänitys | 4 |
KW00AA45 | Musiikin äänitys tv-tuotannossa | 3 |
KW00AA46 | Musiikin tietotekniikka | 5 |
KW10S1-1017 |
Fiktioelokuvaprojekti 2
(Valitaan kaikki ) |
12 |
KW00AA48 | Fiktioelokuvaprojekti 2 ennakkosuunnittelu | 6 |
KW00AA49 | Fiktioelokuvaprojekti 2 kuvausjakso | 3 |
KW00AA50 | Fiktioelokuvaprojekti 2 postproduction | 3 |
KW10S1-1018 |
Elokuvailmaisun ammattitekniikka 4
(Valitaan kaikki ) |
40 |
KW00AA51 | Leikkaus 3 | 3 |
KW00AA52 | Kuvan syventävät työpajat 2 | 7 |
KW00AA53 | TV-käsikirjoitus 1 | 3 |
KW00AA54 | TV-käsikirjoitus 2 | 3 |
KW00AA55 | TV-käsikirjoitus 3 | 4 |
KW00AA56 | TV-sarjojen ideointi | 3 |
KW00AA57 | TV-sarjan rahoitus ja jakelu | 3 |
KW00AA58 | Kansainväliset yhteistuotannot ja sopimuskäytännöt | 4 |
KW00AA59 | Elokuvan monikanavaääni | 4 |
KW00AA60 | Musiikin monikanavaäänitys | 3 |
KW00AA61 | Äänisuunnittelu 2 | 3 |
KW10S1-1019 |
Uutisprojekti
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KW00AA62 | Mediakenttä | 3 |
KW00AA63 | Uutistyön perusteet | 3 |
KW00AA64 | Toimittajan etiikka | 3 |
KW00AA65 | Uutis- ja ajankohtaistoimittaminen | 6 |
KW10S1-1020 |
TV-dokumentti
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KW00AA66 | TV-dokumentin käsikirjoitus | 3 |
KW00AA67 | TV-dokumentin esituotanto | 3 |
KW00AA68 | TV-dokumentin tuotanto | 6 |
KW00AA69 | TV-dokumentin jälkituotanto | 3 |
KW10S1-1021 |
Radioprojekti
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KW00AA70 | Radiotyö | 3 |
KW00AA71 | Radion ennakkotuotanto | 3 |
KW00AA72 | Opiskelijaradiokanava | 9 |
KW10S1-1022 |
Televisio- ja radiotyön syventävät ammattiopinnot
(Valitaan (kpl): 3 ) |
3 |
KW00AA73 | TV-makasiiniohjelma | 15 |
KW00AA74 | Monikamerataltiointi | 15 |
KW00AA75 | Toimittaja verkkomediassa | 15 |
KW00AA76 | Radion asiaohjelmasarja | 15 |
KW00AA77 | TV- ja radiotyön ammatilliset työpajat | 15 |
KW10S1-1023 |
Itsenäiset projektit
(Valitaan kaikki ) |
20 |
KD00AB29 | Projekti 1 | 5 |
KD00AB30 | Projekti 2 / Innovaatioprojekti | 10 |
KD00AB31 | Projekti 3 | 5 |
KW10S1-1002 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0 ) |
0 |
XX00AB55 | Vapaasti valittavat opinnot | 10 |
KW10S1-1003 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 |
KW10S1-1024 |
Työharjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 |
KW00AA78 | Työharjoittelu 1 | 15 |
KW00AA79 | Työharjoittelu 2 | 15 |
KW10S1-1004 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KW10S1-1025 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KD00AC31 | Opinnäytetyö ja kypsyysnäyte | 15 |