Viestinnän koulutusohjelma: Graafinen suunnittelu / Digitaalinen media
Opetussuunitelman tunnus: KD12S1
- Tutkintonimike
- Medianomi (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2012
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Viestinnän koulutusohjelma
Tutkintojen taso
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto
Suoritettavat tutkinnot
Medianomi (AMK)
Erityispääsyvaatimukset
Yleiset pääsyvaatimukset.
AHOTin erityisperiaatteet
Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan. Katso Metropolian yleiset AHOT-ohjeet.
Tutkintovaatimukset ja asetukset
Katso Ammattikorkeakoulun yleinen tutkintosääntö >>
Tutkinnon profiili
Viestinnän koulutusohjelmassa koulutetaan visuaalisen viestinnän ja digitaalisen median osaajia. Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat omaksuvat oman ammattialansa vahvan perusosaamisen ja saavat edellytykset kasvaa itsenäisiksi ja yhteistyökykyisiksi asiantuntijoiksi. Tavoitteena on antaa myös alan jatko-opintokelpoisuus ja valmiudet oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen erilaisissa työ- ja oppimisympäristöissä. Opiskelija oppii integroimaan toisiinsa eri alojen teoriaa ja käytäntöä ja saa valmiudet oman erityisalansa kehitystyöhön projekti- ja ongelmakeskeisen oppimisen kautta. Opiskelija tuntee viestintäalan liiketoimintaa ja hänellä on valmiuksia toimia myös yrittäjänä.
Koulutusohjelmassa on kolme suuntautumisvaihtoehtoa: 3D-animointi ja -visualisointi, graafinen suunnittelu ja digitaalinen viestintä.
Keskeiset oppimistulokset
Opiskelija oppii tuntemaan ammattialansa historian ja kehityslinjat. Hän oppii suuntautumisensa ilmaisun, muodon ja esitys- ja kerrontatavat ja oppii hallitsemaan alan tuotantoprosessit, työmenetelmät ja ammattitekniikat. Opetus toteutetaan osin projekteina, joissa harjaannutaan yhteistyöhön ja projektinhallintaan. Opintojen jälkeen opiskelija osaa kehittää uudenlaisia sisältöjä ja mediakonsepteja sekä markkinoida ja myydä omaa osaamistaan.
Digitaalisen viestinnän opinnoissa syvennytään interaktiivisten verkkopalveluiden suunnitteluun ja tuotantoon monipuolisesti. Verkkoteknologiat, informaatioarkkitehtuuri, sosiaalisen median konseptit ja palvelut sekä vuorovaikutteiset toiminnallisuudet ovat keskeisiä koulutuksen sisältöalueita.
3D-animoinnin ja -visualisoinnin suuntautumisessa perehdytään kolmiulotteiseen visualisointiin, kamera- ja hahmoanimointiin sekä erilaisten virtuaaliympäristöjen mallintamiseen. Opiskelija oppii hallitsemaan 3D-sisältöjen suunnittelun, tuottamisen ja tuotekehityksen.
Graafisen suunnittelun opinnoissa opiskelija voi erikoistua visuaaliseen suunnitteluun joko perinteisessä painetussa tai digitaalisessa ympäristössä. Yhteiset ammattiopinnot opintojen alussa antavat laaja-alaiset perusvalmiudet graafiseen suunnitteluun ja tämän jälkeen opiskelijat suorittavat opintoja omassa syventymiskohteessaan.
Painetun ympäristön graafisen suunnittelun osa-alueita ovat esimerkiksi
- julkaisujen ulkoasun suunnittelu ja kuvitus
- yritysilme ja brändinhallinta
- markkinointiviestintä ja mainonta
- informaation visualisointi
- pakkaussuunnittelu.
Digitaalisessa ympäristössä visuaalisen suunnittelun tehtävät liittyvät esimerkiksi
- www-julkaisemiseen
- käyttöliittymiin ja käytettävyyteen
- animaatiotuotantoon
- vuorovaikutteiseen multimediaan ja peleihin
- liikegrafiikkaan ja erikoisefekteihin.
Korkeakoulusta valmistuvien työprofiilit
Valmistuvat opiskelijat voivat työllistyä moniin erilaisiin viestinnän tehtäviin suuntautumisvaihtoehtonsa mukaisesti.
Valmistumisen jälkeen opiskelija voi työllistyä erilaisiin digitaalisen ympäristön asiantuntijatehtäviin, jotka liittyvät esimerkiksi verkkopalveluiden suunnitteluun, tuotantoon tai projektien johtamiseen. Työtehtävät voivat liittyä vaikkapa verkkopalveluiden teknisiin ratkaisuihin, sosiaalisen median palveluiden kehittämiseen, interaktiosuunnitteluun tai digitaalisen median konsepti- ja rakennesuunnitteluun esimerkiksi suunnittelu- tai viestintätoimistoissa, yritysten viestintäyksiköissä, it-yrityksissä tai mainosalalla.
3D-animaatiosta ja -visualisoinnista valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet esimerkiksi television uutisgraafikoiksi, 2D- tai 3D-peligraafikoiksi, arkkitehtuurin visualisoijiksi, hahmoanimaattoreiksi, kompositoijiksi, 3D-mainosgraafikoiksi ja tuotevisualisoijiksi. Työpaikka voi löytyä vaikkapa peli- tai viihdeteollisuudesta, TV- ja elokuvatuotannoista, suunnittelutoimistoista, mainosalalta, opetusmateriaalin tuotannosta tai tieteen havainnollistamisesta ja tutkimuksesta.
Graafisen suunnittelun valmistuvat opiskelijat voivat työllistyä esimerkiksi mainonnan ja markkinointiviestinnän, kustannusalan, yritysviestinnän ja brändinrakentamisen, pakkaussuunnittelun, visuaaliseen käyttöliittymäsuunnittelun tai interaktiivisen median tehtäviin.
Pääsy jatko-opintoihin
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tai maisteriopinnot yliopistossa
Tutkinnon rakennetaulukko
Tutkinnon rakennetaulukko ja opintopisteet >>Siirry ajoitussuunnitelmaan
Opintosuorituksia ja arviointia koskevat säännöt
Opintosuoritusten arviointimenetelmät määritellään opintojen toteutussuunnitelmassa. Arvioinnista vastaa opintosuorituksen toteutuksesta vastaava opettaja. Opiskelijan tulee saada opintosuorituksen alkaessa tiedot arvioinnin perusteista, joiden tulee pohjautua opintosuorituksen tavoitteisiin. Arviointi tapahtuu pääsääntöisesti opintojaksoittain ja tehdään niille opiskelijoille, jotka ovat ilmoittautuneet ja jotka on hyväksytty opintojaksolle. Opintosuorituksen mahdolliset osasuoritukset voidaan tarvittaessa arvioida erikseen. Opettaja voi toteutussuunnitelmassa esitetyissä arviointiperusteissa ilmoittaa osasuoritusten voimassaolosta.
Arviointiasteikko on seuraava: kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), erittäin tyydyttävä (2), tyydyttävä (1), hylätty (0) ja hyväksytty (H). Arviointiasteikosta poikkeamisista päättää rehtori.
Valmistumisen vaatimukset
Opiskelijan tulee suorittaa vähintään 240 ECTS-pisteen laajuiset opetussuunnitelman mukaiset opinnot.
Opintojen toteuttaminen
Kokopäiväopinnot
Koulutusohjelman päällikkö
Liisa Seppänen
PL 4072
00079 METROPOLIA
Puh. 020 783 5432
etunimi.sukunimi[at]metropolia.fi
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN
Viestinnän koulutusohjelman opetussuunnitelmatyössä vuodelle 2008 tehtiin merkittäviä uudistuksia. Kolmen aikaisemman organisaation (Evtek, Laurea, Stadia) viestinnän koulutusohjelmat yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Koulutusohjelman kolmelle suuntautumisvaihtoehdolle määriteltiin yhteiset perusopinnot, ja myös ammattiopintojen sisältöä kehitettiin ja uudistettiin mittavasti. Osaamisperustaisuus otettiin huomioon jo tässä työssä: opintojaksojen tavoitteet on määritelty opiskelijan osaamisen näkökulmasta. Koulutusohjelman koko henkilöstö osallistui opetussuunnitelman kehitystyöhön omalla asiantuntijuusalueellaan. Kehitystyön yhteydessä opetussuunnitelmasta pyydettiin palautetta sekä opiskelijoilta että työelämän edustajilta. Tämä opetussuunnitelma oli pohja myös vuosien 2009 ja 2010 aloittaville ryhmille. Vuosien 2008-2010 opetussuunnitelmasta on saatu palautetta opiskelijoilta ja työelämäyhteistyökumppaneilta.
Syksyllä 2011 aloittavia ryhmiä varten opetussuunnitelmille tehtiin laajamittaisempi sisällöllinen uudistus. Keväällä 2010 uudistusprosessi käynnistettiin koulutusohjelman sisäisellä arvioinnilla ja erilaisiin opetussuunnitelmamalleihin ja pedagogisiin ratkaisuihin perehtymisellä. Käytiin läpi myös OKM:n koulutusohjelmaprojektin tuloksia. Lisäksi kartoitettiin työllistymisen kannalta keskeisiä osaamisalueita. Syksyllä 2010 tehtiin päätökset suuntautumisvaihtoehtorakenteesta ja sisältöprofiileista. Uudistetussa opetussuunnitelmassa suuntautumisvaihtoehtojen välistä työnjakoa ja sisällöllisiä ratkaisuja on muokattu suuntaan, joka mahdollistaa opiskelijoille selkeämmän ammatillisen profiloitumisen. Myös projektioppiminen on uudessa opetussuunnitelmassa keskeistä kaikissa ammatillisissa suuntautumisissa. Työelämän yhteistyökumppaneilla, neuvottelukunnan jäsenillä ja opiskelijoilla on ollut mahdollisuus antaa palautetta opetussuunnitelmatyöstä ja alalla tarvittavasta keskeisestä osaamisesta.
Opetussuunnitelmauudistuksen lähtökohtana on ollut pitkäjänteisyys, tavoitteena on, että isoja opetussuunnitelmauudistuksia ei tarvitsisi tehdä vuosittain. Ennen seuraavaa opetussuunnitelmakierrosta opetussuunnitelmalle on kuitenkin tarpeen tehdä systemaattinen arviointi yhdessä työelämäyhteistyökumppanien kanssa. Osaamisperustaisuus toteutuu opetussuunnitelmassa. Koulutusohjelmarakenteen valtakunnallisesta kehittämistyöstä ei tällä hetkellä ole kulttuurialalla riittävästi tietoa tai konkreettisia päätöksiä, jotta tulevaisuutta voisi tältä osin ennakoida opetussuunnitelman rakenteessa ja sisällössä.
Lukuvuodelle 2012-13 opetussuunnitelman rakenteeseen ei ole tehty muutoksia vuoden 2011 opetussuunnitelmasta, mutta opetussuunnitelmaa on täydennytty arviointikriteerien osalta, ja jäsentelyjä on arvioitu osin uudelleen.
HUOM! Graafisen suunnittelun suuntautumisen opetussuunnitelmassa on rakenne, jossa opiskelijat yhteisen ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen jakautuvat kahteen syventävien opintojen ryhmään, joilla syventävien ammattiopintojen kokonaisuuksien sisällöt ovat erilaiset. Nämä kaksi polkua halutaan pitää yhden suuntautumisnimikkeen alla (Graafinen suunnittelu). Tämän vuoksi ops on rakennettu niin, että graafisen suunnittelun syventävät ammattiopinnot -opintokokonaisuuden alla on - Metropolian ohjeista poiketen - sellainen rakenne, että opintokokonaisuuden sisällä on myös opintokokonaisuuksia, ei pelkästään opintojaksoja: kummallakin erikoistumispolulla on omat syventävien ammattiopintojen opintokokonaisuutensa. Tämä valinta on tehty ops:n viestinnällisen selkeyden vuoksi. Tästä on sovittu myös puhelimitse Osmo Trobergin kanssa keväällä 2011.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
viestintä::kompetenssit
Mediaympäristön osaaminen * tuntee media-alan suomalaisen toimintaympäristön, toimijat ja julkaisukanavat sekä ymmärtää kansainvälisyyden merkityksen. ymmärtää keskeisten viestinnän alaa ohjaavien eettisten, lainsäädännöllisten ja yhteiskunnallisten periaatteiden merkityksen omalle ammattitoiminnalleen. * osaa arvioida kriittisesti ja eettisesti mediasisältöjä. * tietää omat tekijänoikeutensa ja osaa kunnioittaa muiden tekijänoikeuksia. Viestinnän teoreettinen osaaminen * tuntee kulttuurin ja erityisesti viestinnän historian ja teorioiden pääpiirteet sekä ymmärtää niiden yhteyden nykypäivään ja yhteiskuntaan. * tuntee viestinnän tutkimusperinteen ja – menetelmät ja osaa soveltaa aikaisempaa tutkimustietoa alan ja työnsä kehittämiseen. * kykenee kriittisesti soveltamaan teoreettista, historiallista ja analyyttista osaamistaan ammatillisessa toiminnassaan. Sisältöosaaminen * osaa ammatillisen suuntautumisensa ilmaisun, muodon ja kerrontatavat. * hallitsee kerronnan perusteet ja ymmärtää rakenteen merkityksen kerronnassa. * tuntee sisältötuotannon prosessit sekä osaa laatia ja purkaa käsikirjoituksia ja suunnitelmia. * osaa suunnitella sisältöjä erilaisiin tarpeisiin ja välineisiin. * ymmärtää asiakas- ja käyttäjäkeskeisen suunnittelun periaatteet. * hallitsee tiedonhankinnan, jäsentämisen ja arvioinnin sekä hankitun tiedon käyttämisen uusien sisältöjen tuottamisessa. * osaa muokata havaintoja ja ilmiöitä sisällöiksi. * osaa hyödyntää luovuutta edistäviä menetelmiä ja kehittää luovuuttaan, ideointikykyään ja ilmaisuaan. * osaa kehittää uudenlaisia sisältöjä ja mediakonsepteja. Tuotanto-osaaminen * hallitsee ammatillisen suuntaumisensa mukaiset tuotantoprosessit, työmenetelmät ja ammattitekniikat. * osaa rakentaa monialaisia työryhmiä ja verkostoja sekä organisoida (05/2006)
amk::amk-tutkintojen yhteiset kompetenssit (2010)
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto (2010) Suositus tutkintojen kansallisen viitekehyksen (NQF) ja tutkintojen yhteisten kompetenssien soveltamisesta ammattikorkeakouluissa