Siirry suoraan sisältöön

Varhainen vuorovaikutus ja imetysohjausLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: SH00AA11

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa soveltaa vastasyntyneen varhaista vuorovaikutusta ja vanhemmuutta tukevia työmenetelmiä. Opiskelija tunnistaa vastasyntyneen ja vanhempien välisen varhaisen vuorovaikutuksen ja huolenpidon myönteistä sujumista sekä havainnoida ja tukea vastasyntyneen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Opiskelija tunnistaa ja osaa ottaa puheeksi raskauteen, synnytykseen ja vauvaan liittyviä mielikuvia, huolia ja mahdollisia vaikeuksia sekä tukea vanhempien omia ongelmanratkaisutaitoja ratkaisujen etsimisessä. Opiskelija osaa toimia imetysohjaajana WHO:n vauvamyönteisyysohjelman mukaisesti. tukea äidin itsetuntoa ja vanhemmuutta sekä voimavaroja imettää. Opiskelija tunnistaa puolison roolin imetyksen tukijana ja auttaa häntä löytämään keinoja toimia imetystä edistävästi. Opiskelija tunnistaa vanhempien hyvinvointia, jaksamista ja keskinäistä vuorovaikutusta edistävää toimintaa

Sisältö

Imetysohjaajakoulutus WHO:n vauvamyönteisyysohjelman mukaan;
Imetyksen käynnistyminen,
Normaali imetys, imuote,
Ensi-imetys, ihokontakti,
Imetysasennot,
Riskien tunnistaminen,
Vauvan imemisongelmat,
Ongelmat maidon erityksessä,
Imetyksen vasta-aiheet ja imettämättömyys.
Varhainen vuorovaikutus vauvaperheen ohjauksessa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää imetysohjaukseen liittyvät keskeiset ohjeistukset, suositukset ja asetukset.
Opiskelija tuntee imetyksen anatomian ja fysiologian.
Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida raskaana olevan, synnyttäneen ja hänen perheensä imetysohjauksen.
Hän osaa tukea imetystä sekä sitä kautta tukea perheen terveyttä, hyvinvointia ja voimavaroja.
Opiskelija tietää moniammatillisia yhteistyöverkostoja imetysohjauksessa sekä tietää eri terveyden edistämisen menetelmiä raskaana olevan, synnyttäneen sekä hänen perheensä imetysohjauksessa.
Opiskelija ymmärtää varhaisen vuorovaikutuksen merkityksen.
Opiskelija tunnistaa puolison roolin imetyksen tukijana ja auttaa häntä löytämään keinoja toimia imetystä edistävästi
Opiskelija tunnistaa vanhempien hyvinvointia, jaksamista ja keskinäistä vuorovaikutusta edistävää toimintaa

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tietää imetysohjaukseen liittyvät keskeiset ohjeistukset, suositukset ja asetukset ja ymmärtää niiden merkityksen imetysohjauksessa. Opiskelija ymmärtää imetyksen anatomian ja fysiologian. Hän osaa suunnitella, toteuttaa sekä arvioida raskaana olevan, synnyttäneen ja hänen perheensä imetysohjauksen. Hän osaa tukea perhettä imetyksessä sekä sitä kautta tukea perheen terveyttä, hyvinvointia ja voimavaroja. Opiskelija tuntee moniammatillisia yhteistyöverkostoja imetysohjauksessa sekä tuntee ja hyödyntää eri terveyden edistämisen menetelmiä raskaana olevan, synnyttäneen sekä hänen perheensä imetysohjauksessa. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida perheen yksilöllisen imetysohjaustilanteen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee imetysohjaukseen liittyvät keskeiset ohjeistukset, suositukset ja asetukset, hän ymmärtää niiden merkityksen ja osaa soveltaa niitä imetysohjauksessa. Opiskelija ymmärtää ja hallitsee imetyksen anatomian ja fysiologian sekä osaa soveltaa yksilöllisesti tätä tietoa imetysohjaustilanteissa. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa sekä arvioida turvallisesti ja asiakaslähtöisesti raskaana olevan, synnyttäneen ja hänen perheensä imetysohjauksen ja osaa yksilöllisesti tukea perhettä imetyksessä sekä sitä kautta tukea perheen terveyttä, hyvinvointia ja voimavaroja. Opiskelija tuntee ja hyödyntää keskeisiä moniammatillisia yhteistyöverkostoja sekä hallitsee ja soveltaa asiakaslähtöisesti eri terveyden edistämisen menetelmiä raskaana olevan, synnyttäneen sekä hänen perheensä yksilöllisessä imetysohjauksessa. Opiskelija osaa asiakaslähtöisesti suunnitella, toteuttaa ja arvioida perheen yksilöllisen imetysohjaustilanteen sekä kehittää imetysohjausosaamistaan.

Siirry alkuun