Sähköoppi ja magnetismiLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: TX00AA25
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakso antaa opiskelijalle tarpeelliset fysiikan perustiedot sähköopista, magnetismista ja sähkömagneettisesta induktiosta.
Sisältö
Sähköstatiikka (sähkövaraus, Coulombin laki, sähkökenttä, eristeet ja johteet, varauksen liike sähkökentässä, potentiaaliero ja jännite, kapasitanssi ja levykondensaattori, kondensaattorien kytkennät)
Tasavirtapiirit (virta ja resistiivisyys, Ohmin laki, sähköteho, Kirchhoffin lait, vastusten kytkennät, resistiiviset anturit, virran ja jännitteen mittaaminen)
Sähkömagneettinen induktio (magneettivuo, Faradayn- ja Lenzin laki, generaattori, itseinduktanssi, keskinäisinduktanssi, pyörrevirrat
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää sähköopin ja magnetismin peruskäsitteet ja niiden keskinäiset riippuvuussuhteet sekä sähköoppiin, magnetismiin ja induktioon liittyvät perusilmiöt. Hän osaa käsitellä sellaisia sähköopin ja magnetismin alueeseen liittyviä ongelmia, joiden ratkaisemiseksi riittää peruskäsitteiden kvantitatiivinen ymmärtäminen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Yllä olevan lisäksi opiskelija osaa soveltaa sähköopin, magnetismin ja induktion peruslainalaisuuksia vähemmän yksinkertaisissa tilanteissa. Hän osaa selittää sähköopin ja magnetismin perusilmiöt peruskäsitteiden avulla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Alempien arviointitasojen vaatimusten lisäksi opiskelija osaa ratkaista myös sellaisia vaativia tehtäviä, jotka edellyttävät useamman eri aihepiirin käsitteistöjen ja menetelmien yhdistelyä. Hän kykenee soveltamaan oppimaansa myös sellaisiin uudentyyppisiin ongelmiin, joiden suoria vastineita ei opintojaksolla ole käsitelty. Lisäksi opiskelija osaa esittää ratkaisunsa selkeästi, loogisesti ja perustellusti tavalla, joka viestii asioiden syvällisemmästä ymmärtämisestä.