Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeiden turvallisuus ja lainsäädäntöLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TF00AA96

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää elintarviketurvallisuuden merkityksen koko elintarvikeketjussa alkutuotannosta kuluttajalle. Opiskelija tuntee elintarvikevalvontajärjestelmän ja elintarvikelainsäädännön pääpiirteitä niin kansallisella kuin EU-tasollakin.

Sisältö

1. Elintarvikevalvonta, elintarvikevalvontaviranomaiset ja elintarvikelainsäädäntö Suomessa ja EU:ssa.
2. Elintarvikkeiden laatu ja (biologinen ja kemikaali-) turvallisuus maatilalta ruokapöytään, muuntogeeniset elintarvikkeet ja uuselintarvikkeet.
3. Keskeinen elintarvikelainsäädäntö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija osaa kuvailla elintarvikevalvontajärjestelmän pääpiirteittäin.
2. Opiskelija ymmärtää elintarviketurvallisuuden tärkeyden koko elintarvikeketjussa. Opiskelija osaa kuvailla, mitä tarkoitetaan biologisella ja kemiallisella elintarviketurvallisuudella sekä muuntogeenisillä ja uuselintarvikkeilla.
3. Opiskelija osaa hakea tietoa elintarvikelainsäädäntöön liittyen. Hän osaa myös kuvailla ydinasioita elintarvikelainsäädännön sisällöstä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Opiskelija osaa kuvailla omin sanoin elintarvikevalvontajärjestelmää Suomessa ja EU:ssa.
2. Opiskelija ymmärtää syvällisesti ja osaa ottaa kantaa siihen, mitä elintarviketurvallisuudella tarkoitetaan. Opiskelija osaa kuvailla, mitä tarkoitetaan biologisella ja kemiallisella elintarviketurvallisuudella sekä muuntogeenisillä ja uuselintarvikkeilla. Opiskelijalla on tietämystä markkinoilla olevista uuselintarvikkeista.
3. Opiskelija osaa hakea tietoa elintarvikelainsäädäntöön liittyen. Hänellä on hyvä tietämys voimassaolevasta elintarvikelainsäädännön sisällöstä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Opiskelija tuntee hyvin Suomen ja EU:n elintarvikevalvontajärjestelmän.
2. Opiskelija ymmärtää syvällisesti ja osaa ottaa kantaa siihen, mitä elintarviketurvallisuudella tarkoitetaan. Opiskelijalla on kattavat tiedot elintarvikkeiden biologisista ja kemiallisista riskeistä. Opiskelijalla on kattavat tiedot myös markkinoilla olevista uus-ja terveysvaikutteisista elintarvikkeista sekä GM-tuotteiden lainsäädännön tilasta EU-tasolla.
3. Opiskelija tuntee Suomen elintarvikelainsäädäntöä kattavasti. Hänellä on tietoa myös elintarvikelainsäädäntöön liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä ja ongelmista.

Siirry alkuun