Suun terveydenhuolto: SD12K2
Opetussuunitelman tunnus: SD12K2
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Kevät 2012
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Suun terveydenhuollon koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa suuhygienistejä, joilla on suun terveydenhoitotyön yhteistoiminnallinen ja ekspansiivinen toiminta-asiantuntijuus. Suun terveydenhoitotyön asiantuntijuus ilmenee ammatillisena tieto-taito -osaamisena, erityisesti hienomotorisina taitoina, ihmissuhde- ja sosiaalisena osaamisena, oman persoonan käyttämisenä, eettisenä osaamisena ja päätösten tekemisenä (vrt. Metsämuuronen 2001). Lisäksi asiantuntijuus ilmenee innovatiivisuutena ja kehittämisosaamisena. Suuhygienistin yhteiskunnallisena tehtävänä on vaikuttaa väestön hyvinvoinnin edistämiseen osallistumalla asiakkaan, perheen ja yhteisön suun terveydenhoitotyöhön. Suuhygienisti toimii suun terveydenhoitotyön asiantuntijana ja kehittäjänä perusterveydenhuollossa, itsenäisenä ammatinharjoittajana, esimiestehtävissä tai erikoissairaanhoidossa.
Suun terveydenhuollon koulutusohjelman pedagoginen viitekehys on ekspansiivinen oppimisnäkemys. Se on yhteisöllistä oppimista, jossa yhteistyökumppanit: oppilaitos, opiskelija ja työelämä oppivat jatkuvan muutoksen edellyttämää ongelmanratkaisua yhdessä. Suun terveydenhuollon koulutusohjelman opetussuunnitelma jäsentyy hoitotieteellisen tietoperustan avulla. Näyttöön perustuva suun terveydenhoitotyö on keskeinen oppimista ohjaava käsite. Asiantuntijuuteen kehitytään teoreettisen tiedon, simuloitujen oppimisstudio-opintojen ja potilaiden suun terveydenhoidon intergaatiolla sekä toteuttamalla kehittämishankkeet yhteistyössä työelämän kanssa. Tällaiseksi yhteistoiminnalliseksi ja ekspansiiviseksi toiminta-asiantuntijaksi kehitytään koulutusohjelman oppimisstrategioiden ohjaamana. Nämä ovat terveyden edistämisen, kliinisen-, kuntouttavan sekä kansainvälisyyden ja monikulttuurisen suun terveydenhoitotyön oppimisstrategiat. Asiantuntijuuteen kehittymistä tukevat tuutorointi, henkilökohtainen opintosuunnitelma ja portfolio.
Harjoittelusta 55 op toteutuu Helsingin ammattikorkeakoulun Suunhoidon opetusklinikalla eri-ikäisten asiakkaiden suun terveydenhoitotyönä ja 20 op sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän toimintayksiköissä. Suunhoidon opetusklinikalla suuhygienistiopiskelijat oppivat lasten ja nuorten sekä aikuisten ja ikääntyneiden suun terveydenhoitotyötä. Opiskelijat kehittyvät asiantuntijuuteen yhdessä työelämän yhteistyökumppaneiden kanssa, erityisesti Helsingin terveyskeskuksen hammashuollon, Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksen sekä näiden henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen oppiminen on keskeinen tavoite koko koulutuksen ajan. Suuhygienistiopiskelijoilla on mahdollisuus hakea kansainväliseen opiskelijavaihtoon ja osallistua kansainväliseen toimintaan eri tavoin. Monikulttuurisuuteen oppiminen toteutuu hoitamalla eri kulttuureista tulevia potilaita sekä osallistumalla kehittämishankkeisin. Lisätietoja saatavissa www-sivuilta: metropolia.fi
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelman kehittäminen yhdessä työelämän ja opiskelijoiden kanssa
1. Neuvottelukunnan rooli Suun terveydehuollon koulutusohjelman laadun tukijana, kehittäjänä ja valvojana
- neuvottelukunnan jäsenet valmistautuvat jokaiseen kokoukseen tuoden kokemuksensa/arviointinsa koulutuksesta ja myös kehittämisehdotuksensa yhteiseen kehittämisfoorumiin. He ovat mm. pohtineet taustayhteisönsä näkökulmasta, millaista on tulevaisuuden suun terveydenhoitotyö ja mitä se edellyttää suuhygienistikoulutukselta. Neuvottelukunta on korostanut mm. moniasiantuntijuuteen perustuvan kehittämisosaamisen tärkeyttä tulevaisuuden suun terveydenhuollossa. Mm. tämän vuoksi koulutusohjelmassa on kehitetty neljä oppimisstrategiaa, jotka ohjaavat OPS:n opintojaksojen toteutusta. Kunkin oppimisstrategian tiedonluomisulottuvuus vahvistaa kehittämisosaamisen oppimista. Tämän lisäksi neuvottelukunta antaa opetussuunnitelmasta lausunnon ja tekee sekä opintokokonaisuuksien että opintojaksojen nimiehdotuksia.
2. Helsingin Yliopiston hammaslääkärikoulutuksen ja Helsingin terveyskeskuksen hammashuollon rooli Suun terveydehuollon koulutusohjelman laadun kehittäjänä
- Helsingin Yliopiston hammaslääkärikoulutuksen sekä Suun terveydenhuollon koulutusohjelman edustajat ja opiskelijaedustajat sekä Helsingin terveyskeskuksen hammashuollon edustajat kokoontuvat kerran lukukaudessa tarkastelemaan päivittäistä yhteistä toimintaa ja sen kehittämistä. Kehittämisideat otetaan heti käyttöön ja opetussuunnitelmaa koskiessaan ne viedään uudistettavaan OPS:aan (myös hammaslääkärikoulutuksessa). Tästä esimerkkinä uudenlainen "tiimityö" -malli harjoittelussa.
Lisätiedot
Yhteystiedot
Koulutusohjelmavastaava
Osoite Mannerheimintie 172
Puhelinnumero 020 7835722
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
Suun terveydenhuolto:: kompetenssit
Suun terveydenhoitotyön yhteistoiminnallisen ja ekspansiivisen toiminta-asiantuntijuuden osaaminen Terveyden edistämisen osaaminen Kliinisen suun terveydenhoitotyön osaaminen Suun terveydenhoitotyöympäristön turvallisuusosaaminen Kuntouttavan suun terveydenhoitotyön osaaminen Kansainvälisyyden ja monikulttuurisen suun terveydenhoitotyön osaaminen Lähettänyt Anu Keto 25.2.2009