Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja, aikuiset: SHS11K2
Opetussuunitelman tunnus: SHS11K2
- Tutkintonimike
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Kevät 2011
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Suuntautumisvaihtoehdon tavoite
Hoitotyön suuntautumisvaihtoehdossa koulutetaan sairaanhoitajia. Sairaanhoitaja toimii hoitotyön asiantuntijana edistäen terveyttä ja ehkäisten sairauksia. Hän ohjaa, tukee, hoitaa ja kuntouttaa eri tavoin sairastuneita ja heidän läheisiään. Hoitotyön asiantuntijuus on näyttöön perustuvaa, jolloin sairaanhoitajalta edellytetään laaja-alaista ja ajantasaista hoitotieteen ja sitä tukevien alojen tietoperustaa ja osaamista. Sairaanhoitaja arvioi kriittisesti hankkimaansa tietoa ja käyttää sitä oman toimintansa perustana. Hän arvioi ja kehittää omaa osaamistaan ja työyhteisöään. Sairaanhoitaja toimii erilaisissa hoitotyön asiantuntijatehtävissä sekä perus- että erityisosaamista vaativissa toimintaympäristöissä, järjestöissä ja itsenäisenä yrittäjänä. Sairaanhoitajalla on valmiudet toimia kansainvälisissä toimintaympäristöissä.
Sairaanhoitaja suunnitelee, toteuttaa ja arvioi hoitoa yhdessä potilaiden tai asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Hän hallitsee hyvin hoitotyössä tarvittavat tiedot ja taidot, joiden avulla hän vahvistaa potilaan ja hänen perheensä voimavaroja sairauden aiheuttamissa elämän muutostilanteissa ja kriiseissä. Sairaanhoitaja arvio potilaiden välitöntä hoidon tarvetta ja toteuttaa hoitoa myös nopeasti muuttuvissa ja kriittisissä tilanteissa. Sairaanhoitaja kehittää uusia hoitotyön käytänteitä yhdessä työyhteisönsä jäsenten kanssa. Hän osallistuu hoitotyön asiantuntijana erilaisten työryhmien ja verkostojen työskentelyyn, niiden johtamiseen ja koordinointiin. Hän osaa ammatissa tarvittavan suullisen ja kirjallisen viestinnän.
Sairaanhoitajakoulutuksesta valmistuu sairaanhoitajia, joilla on vahva näyttöön perustuva kliininen osaaminen ja kyky toimia hoitotyön kehittäjinä. Osaaminen rakentuu opiskelijan, työelämän edustajien ja opettajien välisessä yhteistyössä, jossa arvioidaan ja kehitetään olemassa olevia käytäntöjä sekä tuotetaan uusia työmenetelmiä ja toimintatapoja ennakoiden yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia.
Oppiminen etenee juonneopetussuunnitelman mukaisesti. Opetussuunnitelma muodostuu yhdeksästä eri lukuvuosille hajautetusta juonteesta, joiden sisältö rakentuu ammatin keskeisten osaamisalueiden mukaan. Jokaisella juonteella on teoreettinen viitekehys, joka määrittää keskeiset opittavat ydinsisällöt. Kuhunkin juonteeseen kuuluvat ydinsisällöt integroituvat, syvenevät ja kehittyvät opintojen edetessä. Ammattitaitoa edistävissä harjoitteluissa opiskelija vahvistaa ammatillista osaamistaan. Harjoittelut suoritetaan siinä järjestyksessä kuin ne ovat lukusuunnitelmaan ajallisesti kirjattuina ja ne edellyttävät harjoittelussa vaadittavien teoreettisten opintojen suorittamista
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Hoitotyön koulutusohjelmassa on käytössä juonneperustainen opetussuunnitelma. Opetussuunnitelmassa osaamisperustaiset kompetenssit on jo määritelty, juonteiden viitekehykset on kuvattu ja pedagogiikkaa on kehitetty. Oppimistehtäviä ja niiden kuormittavuutta on arvioitu. Oppimisen integrointia, erityisesti T&K toiminnan näkökulmasta, kehitetään edelleen. Opetussuunnitelman jatkokehittelyssä määritetään osaamisen tasot ECTS:n mukaisesti. Tämä tukee myös aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT). Kehittämistyössä tehdään tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa.
Yleisellä tasolla opetussuunnitelman kehittymishaasteita esitteli yliopettaja Leena Rekola neuvottelukunnan kokouksessa 25.1.2010. Vuoden 2010–2011 opetussuunnitelmaan tehtäviä muutoksia käsiteltiin neuvottelukunnankokouksessa 16.2.2010. Muutoksilla mahdollistetaan opiskelijoille 3 lisäpisteen suoritus vapaasti valittaviin opintoihin.
Neuvottelukunta toteaa seuraavaa: Muutokset ovat pieniä. Vapaasti valittavien opintojen lisääminen on myönteinen muutos. On kuitenkin tärkeää, että tarjolla on sellaisia vapaasti valittavia opintoja, jotka ovat hyödyksi sairaanhoitajan ammatissa toimimiselle niin, että kliinisen hoitotyön osaaminen (ml kädentaidot) vahvistuu ja ammattitaito lisääntyy. Laaja-alaisen tarjonnan lisäksi opintoja tulee kohdentaa erityisalojen teemoihin. Opintojen sisältöjen tulee olla hoitotyö-painotteisia, unohtamatta kuitenkaan vahvan lääketieteen osaamisen merkitystä hoitotyön autonomialle.
Seuraavaa opetussuunnitelmaa työstettäessä neuvottelukunta toivoo potilaan näkökulman selkeämpää huomioimista.
Sairaanhoitajakoulutuksen neuvottelukunnan opetussuunnitelmaa käsittelevässä kokouksessa olivat läsnä:
Marketta Kupiainen (pj) hallintoylihoitaja, Helsingin terveyskeskus
Marianne Pitkäjärvi (esittelijä) koulutusvastaava, DPN, Metropolia AMK
Maarit Virta-Helenius, osastoryhmän päällikkö, ylihoitaja, Medisiininen tulosyksikkö, HUS
Aaro Järvelä, toiminnanjohtaja, Helsingin Sydänpiiri ry
Leena Hinkkanen, lehtori, Metropolia AMK
Ville Haikola, opiskelijaedustaja, Metropolia AMK
Hannele Hokkanen, koulutusvastaava, neuvottelukunnan ulkopuolinen edustaja, opetussuunnitelman esittelijän roolissa
Opetussuunnitelman vastuuhenkilö:
koulutuspäällikkö Carita Kokkala
p. 020–7835715,
carita.kokkala@metropolia.fi
PL 4030 (Tukholmankatu 10),
00079 Metropolia
Lisätiedot
Yhteystiedot
Carita, Kokkala, koulutuspäällikkö
Osoite: PL 4030 (Tukholmankatu 10), 00079 Metropolia
Puhelinnumero 020 - 783 5715
FAX 020 - 783 5748
Sähköpostiosoite carita.kokkala[at]metropolia.fi
Suuntautumisvaihtoehdon kotisivut
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)