MateriaalifysiikkaLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: TY00AA15
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tiedostaa materiaalin ominaisuuksien merkityksen tuotteen käyttöominaisuuksiin. Hän tuntee keskeiset tekniset materiaalit. Hän tuntee konstruktiomateriaalien pääryhmien erityisominaisuuksia. Hän tuntee tavallisimmat mekaaniset materiaalitestit. Hän ymmärtää materiaalitestien merkitystä materiaalien valinnassa. Hän ymmärtää kuormitetun rakenneosan materiaalilta vaadittavia erityisominaisuuksia. Hän pystyy hyödyntämään laskentaohjelmaa kuormitetun rakenneosan jännitystilan ja muodonmuutostilan analysoinnissa.
Sisältö
Yleiset konstruktiomateriaalit ja materiaalien perusrakenne. Materiaalien testausmenetelmiä ja tavallisimmat materiaalitestit materiaaliominaisuuksien kuvantamisessa. Materiaalien käyttöominaisuuksista ja ympäristökestävyydestä. Materiaaliominaisuudet materiaalin valinnassa. Materiaalien ja rakenneosien vaurioitumismekanismeja. Rakenneosan mitoituksen perusteita. Laskentaohjelman käyttöä kuormitettujen rakenteiden jännitysten ja muodonmuutosten analysoinnissa. Uusien materiaalien kehityksen painopistealueita. Materiaalien kehityksen tavoitteita kestävän kehityksen vaatimuksiin.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Materiaalien luokittelu rakenteen mukaan. Materiaalien mekaanisten ominaisuuksien testit ja testitulosten tunteminen. Tavallisimpien konstruktiomateriaalien ominaispiirteiden tunteminen. Harjoitustehtävien palauttaminen hyväksytysti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Materiaalien luokittelu rakenteen mukaan ja rakenteesta johtuvat erityispiirteet. Materiaalien mekaanisten ominaisuuksien testit ja testitulosten soveltaminen. Materiaaliominaisuuksia kuvaavien suureiden käyttötapojen ymmärtäminen. Harjoitustehtävien palauttaminen aikataulussa ja hyvätasoisesti tehtyinä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Materiaalien luokittelu rakenteen mukaan ja rakenteesta johtuvat erityispiirteet Materiaalien mekaanisten ominaisuuksien testit ja testitulosten soveltaminen ja arvioiminen. Materiaaliominaisuuksia kuvaavien suureiden ja niiden käyttötapojen soveltaminen. Testitulosten soveltamista materiaalin ja rakenneosan valinnassa. Harjoitustehtävien palauttaminen aikataulussa ja hyvätasoisesti tehtyinä