Siirry suoraan sisältöön

RakennusainekemiaLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TY00AA11

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää kemian keskeiset käsitteet ja osaa soveltaa niitä omalla ammattialallaan.

Opintojakson tavoitteena on antaa perustiedot yleisestä ja epäorgaanisesta kemiasta. Opintojakso luo pohjan kemian ja ympäristönsuojelun opiskeluun.

Opintojakso antaa tarvittavat tiedot kemian perusperiaatteista, laskumenetelmistä, atomin ja molekyylin rakenteesta sekä kemiallisesta termodynamiikasta. Opintojakso käsittelee myös eräiden alkuaineiden kemiaa ja kemian sovellutuksia.

Opintojakso antaa yleiskuvan ympäristöongelmista ja niiden liittymisestä yhteiskuntaan, talouselämään ja tekniikkaan. Opintojaksossa tutustutaan tekniikan mahdollisuuksiin ympäristön suojelemiseksi ja ympäristölainsäädäntöön.

Sisältö

Sähkökemia, korroosio, mineraaliset materiaalit, rakennusmateriaalien ominaisuuksista

Kemian peruskäsitteet, stoikiometria, kaasut, atomin rakenne, kemiallinen sidos, jaksollinen järjestelmä, hapettuminen ja pelkistyminen, termodynamiikka, faasitasapainot, jätteet ja ongelmajätteet, päästöjen vähentämistekniikat, ympäristönsuojelun lainsäädäntö

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaa atomin perusrakenneosat, pystyy selittämään atomin elektronijärjestelmän ja jaksollisen järjestelmän välisen yhteyden, osaa ainemääräkäsitteen sekä pystyy määrittämään atomien hapetusluvut. Osaa aineen rakenteeseen, kemialliseen sitoutumiseen ja ainemäärään liittyvät perusasiat sekä ymmärtää reaktioyhtälön kvantitatiivisen merkityksen.
Osaa seoksiin, liuoksen pitoisuuteen, kemialliseen reaktioon ja lämpökemian ja palamiseen liittyvät peruskäsitteet ja lähinnä kaavaan sijoittamiseen perustuvat laskutehtävät.
Osaa kuvata sähkökemiallisen jännitesarjan merkitystä korroosiossa. Osaa hapon ja emäksen määritelmät, tietää heikon ja vahvan hapon eron, osaa laskea vahvan hapon ja vahvan emäksen vesiliuoksen pH:n, osaa sähkökemian peruskäsitteet sekä ymmärtää jaksollinen järjestelmän rakenteen

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Lisäksi:
Kykenee päättelemään alkuaineen ominaisuuksia jaksollisen järjestelmän perusteella.
Osaa laskea liuoksiin ja liuosten valmistukseen liittyviä pitoisuuslaskuja, tasapainottaa reaktioyhtälöitä ja laskea stoikiometriaan liittyviä laskutehtäviä.
Osaa happoihin, emäksiin ja sähkökemiaan liittyvät laskutoimitukset, Osaa joidenkin pääryhmien alkuaineiden ja niiden tärkeimpien yhdisteiden ominaisuuksia

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Lisäksi:
Osaa atomien ja molekyylien väliset sidostyypit ja osaa selittää sitoutumisen merkityksen aineen rakenteeseen sekä kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin.
Osaa kemian perusteoriat ja laskukaavat sekä pystyy soveltamaan niitä ratkaistessaan tehtäviä ja laskuja.
Osaa kuvata sähkökemiallisen kennon rakenteen ja toiminnan. Osaa hyvin pääryhmien alkuaineiden kemiaa ja ymmärtää niiden merkityksen oman koulutusalansa kannalta.

Siirry alkuun