Siirry suoraan sisältöön

MikrobiologiaLaajuus (6 op)

Opintojakson tunnus: TF00AA22

Opintojakson perustiedot


Laajuus
6 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää mikrobien esiintymisen lähes kaikkialla ja tämän vaikutukset erilaisissa ympäristöissä sekä toimenpiteet haitallisten vaikutusten minimoimiseksi/estämiseksi. Toisaalta opiskelija hahmottaa myös mikrobien tahattoman ja tarkoituksellisen hyödyntämisen merkityksen ja mahdollisuudet. Opiskelija hallitsee eri mikrobien rakenteet ja toiminnan solutasolla ja ymmärtää, miten tätä tietämystä sovelletaan mikrobien hyödyntämisessä ja mikrobiologisessa analytiikassa. Opiskelija hallitsee mikrobien kasvuun ja tuhoutumiseen liittyvän matemaattisen käsittelyn perusteet ja näiden soveltamisen käytäntöön. Opiskelija tuntee mikrobiologisia sovelluksia ja nimeää näissä käytettyjä mikrobeja. Opiskelija tietää mikrobiologisten työmenetelmien perusteet sekä ymmärtää aseptisen työskentelyn merkityksen sekä tietää, miten mikrobiologian laboratoriossa työskennellään ja tavallisimpien laboratoriolaitteiden toimintaperiaatteet.
-----
Opiskelija osaa valita yleisimpien mikrobien kasvatukseen ja viljelyyn sopivat ravintoalustat ja olosuhteet. Opiskelija osaa laskea mikrobien lisääntymisen ja lisääntymisnopeuden annetuista lähtökohdista. Opiskelija osaa mitoittaa lämpösteriloinnin D- ja z-arvoihin perustuen. Opiskelija osaa lukea mikrobikantakokoelmien kantakuvauksia sekä etsiä kantoja kantakokoelmista.
Opiskelija osaa työskennellä mikrobiologian laboratoriossa, tulkita tuloksia ja dokumentoida ne. Erityisesti opiskelija hallitsee keskeiset mikrobiologiset työmenetelmät käytännössä

Sisältö

Mikrobiologian historia ja merkitys eri aikakausina, mikrobit hyöty- ja haittaorganismeina, teollisen mikrobiologian tuotteet ja esimerkkiprosesseja, organismien yleinen luokittelu, solutyypit ja niiden rakenteet, mikro-organismien luokittelu ja eri luokkien perusominaisuudet, mikrobien lisääntymistavat yleisesti, trofiat, taksonomisten tunnistusmenetelmien pääpiirteet, mikrobisolujen kemiallinen koostumus ja sen huomioonottaminen laboratoriossa ja prosesseissa, mikrobien kasvu ja sen vaatimukset sekä seuranta, kasvun estäminen ja mikrobien tuhoaminen, mikrobiologiset työmenetelmät (aseptiikka, mikroskopointi, värjäystekniikat, mikrobien eristäminen ja ylläpitäminen, mikrobien kasvatus ja viljely), antibiootit ja niiden käyttö mikrobiologiassa, mikrobien tunnistamisen kannalta keskeisen aineenvaihdunnan perusteet, mikrobien energian tuoton perusteet, mikrobiyhteisöt luonnossa ja sovelluksissa, mikrobit ja ihmisen elimistö, virusten rakenteet ja toiminta yleisesti.
-----
Hyöty- ja haittamikrobien nimeäminen, soluhengityksen eri toiminta-periaatteet, membraanien toiminta syvällisemmin, tavallisimpien bakteereiden nimeäminen ja sijoittaminen eri luokkiin, fungien suvullisen lisääntymisen periaatteet, taksonomiset tunnistusmenetelmät yksityiskohtaisemmin, antibioottien luokittelu ja kemiallisten rakenteiden pääpiirteet, mikrobien aineenvaihdunta syvällisemmin ja energia- sekä hapetus/pelkistys-tasapainojen toteutus soluissa, organismien väliset proteiinisynteesin erot ja niiden merkitys prosesseille, yksittäisten virusten nimeäminen ja merkitys

Lisätiedot

Luokkahuoneopetusta: 70 h
Laboratoriotöitä: 49 h
Harjoitustyöt: 5 h
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/08): 30 h
Yhteensä: 160 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Siirry alkuun