Siirry suoraan sisältöön

ElintarviketeknologiaLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: TF00AA39

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mihin eri säilöntämenetelmien teho perustuu ja osaa päätellä, mitä eri elintarvikemateriaaleissa todennäköisesti tapahtuu säilönnän aikana.
-----
Opiskelija osaa laskea tarvittavan sterilointiajan tietyn kokoiselle valmistuserälle säilykkeitä. Opiskelija osaa laskea tunnetun pastöroinnin aika-lämpötila –kombinaation perusteella tarvittavan aika-lämpötila –kombinaation uusissa olosuhteissa.

Sisältö

Elintarvikkeiden säilöntämenetelmissä käytettävät laitteet ja menetelmät sekä niiden aikana elintarvikemateriaalissa tapahtuvat kemialliset ja mikrobiologiset ilmiöt. Opiskeltavat säilöntämenetelmät ovat hapatus, kuivaus, nesteiden konsentrointi ja kuivaus, jäähdytys, pakastus, kosteat ja kuivat kuumennusmenetelmät, pastörointi ja sterilointi. Sterilointiajan mitoittaminen säilykkeiden valmistuksessa.
Eri säilöntäaineiden ominaisuudet.
-----
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen ja useampiin eri tilanteisiin soveltaminen. Lisäksi korkeapainetekniikan ja säteilytyksen käyttö säilöntämenetelmänä.

Esitietovaatimukset

Elintarvikekemia

Siirry alkuun