Työelämä ja yhteiskuntaLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: KUXBB05
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Tavoitteena on antaa perustiedot suomalaisesta yhteiskunnasta, työelämästä ja työelämän tukiverkostoista, yritystoiminnasta ja tulevaisuuden haasteista.
Opiskelija oppii tunteman työnteon perusedellytykset ja mahdollisuudet työntekoon, työllistymiseen ja toimeentuloon. Opiskelija oppii hakemaan ja soveltamaan tietoa yhteiskunnan tukiverkostoista erilaisissa työelämän vaiheissa: työn ja opiskelun, työn ja perheen, osa-aikatyön, työttömyyden tai yrittäjyyden haasteiden edessä. Opiskelija hallitsee työnhakuun ja rekrytointiin liittyvien asiakirjojen laatimisen.
Sisältö
Työlainsäädäntö
Ammatilliset etujärjestöt
Työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet
Työllistymisen mahdollisuudet, rekrytointi
Ansioluettelon, työhakemusten ja työtodistusten laatiminen
Sosiaaliturva ja eläke suomalaisessa yhteiskunnassa
Yhteiskunnan muutos, työelämä ja yrittämisen edellytykset
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa etsiä tietoa työelämästä ja yritystoiminnasta. Hän osaa määritellä keskeistä työntekoon liittyvää termistöä ja tietää eri yritysmuotoja. Opiskelija osaa laskea omaan alaansa kuuluvia yksinkertaisia palkkoja, palkkioita ja kulukorvauksia. Hän osaa etsiä tietoa sosiaaliturvasta.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa etsiä tietoa työelämästä ja yritystoiminnasta ja soveltaa tätä omaan toimintaansa. Hän osaa määritellä työntekoon liittyvää termistöä ja erottaa eri yritysmuodot toisistaan. Opiskelija osaa laskea omaan alaansa keskeisesti kuuluvia palkkoja, palkkioita ja kulukorvauksia. Hän osaa etsiä tietoa sosiaaliturvasta ja raportoida siitä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa etsiä monipuolisesti tietoa työelämästä ja yritystoiminnasta. Hän osaa määritellä työntekoon liittyvää termistöä ja tuntee eri yritysmuodot. Opiskelija osaa laskea omaan alaansa kuuluvia palkkoja, palkkioita ja kulukorvauksia sekä perustella niiden muodostumisen. Hän osaa etsiä tietoa ja soveltaa tietouttaan sosiaaliturvasta. Opiskelija osaa suunnitella omaa toimintaansa ja pohtia omia valintojaan freelancerkentällä.