SuuntautumispolkuopinnotLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: KE00AA72
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija oppii suuntautumispolkunsa keskeistä teoreettista käsitteistöä ja oppii soveltamaan ammatillista osaamistaan teatteri-ilmaisunohjaajan ammattikentässä.
TEATTERITAIDE JA OPPIMINEN
Opiskelija harjaantuu soveltamaan perusopintojen tarjoamaa osaamista erilaisissa opetuksen ja ohjaamisen tehtävissä. Hän saa täydentävää kokemusta ja menetelmätietoa oppimisen ehdoista ja opettamisen prosesseista. Hän harjaantuu hahmottamaan omaa ominaislaatuaan oppijana, oppimisen ohjaajana sekä tutustuu erilaisiin oppijoihin ja ryhmiin kentällä. Painopisteinä voivat olla joko teatterin tiedollinen tai ilmaisullinen opetus, tai menetelmät joilla käyttää teatteria ja draamaa opetuksessa mm. taiteen perusopetuksessa ja lasten ja nuorten teatterikasvatuksessa.
TEATTERITAIDE JA TUTKIMINEN
Opiskelija tutustuu teatterin tutkimuksellisiin prosesseihin ja niiden soveltamiseen taiteellisessa työssä. Hän oppii käsittelemään tutkimuskysymyksiä produktiivisesti ja artikuloimaan hankkeensa kirjallisesti, suullisesti ja esityksellisesti.
Opiskelija tutustuu teatterin ja draaman mahdollisuuksiin toimia tutkimuksen ja dialogin välineenä, yhteiskunnan jäsentäjänä ja faktan ja fiktion välisenä sillanrakentajana. Teatterin ja draaman keinoja sovelletaan faktatiedon keruuseen, omaksumiseen, jäsentämiseen, jakamiseen ja esittämiseen.
Esitysmuotoina opiskelija perehtyy tutkiviin esityslajityyppeihin: esitykselliseen tutkielmaan sekä tutkivaan teatteriin, jonka kohteena on joko teatteri itse tai maailma teatterin keinoin.
TEATTERITAIDE JA YHTEISÖ
Opiskelija oppii soveltamaan perusopintojen tarjoamaa osaamista draaman ja teatterin yhteisöllisistä sovellutuksista. Hän saa lisäkokemusta ja menetelmätietoa ryhmän ja yhteisön teemoja prosessoivasta teatterista ja draamasta. Opiskelija oppii yhteisöllisen teatterityön ja soveltavan draaman käytänteitä, joissa työskentelyn lähtökohdat vaihtelevat ajankohtaisista teemoista yhteisöllisiin, alueellisista yhteiskunnallisiin tai erityisryhmien tilausaiheisiin.
Sisältö
Luento-opetusta, kirjallisia - ja toiminnallisia tehtäviä.
TEATTERITAIDE JA OPPIMINEN
Työskentelyn erityisosaamisalueena on pedagoginen vuorovaikutus. Erilaisia pedagogisia toimintamuotoja lähestytään luento-opetuksella, ohjaavalla opetuksella ja kirjoitustehtävillä. Työvälineinä voivat kurssitarjonnassa olla toisaalta yhteisöteatterilliset menetelmät, toisaalta prosessidraamatyöpajat tai esitykselliset tutkielmat sovellettuina kentän ikäkausi- ja toimintaympäristöön. Opiskelija voi suunnata pedagogisen osaamistavoitteensa joko yhteisöteatteriin tai taide- ja ilmaisupainotteisesti erityisryhmään tai teemaan.
Opiskelija voi valita omaa suuntautumispolkuaan tukevia opintoja myös muiden kulttuurialan koulutusohjelmien opinnoista. Vastuuopettaja tarkastelee ennalta käsin opiskelijan suunnitelman ja hyväksyy nämä opinnot osaksi opiskelijan opintosuunnitelmaa.
TEATTERITAIDE JA TUTKIMINEN
Opiskelija suunnittelee teatterillisia kokeita ja konsepteja osana tutkivaa prosessia. Polun projektiopinnoissa painottuu reflektiivinen ja tutkiva työote, mitä tuetaan ohjaavalla opetuksella.
TEATTERITAIDE JA YHTEISÖ
Opiskelija harjaantuu käyttämään vuorovaikutuksellisia menetelmiä, joiden kautta yleisö, yhteisö tai ryhmä tulee kuulluksi. Lisäksi opiskelija syventää tietouttaan osallistavan taiteen ja yhteisötaiteen filosofiasta ja perehtyy sen sosiaalisiin ja psykologisiin ulottuvuuksiin ja taiteellisiin prosessointitapoihin.
Polun projektiopinnoissa painottuu reflektoiva ja yhteisöllinen työote jota tuetaan ohjaavalla opetuksella.
Lisätiedot
Suuntautumispolkuopinnoissa opiskelija valitsee yhden kolmesta suuntautumispolusta: TEATTERITAIDE JA OPPIMINEN, TEATTERITAIDE JA TUTKIMINEN, tai TEATTERITAIDE JA YHTEISÖ. Näissä opinnoissa opiskelija suuntaa omaa ammatillista osaamistaan 3. ja 4. opiskeluvuotensa aikana.