Ilmaisu ja esiintyjyys: Kohti omaa tekstiä 1Laajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: KE00BF29
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
Osaamistavoitteet
Dramatisoinnin kurssin tavoitteena on kehittää omaa käsikirjoittajanotetta ja kertojanääntä ja tutustua käsikirjoittajan työkaluihin. Kurssilla käsitellään ja työstetään erilaisia käsikirjoittamisen työtapoja ja tekstiformaatteja perinteisestä juonidraamasta postdraamalliseen esitystapaan, tekijän aiheesta ja intresseistä riippuen. Kunkin opiskelijan käsikirjoitusideoista siivilöidään työstettävä lähtökohtateos tai aihe, luonnostellaan versioita ja tutkitaan, missä määrin käsikirjoitus on impulssinsa, aiheensa, prosessinsa ,tekijöidensä tai aikansa näköinen ja millä tavoin lähtökohta luo työtapoja ja kerronnan muotoa. Yksilöllisen kirjoittajantyön tukeminen on etualalla, mutta halutaessaan osallistujat voivat myös pienryhminä kokeilla kollektiivisen, moniäänisen draaman kirjoittamista.
Sisältö
Kurssia varten tulee jokaisella olla olemassa jokin idea ja/tai materiaali käsikirjoitustyön lähtökohtana ja alustava luonnehdinta siitä, mitä miksi ja miten idea on syntynyt ja suunnitelma sen käsikirjoitusta varten. Impulssi ja lähtökohtamateriaali voi olla dramatisoitavaa proosa tai muu teos, dokumenttia, runoutta, visuaalinen tai musiikillinen materiaali, tutkittava aihe, muisto, päiväkirjat, keskustelu, ajankohtaiset uutiset , improvisaatiot tms.
Aiheiden ja kerrontatapojen antamien viitteiden pohjalta lähiopetuskertojen teemat painottuvat eri dramaturgisten rakenteiden ja vaihtoehtojen käsittelyyn tai dramaturgisiin strategioihin eri esitysperinteissä. Tutustutaan henkilökohtaisen ja yleisen, faktan ja fiktion suhteisiin,prosessin, esityskielen, kerronnan, dialogin, henkilö- tai tilannekuvauksen ominaisuuksiin. Lisäksi pohditaan dramatisoinnin kertojanäänen merkitystä ja sitä kuinka tilaus otetaan omaksi. Katsotaan myös , mitä mm. metafora ja miellekartat ja installaatiot voivat tuottaa kirjallisen ilmaisun oheistyövälineinä, ulkotekstillisiä virikkeitä , rinnakkaisversiointia ja rakennetietoista ja intuitiivista kirjoittamista.
Lisätiedot
Suoritustapa
Kurssilla tutustutaan luennoin/haastatteluin , teoreettisin ja taiteellisin harjoittein ja teatterissakäynnein käsikirjoittajan työhön , erilaisiin esityksiin ja esitysteksteihin, mutta painopiste on kunkin omassa kirjoitustyössä. Minkä muotoinen kunkin tavoitteena oleva esitys onkaan, on sitä koskeva käsikirjoitus kurssin kuluessa saatettava tarkoituksenmukaiseen kirjalliseen asuun.
Kurssi kokoontuu lähiopetukseen yhden/kahden periodin aikavälillä ja lähiopetuskertojen välillä on soveltuvin osin kirjallista –ja tutkimustyötä , lukemista ja esim. analyysitehtäviä, vertaisryhmäopiskelua ( mm. teatterikäynnit, haastattelut) sekä mahdollisuus saada resurssien puitteissa yksilöllistä ohjausta, lähi- tai etäohjauksena käsikirjoitustyöhön.
Kurssin maximikoko 12 opiskelijaa
Kurssin littyvästä oppikirjallisuudesta tarkemmin myöhemmin.
Kahdelle periodille ulottuva opiskelukokonaisuus sisältää 14 yhteistä tapaamiskertaa, jolloin puretaan harjoittein tai keskusteluin käsikirjoitusten esiinnostamia kysymyksiä- rakenteellisia, temaattisia, tyylillisiä,kielellisiä, dialogisia.