Hahmometodi näyttelijäntyössäLaajuus (12 op)
Opintojakson tunnus: KE00AA67
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 12 op
Osaamistavoitteet
Opintojaksolla paitsi opitaan näyttelemisen perusasioita, myös etsitään uusia näkökulmia kunkin osallistujan omaan esiintymiseen. Esiintyjyyttä lähestytään siis yleisemmälläkin tasolla esim. performance-taiteilijan, taikurin, runonlausujan, klownin ja stand up-koomikon näkökulmasta. Lisäksi opintojakso antaa työkaluja ohjaajantyöhön ja nimenomaan henkilöohjaukseen.
Sisältö
Hahmometodi on alunperin terapiametodi, mutta sen keskeiset käsitteet KONTAKTI, LÄSNÄOLO, VASTUU JA TIETOISUUS ovat siirrettävissä myös teatterin maailmaan.
Tällä opintojaksolla työstetään monologeja, dialogeja ja pienoiskohtauksia. Niiden ja erilaisten harjoitteiden avulla pureudutaan näyttelijäntyön ydinkysymyksiin: Mitä on läsnäolo? Mikä on rooli? Mikä on näyttelijän suhde tekstiin? Kurssilla ei opeteta tiettyä näyttelijäntyön tekniikkaa vaan näyttelemistä lähestytään purkamalla esiintymisen esteitä. Tällaisia ovat mm. lavakammo, suorittaminen, miellyttäminen ja itsensä pienentäminen.
Osallistujilta edellytetään halukkuutta työskennellä henkilökohtaisella tasolla. Kurssin päätteeksi ei tuoteta esitystä, mutta halutessamme avaamme työskentelyä ulkopuolisille.
Lisätiedot
Opintojakso on osa esittävän taiteen koulutusohjelman projektiopintoja. Opintojakso on avoinna vain esittävän taiteen koulutusohjelman opiskelijoille.
Projektiopinnot muodostuvat koulutusohjelman vuosittain vaihtuvasta valinnaisesta työpajatarjonnasta, joka nousee teatterityön ja soveltavan draaman alueelta.
Opintoja voi suorittaa myös työelämäyhteistyössä tehtävissä projekteissa. Projektitöissä suoritettujen tehtävien laajuus vaikuttaa kerättyjen projektiopintojen määrään.
Opiskelija voi myös itse suunnitella projektin, joka oppimistavoitteineen hyväksytetään vastuuopettajalla ja koulutusvastaavalla.
Projektiopinnot ovat osa esittävän taiteen koulutusohjelman suuntautumispolkuopintoja.