Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapian ammatilliset lähtökohdatLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: SX00BI14

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää terapiasuhteen rakentamista ja ylläpitämistä edellyttävät vuorovaikutukselliset elementit. Opiskelija tietää, että fysioterapeutin ammatillisena perustehtävänä on tukea ihmisen hyvinvointia ja terveyttä edistämällä hänen toiminta- ja liikuntakykyään erilaisissa toimintaympäristöissä. Opiskelija osaa toimia fysioterapian kansallisten ja kansainvälisten ammattieettisten periaatteiden mukaisesti. Opiskelija osaa selittää miten fysioterapian keskeiset käsitteet ja mallit auttavat jäsentämään fysioterapiatoimintaa, sen dokumentointia ja ammatillista vuoropuhelua.
Ruotsi:
Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön (352/2003 8§) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen ja kirjallisen taidon. Opiskelija osaa viestiä oman alansa työympäristössä ruotsin kielellä sekä Suomessa että Pohjoismaissa ottaen huomioon viestintätilanteeseen osallistuvien kulttuurisia ja kielellisiä lähtökohtia. Opiskelijan suulliset ja kirjalliset viestintätaidot ovat vähintään Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1. Opintojen aikana opiskelijalle syntyy myönteinen ja realistinen käsitys kieli- ja viestintäosaamisestaan sekä kyky ja motivaatio kehittää kieli- ja viestintätaitojaan.
Työelämän suomi: Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee oman suomen kielen taitonsa tason ja tietää, miten kehittää kielitaitoaan itsenäisesti ammattiopintojen yhteydessä ja niiden jälkeen. Opiskelija tuntee, ymmärtää ja osaa eritellä erityyppisiä oman alansa ja työelämän lähdetekstejä ja referoida niitä. Hän pystyy tuottamaan selkeää, jäsentynyttä ja sidosteista tekstiä koulutusalaansa ja
työelämään liittyvistä aiheista. Opintojen tavoitteena on saavuttaa sellainen suomen kielen toiminnallinen taito, jonka avulla
opiskelija kykenee selviytymään opinnoistaan, kirjoittamaan opinnäytetyönsä ja kypsyysnäytteensä suomeksi sekä toimimaan ja kehittymään ammatissaan ja osallistumaan kirjalliseen vuorovaikutukseen suomalaisessa työyhteisössä. Tavoitteena on taso B2.2, ja opintojakso tarjoaa myös ohjausta ja työkaluja kielitaidon C-tason, taitavan kielenkäyttäjän kielitaidon, saavuttamiseen.

Sisältö

Fysioterapia-ammatin, koulutuksen ja fysioterapiamenetelmien historia, nykytila ja tulevaisuus
Fysioterapia erilaisissa toimintaympäristöissä
Ammatillisuus, ammattietiikka ja lainsäädäntö
Fysioterapian dokumentointi osana terveydenhuollon kansallista kirjaamiskäytäntöä
Fysioterapiaprosessi, terapiasuhde, vuorovaikutus ja dialogisuus Fysioterapian keskeiset käsitteet ja teoriat
Toisen kotimaisen kielen opiskelu integroidaan ammatillisiin teemoihin suullisten ja kirjallisten harjoitusten muodossa seuraavin sisällöin:
- Kieli- ja viestintätaidon itsearvionti ja oppimisstrategioiden kehittäminen
- Koulutus ja ura
- Alan organisaatiot, työympäristöt, -tehtävät, -välineet
- Ammattialan tekstit ja ammattiterminologian kartuttaminen ja aktivoiminen
- Ammattialan keskeiset vuorovaikutustilanteet
Työelämän suomi (suoritetaan mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on ruotsi): Kieliopin perusrakenteiden kertaaminen. Erityisesti asiatekstille ja referoinnille tyypillisten kirjoitetun kielen rakenteiden harjoittelu. Kielen tilanteisen vaihtelun, erityisesti muodollisen ja epämuodollisen kielimuodon erojen ymmärtäminen. Oman opiskelualan ja työelämän tekstien lukeminen, erittely, selostaminen ja laatiminen.

Esitietovaatimukset

Toisen kotimaisen kielen (ruotsin) ammatillisen kieli- ja viestintätaidon omaksuminen edellyttää Eurooppalaisen viitekehyksen lähtötasoa B1.1.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.
Työelämän ruotsi: Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija:
• Selviytyy tavallisimmissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa.
• Osaa kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä.
• Osallistuu yksinkertaiseen vuorovaikutukseen, mutta tarvitsee usein tukea keskustelukumppanilta.
• Hallitsee tavallista oman alan ja yleiskielen sanastoa; epätarkkuudet ja muiden kielten vaikutus voivat häiritä viestin perillemenoa. Hän käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti ja osin
virheellisesti.
• Ääntää pääosin ymmärrettävästi, vaikka ääntäminen poikkeaa kohdekielestä ja lauserytmi on hidas.

Lisätiedot

Jos opiskelijan koulusivistyskieli on ruotsi, hän suorittaa opintojaksoon sisältyvän ruotsin kielen osuuden sijaan suomi toisena kielenä (Työelämän suomi) -osuuden.
Esitietovaatimukset kun koulusivistyskieli ei ole suomi: Hyvä suomen kielen taito: vähintään eurooppalaisen viitekehyksen taso B2.1.

Siirry alkuun