Toimintaterapian koulutusohjelma: Oletusajoitussuunnitelma
Opetussuunitelman tunnus: SG11K1
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2010
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Koulutusohjelman tavoitteena on tuottaa toimintaterapian asiantuntijoita, jotka työskentelevät monialaisten työryhmien jäseninä ymmärtäen yhteistyön merkityksen ihmisen hyvinvoinnin ja toimintamahdollisuuksien edistämisessä. Toimintaterapiassa käytetään toiminnan terapeuttista voimaa, joka mahdollistaa ihmisten osallistumisen heidän päivittäisissä ympäristöissään.
Koulutusohjelmasta valmistuvat suunnittelevat ja toteuttavat toimintaterapiaa asiakkaiden toiminnallisista ja terveydellisistä tarpeista sekä mielenkiinnonkohteista lähtien. He työskentelevät toimintaterapian uusimpien teorioiden ja näyttöön perustuvaan käytännön mukaisesti. Toimintaterapeutti on toiminnan asiantuntija ja opintojen myötä opiskelijat löytävät innovatiivisia terapeuttisen toiminnan sovelluksia yksilö- ja ryhmätilanteisiin. He osaavat edistää eri-ikäisten ihmisten osallistumista päivittäisissä elinympäristöissään.
Innovaatioprojektiopintojen ja kehittämishankkeisiin integroidun oppimisen myötä opiskelijat osaavat tehdä kehitystyötä yhteiskehittelynä: he pystyvät tunnistamaan ja keskustelemaan työelämän kehittämistarpeista sekä löytämään niihin ratkaisuja yhteistyössä työelämän ja opettajien kanssa. Tulevaisuuden haasteena on kehittyvän teknologian sovellusten käyttö ihmisten arjessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ihmisten toimintaa, osallistumista ja hyvinvointia koskettavia ilmiöitä ovat väestön monikulttuurisuus, ikääntyminen ja syrjäytymiseen liittyvät ongelmat.
Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu toimintaterapeutin osaamisalueisiin, joita ovat: asiakas, toiminta, ympäristö, minän tietoinen käyttö, terapiaprosessi sekä ammatilliset valmiudet ja kehittäminen toimintaterapiassa. Opinnoissa teoria ja käytäntö kulkevat yhdessä ja siten harjoittelu toteutuu erilaisissa toimintaympäristöissä ja opintojaksoissa. Koulutusohjelmassa noudatetaan toimintaterapeuttikoulutuksen kansallisia ja kansainvälisiä suosituksia. Koulutusohjelmalla on ulkomaisia yhteistyökumppaneita, joten opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä harjoitteluun ulkomaille tavallisimmin 3 kuukauden jaksolle.
Toimintaterapeutit sijoittuvat työelämässä terveydenhuoltoon: sairaaloihin, kuntoutuslaitoksiin ja avoterveydenhuoltoon. Opetustoimessa painopiste on lapsissa ja sosiaalitoimessa korostuu erityisesti iäkkäiden kuntoutus. Lisäksi toimintaterapeutit työskentelevät yksityissektorilla mm. vammaisjärjestöissä ja itsenäisinä yrittäjinä.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Lukuvuoden 2010-2011 opetussuunnitelma:
Opetussuunnitelma noudattelee edellisen lukuvuoden opetussuunnitelman linjauksia. Laajempi opetussuunnitelmauudistus toteutetaan vuodeksi 2012 osaamisperustaisen opetussuunnitelman myötä. Opetussuunnitelmatyöstä vastaa koulutusohjelman OPS-työryhmä.
Koulutusohjelman opettajakunta on käynyt periaatteellista keskustelua koulutusohjelman perustehtävästä syksyllä 2009. Neuvottelukunnassa opetussuunnitelmaa on hyväksytty 18.2.2010 olleessa kokouksessa.
Lukuvuoden 2011-2012 opetussuunnitelma:
Toimintaterapian koulutusohjelmassa opetussuunnitelma uudistetaan osaamisperustaiseksi vuosien 2009 ja 2010 aikana. Työskentelyä ohjaavat Metropolia Ammattikorkeakoulun ohjeistuksen lisäksi kansalliset (mm. Arene, Terva-raportti) ja kansainväliset (mm. Cotec ja Enothe Tuning, WFOT) suositukset.
Opetussuunnitelman uudistamisen vaiheet ovat a) koulutusohjelman perustehtävän määrittely ja kulutusohjelmakuvauksen luominen, b) kompetenssien määrittely, c) opetussuunnitelmamallin, osaamisalueitten ja opintokokonaisuuksien määrittely, d) opintojaksojen määrittely, e) englanninkielinen käännös ja f) julkaisu. Opetussuunnitelmatyöskentelylle on luotu tarkennettu suunnitelma aikatauluineen ja vastuutehtävineen. Suunnittelu toteutuu yhteistoiminnallisesti ja vaiheittain on erikseen määritelty eri toimijoiden (koulutusohjelman opettajat, opiskelijat, neuvottelukunta ja työelämän edustajat) työskentelytavat. Opetussuunnitelma-työssä kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijoiden ja työelämän osallistumiseen.
Lisätiedot
Koulutusohjelman yhteystiedot:
Koulutuspäällikkö Helena Launiainen
puhelin 020 783 5891 tai 040 334 1240
Postiosoite:
PL 4032 Metropolia
Käyntiosoite:
Sofianlehdonkatu 5 B, 00610 Helsinki
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
toimintaterapia::kompetenssit
ENOTHE 2009
ÄLÄ_KÄYTÄ_TÄTÄ_amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit
========================================== Jäsennys poistunut käytöstä. Mallin korvaa ARENE:n soveltamisohje "SUOSITUS TUTKINTOJEN KANSALLISEN VIITEKEHYKSEN (NQF) JA TUTKINTOJEN YHTEISTEN KOMPETENSSIEN SOVELTAMISESTA AMMATTIKORKEA-KOULUISSA", 23.2.2010. Uusi malli tallennettu nimellä "amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit (2010)" 25.8.2010 (OT) ========================================== Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden yleiset kompetenssit (ECTS-projektin suositus 19.04.2006) Mallia käytetään sekä ammattikorkeakoulututkinnoissa että ylemmissä amk-tutkinnoissa. Kompetenssien määrittelyyn liittyviä asioita ja määrittelytyön tuloksia on käsitelty tarkemmin projektin kotisivuilla www.ncp.fi/ects.