Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto: SHT11K1
Opetussuunitelman tunnus: SHT11K1
- Tutkintonimike
- Terveydenhoitaja (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Kevät 2011
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Suuntautumisvaihtoehdon tavoite
Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehdon tavoitteena on kouluttaa terveydenhoitajia, joilla on valmiudet yksilöiden, perheiden, työ- ja muiden yhteisöjen, väestön ja ympäristön terveyttä edistävään ja ylläpitävään sekä sairauksia ehkäisevään hoitotyöhön, jossa vahvistetaan asiakkaiden voimavaroja ja itsehoitoa. Näkökulma on preventiivinen ja promotiivinen, jolla tarkoitetaan terveyttä rakentavaa ja terveyden edellytyksiä luovaa ja tukevaa toimintaa. Terveydenhoitajatyö vaikuttaa yksilölliseen, yhteisölliseen ja yhteiskunnalliseen hyvinvointiin. Hoitotyön, terveydenhoitajatyön ja erityisesti terveyden edistämisen ja kansanterveystyön osaaminen syvenee ja kehittyy opintojen edetessä.
Koulutuksen aikana saavutetaan valmiudet terveydenhoitajatyöhön ja toimimiseen asiantuntijana monialaisissa ja -ammatillisissa työryhmissä terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Oleellista on saavuttaa näyttöön perustuva terveydenhoitajatyön osaaminen sekä kyky ja rohkeus eläytyä ja puuttua tarvittaessa asiakkaan tilanteeseen elämänkulun eri vaiheissa. Osaaminen vahvistuu hoitotyön ja terveydenhoitajatyön oppimisympäristöissä.
Terveydenhoitajakoulutus on profiloitunut kouluttamaan terveydenhoitajia, joilla on vahva terveyden edistämisen työmenetelmäosaaminen. Valmistuvalla terveydenhoitajalla on myös hyvät kehittämisosaamisen valmiudet. Oppiminen rakentuu opiskelijan, työelämän edustajien ja opettajien väliselle kehittävälle yhteistyölle, jossa kehitetään olemassa olevia käytäntöjä ja tuotetaan uusia työmenetelmiä ja toimintatapoja.
Opiskelu etenee juonneopetussuunnitelman mukaisesti. Opetussuunnitelma muodostuu yhdeksästä eri lukuvuosille hajautetusta juonteesta, joiden sisältö rakentuu ammatin keskeisten osaamisalueiden mukaan. Jokaisella juonteella on teoreettinen viitekehys, joka määrittää keskeiset opittavat ydinsisällöt. Kuhunkin juonteeseen kuuluvat ydinsisällöt integroituvat, syvenevät ja kehittyvät opintojen edetessä. Ammattitaitoa edistävissä harjoitteluissa vahvistetaan kuhunkin juonteeseen liittyvää ammatillista osaamista. Teoreettisten opintojen suorittamien on edellytys ko. harjoittelun suorittamiselle. Harjoittelut suoritetaan siinä järjestyksessä kuin ne on lukusuunnitelmaan ajallisesti kirjattu.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelman vastuuhenkilö:
koulutuspäällikkö Päivi Haarala
p. 020-7835712
etunimi.sukunimi@metropolia.fi
PL 4030 (Tukholmankatu 10),
00079 Metropolia
Vuoden 2010 opetussuunnitelmaan on tehty harjoittelujen laajuuksiin liittyviä muutoksia. Lapsiperheen terveydenhoitajatyön harjoittelu on pidennetty 9 op:een (aiemmin 6 op) perustuen työelämästä ja opiskelijoilta tulleeseen palautteeseen. Äitiys- ja lastenneuvolatyön haasteet ovat kasvaneet ja yhä suurempi osa asiakkaista on moniongelmaisia erityistuen tarpeessa olevia perheitä.
Terveydenhoitajakoulutukseen tulee tehdä kaksi opinnäytetyötä, koska kyseessä on kaksoistutkinto: valmistuvat terveydenhoitajat saavat ammattipätevyyden myös sairaanhoitajina. Jatkossa koulutuksessa tehdään 15 op laajuinen opinnäytetyö ja toinen opinnäytetyö tehdään innovaatioprojektissa, joka sijoitetaan ajoitussuunnitelmassa opintojen loppuun viimeisellä lukukaudelle. Toisen opinnäytetyön laajuus on ollut 5 op, jolloin nämä opintopisteet vapautetaan uusiin opintojaksoihin ja vapaasti valittaviin opintoihin opiskelijoiden palautteen mukaisesti. Myös Terveyden edistämisen - harjoittelu 5 op ja Terveystieteiden erityiskysymykset 3 op opintojakso poistuvat. Uusia opintojaksoja vuod3en 2010 opetussuunnitelmassa ovat Perhevalmennus ja varhainen vuorovaikutus 3 op ja Aikuisen ja iäkkään terveydenhoitajatyö -harjoittelu 6 op. Tämä uudistus mahdollistaa entistä paremman terveyden edistämisen työmenetelmien oppimisen ja harjoittelun myös avosairaanhoidossa.
Opintojaksojen tavoitteet ja sisällöt tullaan rakentamaan kirkkaammin osaamisperustaisiksi vuoden 2012 opetussuunnitelmaan. Terveydenhoitajakoulutuksen osalta on laadittu aikataulusuunnitelma, miten opetussuunnitelmatyö etenee suunnitelmallisesti. Opetussuunnitelmatyössä korostuvat opiskelija- ja työelämäläheisyys ja oppimisen vahvistaminen nykyistä tavoitteellisemmin.
Osaamisperustaiset kompetenssit on jo määritelty, mutta opetussuunnitelman rakennetta, osaamistavoitteita ja -sisältöjä tullaan jatkossa kehittämään entistä toimivammaksi. Myös opetussuunnitelman arvioinnissa on kehittämistä. Samoin opetussuunnitelman toteutusvaiheessa aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen (AHOT) on tällä hetkellä pilottivaiheessa terveydenhoitajien aikuiskoulutuksessa, ja sen mukaista toimintaa tullaan jatkamaan.
Terveydenhoitajakoulutuksen neuvottelukunta on motivoitunut kehittämään terveydenhoitajakoulutusta ja ottaa mielellään osaa opetussuunnitelman kehittämistyöhön. Opetussuunnitelman kehittäminen on yksi keskeinen sisältöalue neuvottelukunnan työskentelyssä ja sitä on käsitelty kokouksissa 23.11.2009 2009 ja 17.2.2010. Opetussuunnitelmaan on saatu palautetta myös ryhmien yhdysopiskelijatapaamisissa sekä työelämän kehittämistapaamisissa.
Terveydenhoitajakoulutuksen neuvottelukunta:
Blek-Vehkaluoto Mari, Helsingin Sydänpiiri ry, projektikoordinaattori
Haarala Päivi, Metropolia Ammattikorkeakoulu, koulutuspäällikkö
Kemppainen Eija, Suomen Terveydenhoitaja- liitto ry, kehittämispäällikkö
Loppi Karla, Metropolia Ammattikorkeakoulu, opiskelijaedustaja
Mellin Oili-Katriina, Metropolia Ammattikorkeakoulu, lehtori, henkilöstön edustaja
Meyer Lena, Helsingin kaupungin työterveyskeskus, palvelupäällikkö
Nurkkala Hannele, Helsingin terveyskeskus, terveyden edistämisen ja neuvolatyön yksikön päällikkö
Pelkonen Marjaana, sosiaali- ja terveysministeriö, ylitarkastaja
Viitala Hanna, Helsingin terveyskeskus, terveysasemat osasto, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon päällikkö
Lisätiedot
Terveys- ja hoitoala
Hoitotyön koulutusohjelma
Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto
Yhteystiedot
Koulutuspäällikkö Päivi Haarala
p. 020-7835712
etunimi.sukunimi@metropolia.fi
PL 4030 (Tukholmankatu 10),
00079 Metropolia
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::tutkintoon johtava koulutus
Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; sekä 4) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352; 4 § Opintojen rakenne)
ÄLÄ_KÄYTÄ_TÄTÄ_amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit
========================================== Jäsennys poistunut käytöstä. Mallin korvaa ARENE:n soveltamisohje "SUOSITUS TUTKINTOJEN KANSALLISEN VIITEKEHYKSEN (NQF) JA TUTKINTOJEN YHTEISTEN KOMPETENSSIEN SOVELTAMISESTA AMMATTIKORKEA-KOULUISSA", 23.2.2010. Uusi malli tallennettu nimellä "amk::amk tutkintojen yleiset kompetenssit (2010)" 25.8.2010 (OT) ========================================== Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden yleiset kompetenssit (ECTS-projektin suositus 19.04.2006) Mallia käytetään sekä ammattikorkeakoulututkinnoissa että ylemmissä amk-tutkinnoissa. Kompetenssien määrittelyyn liittyviä asioita ja määrittelytyön tuloksia on käsitelty tarkemmin projektin kotisivuilla www.ncp.fi/ects.
Hoitotyö, terveydenhoitotyö sv:: kompetenssit (käytössä 2012 asti!)
HUOMAA: poistuu käytöstä Hoitotyö, Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto: Kliininen osaaminen Basics of Clinikal Competence Päätöksenteko-osaaminen Decision-Making Competence Vuorovaikutusosaaminen Interactional Competence Eettinen osaaminen Ethical Awareness Ohjausosaaminen Patient Education Competence Terveyden edistämisen osaaminen Health Promotion Competence Johtamis- ja yhteistyöosaaminen Leadership and Teamwork Competence Kehittämisosaaminen Research and Development Competence Hoitotyötä tukeva osaaminen Contributory Studies to Nursing Terveyden edistämisen osaaminen Health Promotion Competence Yksilön, perheen, ryhmän ja yhteisön terveydenhoitotyön osaaminen Competence in Public Health Nursing of Individuals, Families, Groups and Community Ympäristöterveyden edistäminen Promotion of Environmental Health Yhteiskunnallisen terveydenhoitotyön osaaminen Competence in Community-based Public Health Nursing Lähettänyt Päivi Haarala 2.3.3009