Siirry suoraan sisältöön

Raskauden aikainen kätilötyö 1Laajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: SH00AA16

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee Suomen äitiyshuollon tavoitteet ja toimintaympäristön sekä äitiyshuollon asiakkaan hoitopolun. Opiskelija tietää lisääntymisterveyteen vaikuttavat säädökset (lait, asetukset, suositukset). Opiskelija tunnistaa kaupunkikulttuurin ja yhteiskunnallisten muutosten aiheuttamat haasteet kätilötyössä. Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää lasta suunnittelevan ja raskaana olevan naisen, sikiön ja perheen terveyteen ja terveydentilan muutoksiin vaikuttavia yksilöllisiä, kulttuurisia ja ympäristöllisiä tekijöitä. Opiskelija hallitsee äidin ja sikiön voinnin seurantaan tarvittavat perustiedot ja taidot. Opiskelija tuntee keinoja edistää raskaana olevan naisen ja lasta odottavan perheen terveyttä, omatoimisuutta ja voimavaroja. Opiskelija tunnistaa ja ottaa puheeksi lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä. Opiskelija tunnistaa poikkeamat raskauden kulussa sekä synnytyksen jälkeisessä fyysisessä ja psyykkisessä toipumisessa. Opiskelija tuntee raskauden ajan ja synnytyksen jälkeiseen kätilötyöhön liittyvät eettiset ja kulttuuriset näkökulmat. Opiskelija tuntee normaalin syntymän jälkeisen involuution ja osaa kuvata synnytyksen jälkitarkastuksen sisällön.

Sisältö

Äitiyshuollon tavoitteet, toimintaympäristö ja hoitopolku.
Suomen äitiyshuoltoa koskevat säädökset
Matalan riskin raskaus
Äidin, sikiön sekä perheen voinnin seuranta ja suositukset raskauden seurannasta.
Raskausaika ja seksuaalisuus
Raskaana olevan ja synnyttäneen naisen sekä lasta odottavan ja synnyttäneen perheen terveyden, omatoimisuuden ja voimavarojen edistäminen. Raskauden ajan hoitotyöhön liittyvät eettiset ja kulttuuriset näkökulmat.
Säännöllisesti synnyttäneen naisen jälkitarkastus.
Sairausvakuutuslain (1224/2004) mukainen jälkitarkastuksen tekeminen ja todistuksen antaminen vanhempainrahan maksamista varten.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee Suomen äitiyshuollon tavoitteet ja toimintaympäristön sekä äitiyshuollon asiakkaan hoitopolun. Opiskelija tietää lisääntymisterveyteen vaikuttavat säädökset (lait, asetukset, suositukset). Opiskelija tunnistaa kaupunkikulttuurin ja yhteiskunnallisten muutosten aiheuttamat haasteet kätilötyössä.
Opiskelija tunnistaa ja ymmärtää lasta suunnittelevan ja raskaana olevan naisen, sikiön ja perheen terveyteen ja terveydentilan muutoksiin vaikuttavia yksilöllisiä, kulttuurisia ja ympäristöllisiä tekijöitä.
Opiskelija tuntee äidin ja sikiön voinnin seurantaan tarvittavat perustiedot ja taidot.
Opiskelija tunnistaa poikkeamat raskauden kulussa sekä synnytyksen jälkeisessä fyysisessä ja psyykkisessä toipumisessa.
Opiskelija tuntee keinoja edistää raskaana olevan naisen ja lasta odottavan perheen terveyttä, omatoimisuutta ja voimavaroja.
Opiskelija tunnistaa ja ottaa puheeksi lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä.
Opiskelija tuntee raskauden ajan kätilötyöhön liittyvät eettiset ja kulttuuriset näkökulmat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tietää Suomen äitiyshuollon rakenteet ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä.
Opiskelija ymmärtää äitiyshuollon toiminnan ja lainsäädännön yhteyden. Opiskelija ymmärtää kaupunkikulttuurin ja yhteiskunnallisten muutosten aiheuttamat haasteet kätilötyössä. Opiskelija soveltaa lasta suunnittelevan ja raskaana olevan naisen, sikiön ja perheen terveyteen ja terveydentilan muutoksiin vaikuttavia yksilöllisiä ja ympäristöllisiä tekijöitä koskevia tietojaan. Opiskelija hallitsee äidin ja sikiön voinnin seurantaan tarvittavat perustiedot ja taidot.
Opiskelija tunnistaa poikkeamat raskauden kulussa sekä synnytyksen jälkeisessä fyysisessä ja psyykkisessä toipumisessa. Opiskelija perustelee valitsemansa ratkaisut pohtien ja teoriatietoa havainnollistaen. Opiskelija tunnistaa ja ottaa puheeksi lisääntymis- ja seksuaaliterveyteen liittyviä kysymyksiä yksilöllisesti perheen tarpeiden mukaan. Opiskelija ymmärtää miten poikkeamat matalan riskin raskauden kulussa ja synnytyksen jälkeisessä fyysisessä ja psyykkisessä toiminnassa vaikuttavat äidin, sikiön, perheen ja vastasyntyneen hyvinvointiin.
Opiskelija tietää erikoissairaanhoitoon lähettämisen kriteerit. Opiskelija ymmärtää raskauden ajan kätilötyöhön liittyviä eettisiä ja kulttuurisia näkökulmia eri kulttuuritaustaisten perheiden kanssa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija analysoi yhteiskunnan, lainsäädännön sekä globalisaation merkitystä suomalaisessa äitiyshuollossa ja arvioi yhteiskunnallisten muutosten merkitystä Suomen äitiyshuollossa. Opiskelija analysoi ja arvioi lasta suunnittelevan ja raskaana olevan naisen, sikiön ja perheen terveyteen ja terveydentilan muutoksiin vaikuttavia yksilöllisiä ja ympäristöllisiä tekijöitä. Opiskelija soveltaa äidin ja sikiön voinnin seurantaan tarvittavia perustietoja ja taitoja.
Opiskelija arvioi ja ennakoi poikkeamat raskauden kulussa sekä synnytyksen jälkeisessä fyysisessä ja psyykkisessä toipumisessa. Opiskelija pohtii ja vertailee valitsemiaan ratkaisuja ja perustelee niitä teoriatietoa soveltaen. Opiskelija soveltaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden teoriatietoa erilaisten perheiden tarpeiden mukaan. Opiskelija osaa arvioida miten poikkeamat matalan riskin raskauden kulussa ja synnytyksen jälkeisessä fyysisessä ja psyykkisessä toiminnassa vaikuttavat äidin, sikiön, perheen ja vastasyntyneen hyvinvointiin. Opiskelija osaa soveltaa erikoissairaanhoitoon lähettämisen kriteereitä. Opiskelija ymmärtää ja arvioi kriittisesti raskauden ajan kätilötyöhön liittyviä eettisiä ja kulttuurisia näkökulmia eri kulttuuritaustaisten perheiden kanssa.

Lisätiedot

Edellytykset opintojaksolle pääsemiseksi:
Lapsen ja nuoren hoitotyö - harjoittelu

Siirry alkuun