Siirry suoraan sisältöön

Lääkehoito ja kivunhoitoLaajuus (3 op)

Opintojakson tunnus: SX00AA53

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

(Lääkehoito 1 op ja kivun hoito 2 op)
Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida sentraalista laskimonsisäistä neste-, lääke- ja kivunhoitoa erilaisissa hoitotyön ympäristöissä. Opiskelija osaa tunnistaa neste-, lääke- ja kivunhoitoon liittyviä kehittämistarpeita. Opiskelija soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa suunnitellessaan, toteuttaessaan ja arvioidessaan potilaan äkillisen kivun/pitkäkestoisen kivun hoitoa. Opiskelija osaa toimia asiakas/potilaslähtöisesti kipupotilaan ja hänen läheistensä kanssa. Opiskelija osaa toimia turvallisesti toteuttaessaan sentraalista laskimonsisäistä neste-, lääke- ja kivunhoitoa. Opiskelija tietää psykososiaalisen tuen merkityksen eri-ikäisten kipupotilaiden hoidossa ja osaa käyttää tietoa potilaan hoidossa. Opiskelija osaa ohjata kipupotilasta lääkehoidossa ja itsehoidossa potilaan terveyttä edistävästi. Opiskelija toimii moniammatillisen tiimin jäsenenä yhteistyössä potilaiden ja heidän läheistensä kanssa. Opiskelija osaa sentraaliseen laskimonsisäiseen neste-, lääke- ja kivunhoitoon liittyvän lääkelaskennan. Opiskelija tietää turvallisen toiminnan perusteet sytostaattihoitoja suunnitellessaan ja toteuttaessaan.

Sisältö

Sentraalisen laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon turvallisuus ja aseptiikka
Sairaanhoitajan vastuu sentraalisessa laskimonsisäisessä neste- ja lääkehoidossa
Sentraalisessa laskimonsisäisessä kanyloinnissa avustaminen, pistoskohdan tarkkailu ja hoito
Neste- ja lääkehoito keskuslaskimoportin kautta
Neste- ja lääkehoidon toteuttamisessa käytettävien laitteiden turvallinen käyttö
Sentraalisen laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon komplikaatiot
Kivun anatomia ja fysiologia
Kivun psykologia
Kivun määrittely ja luokittelu
Kivunhoidon suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi eri menetelmin
Kivunhoidon ohjaaminen
Moniammatillinen yhteistyö ja kuntoutusmenetelmät kivunhoidossa
Turvallisen neste-, lääke- ja kivunhoidon arviointi ja kehittäminen
Sentraaliseen laskimonsisäiseen neste-, lääke- ja kivunhoitoon liittyvä lääkematematiikka
Turvallisen sytostaattihoidon toteuttaminen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää näyttöön perustuvan tiedon merkityksen äkillisen/pitkäkestoisen kivun hoidossa ja osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kipupotilaan hoitoa.
Opiskelija ymmärtää moniammatillisen yhteistyön merkityksen kipupotilaan hoitotyössä.
Opiskelija tunnistaa kivun lääkehoitoon, itsehoitoon ja terveysongelmien hallintaan vaikuttavia tekijöitä potilasohjauksessa.
Opiskelija tietää tavallisimpien kivun hoidossa käytettävien lääkkeiden vaikutukset, antotavat, vaikuttavuuden ja haittavaikutukset ja tietää lääkehoidon toteutuksen periaatteet.
Opiskelija toimii potilaslähtöisesti ja tavoitteellisesti vuorovaikutuksessa kipupotilaan ja hänen läheistensä kanssa.
Opiskelija tunnistaa kipupotilaan mielenterveyttä uhkaavia tilanteita ja tietää niiden vaikutuksen kivun aistimiseen ja sen kokemiseen.
Opiskelija laskee virheettömästi perifeerisen laskimonsisäisen neste- ja lääkehoidon sekä kivunhoidon lääkelaskut (hyväksytty/hylätty).

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa turvallisesti sentraalista laskimonsisäistä neste- ja lääkehoitoa erilaisin apuvälinein voimassa olevien säädösten mukaan perustellen ja arvioiden toimintaansa.
Opiskelija tietää turvallisen toiminnan perusteet sytostaattihoitoja suunnitellessaan ja toteuttaessaan perustellen toimintansa.
Opiskelija tietää näyttöön perustuvan tiedon merkityksen äkillisen/pitkäkestoisen kivun hoidossa ja osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kipupotilaan hoitoa sekä perustella toimintansa.
Opiskelija ymmärtää moniammatillisen yhteistyön merkityksen ja osaa soveltaa sitä kivun hoitotyössä.
Opiskelija tunnistaa kivun lääkehoitoon, itsehoitoon ja terveysongelmien hallintaan vaikuttavia tekijöitä ja osaa hyödyntää niitä potilasohjauksessa.
Opiskelija tietää tavallisimpien kivun hoidossa käytettävien lääkkeiden vaikutukset, antotavat, vaikuttavuuden ja haittavaikutukset ja osaa toteuttaa lääkehoitoa perustellen toimintaansa.
Opiskelija toimii potilaslähtöisesti ja tavoitteellisesti vuorovaikutuksessa kipupotilaan ja hänen läheistensä kanssa ja osaa toimia potilaan voimavaroja ja toimintakykyä edistävästi.
Opiskelija tunnistaa kipupotilaan mielenterveyttä uhkaavia tilanteita ja tietää niiden vaikutuksen kivun aistimiseen ja sen kokemiseen sekä osaa soveltaa tätä tietämystään auttavasti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija suunnittelee ja toteuttaa turvallisesti sentraalista laskimonsisäistä neste- ja lääkehoitoa erilaisin apuvälinein voimassa olevien säädösten mukaan potilaslähtöisesti perustellen ja arvioiden toimintaansa.
Opiskelija toimii potilaslähtöisesti ja turvallisesti sytostaattihoitoja suunnitellessaan ja toteuttaessaan perustellen toimintansa.
Opiskelija soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa äkillisen/pitkäkestoisen kivun hoidossa ja osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida kipupotilaan hoitoa sekä perustella toimintansa.
Opiskelija ymmärtää moniammatillisen yhteistyön merkityksen ja osaa soveltaa sekä perustella toimintaansa kivun hoitotyössä.
Opiskelija tunnistaa kivun lääkehoitoon, itsehoitoon ja terveysongelmien hallintaan vaikuttavia tekijöitä ja osaa ennakoida ja hyödyntää niitä potilasohjauksessa.
Opiskelija tietää tavallisimpien kivun hoidossa käytettävien lääkkeiden vaikutukset, antotavat, vaikuttavuuden ja haittavaikutukset ja osaa toteuttaa lääkehoitoa perustellen toimintaansa sekä ennakoida lääkehoitoon liittyviä riskejä.
Opiskelija toimii vuorovaikutuksessa kipupotilaan ja hänen läheistensä kanssa edistäen potilaan omaa päätöksentekoa ja etsien keinoja ongelmatilanteiden selvittämiseksi.
Opiskelija tunnistaa kipupotilaan mielenterveyttä uhkaavia tilanteita ja tietää niiden vaikutuksen kivun aistimiseen ja sen kokemiseen sekä osaa soveltaa tätä tietämystään.

Lisätiedot

Edeltävät opinnot:
Lääkehoito 3 op
Sisätautipotilaan hoitotyö 3 op
Anatomia ja fysiologia 3

Siirry alkuun