Siirry suoraan sisältöön

Terveys, turvallisuus, laatu ja ympäristövastuullisuusLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00EX35

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

1. Opiskelija osaa työturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä ja hän myös osaa huomioida lainsäädännön velvoitteet työnantajalle sekä työntekijälle yhteisellä työpaikalla.
2. Opiskelija osaa nimetä työhön liittyviä fyysisiä ja psyykkisiä kuormitustekijöitä. Opiskelija tuntee työhyvinvoinnin toteuttamiseen ja kehittämiseen tarvittavia menetelmiä.
3. Opiskelija osaa kuvata laatukulttuurin merkityksen työssä. Hän myös osaa tulkita eri alojen (elintarvike, kemian prosessitekniikka) yleisimpiä laatustandardeja.
4. Opiskelija osaa arvioida tuotannon ympäristövaikutuksia. Opiskelija tietää, mitä ympäristöjohtaminen yrityksessä tarkoittaa. Hän myös tuntee ympäristöjohtamisen standardeja (kuten ISO 14 000).

Sisältö

1. Työturvallisuus
2. Työhyvinvointi. Työn fyysiset ja psyykkiset kuormitustekijät. Ammattitaudit.
3. Laatukulttuuri työpaikalla. Laatustandardit.
4. Tuotannon ympäristönäkökulmat

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti

Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

15.01.2024 - 15.03.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 90

Koulutus
  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Arto Yli-Pentti
  • Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
  • TXM22S1B
    Bio- ja kemiantekniikka
  • TXM22S1A
    Bio- ja kemiantekniikka

Tavoitteet

1. Opiskelija osaa työturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä ja hän myös osaa huomioida lainsäädännön velvoitteet työnantajalle sekä työntekijälle yhteisellä työpaikalla.
2. Opiskelija osaa nimetä työhön liittyviä fyysisiä ja psyykkisiä kuormitustekijöitä. Opiskelija tuntee työhyvinvoinnin toteuttamiseen ja kehittämiseen tarvittavia menetelmiä.
3. Opiskelija osaa kuvata laatukulttuurin merkityksen työssä. Hän myös osaa tulkita eri alojen (elintarvike, kemian prosessitekniikka) yleisimpiä laatustandardeja.
4. Opiskelija osaa arvioida tuotannon ympäristövaikutuksia. Opiskelija tietää, mitä ympäristöjohtaminen yrityksessä tarkoittaa. Hän myös tuntee ympäristöjohtamisen standardeja (kuten ISO 14 000).

Sisältö

1. Työturvallisuus
2. Työhyvinvointi. Työn fyysiset ja psyykkiset kuormitustekijät. Ammattitaudit.
3. Laatukulttuuri työpaikalla. Laatustandardit.
4. Tuotannon ympäristönäkökulmat

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti