Elintarvikekemia ja ravitsemusoppiLaajuus (5 op)
Tunnus: TX00DJ43
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet. Hän ymmärtää veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden ja niissä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden keskeisenä tekijänä ja tietää, missä elintarvikkeissa on mitäkin pääravintoaineita ja minkälaisia reaktioita voi olettaa niissä tapahtuvan eri olosuhteissa. Opiskelija osaa määrittää muutamia ravintoaineita ja tuntee myös eri ravintoaineiden määritysmenetelmien teoreettisen taustan.
Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija tuntee pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja erityisruokavalioiden erityispiirteet.
Opiskelijalla on yleiskäsitys elintarviketeollisuudessa käytettävistä analyysimenetelmistä sekä niiden sovelluksista ja rajoituksista.
Sisältö
- Elintarvikkeiden pääravintoaineiden, hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen, kemialliset rakenteet pääpiirteittäin ja niiden tyypilliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa
- Vesi elintarvikkeissa; vesipitoisuus ja aw-käsite sekä BET-teoria
- Edellä mainitut kemialliset yhdisteet kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, vilja- ja maitotuotteissa, makeisissa, kananmunassa sekä lihassa ja kalassa
- Ihmisen ruoansulatus, ravinteiden imeytyminen, energian saanti ja kulutus
- Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet
- Eri ravintoaineiden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen elintarvikkeista
- Näytteenotto; menetelmät, edustavuus ja näytteiden käsittely
- Elintarviketeollisuudessa hyödynnettävät analyysi- ja monotoroinititekniikat, niiden sovellukset ja rajoitukset
Esitietovaatimukset
Biotieteiden perusteet
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tieto johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Ilmoittautumisaika
29.11.2021 - 06.01.2022
Ajoitus
14.03.2022 - 08.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 65
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jukka Niiranen
- Pia-Tuulia Laine
Vastuuopettaja
Arto Yli-Pentti
Ryhmät
-
BIO21Bio- ja elintarviketekniikka
-
TXM21S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet. Hän ymmärtää veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden ja niissä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden keskeisenä tekijänä ja tietää, missä elintarvikkeissa on mitäkin pääravintoaineita ja minkälaisia reaktioita voi olettaa niissä tapahtuvan eri olosuhteissa. Opiskelija osaa määrittää muutamia ravintoaineita ja tuntee myös eri ravintoaineiden määritysmenetelmien teoreettisen taustan.
Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija tuntee pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja erityisruokavalioiden erityispiirteet.
Opiskelijalla on yleiskäsitys elintarviketeollisuudessa käytettävistä analyysimenetelmistä sekä niiden sovelluksista ja rajoituksista.
Sisältö
- Elintarvikkeiden pääravintoaineiden, hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen, kemialliset rakenteet pääpiirteittäin ja niiden tyypilliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa
- Vesi elintarvikkeissa; vesipitoisuus ja aw-käsite sekä BET-teoria
- Edellä mainitut kemialliset yhdisteet kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, vilja- ja maitotuotteissa, makeisissa, kananmunassa sekä lihassa ja kalassa
- Ihmisen ruoansulatus, ravinteiden imeytyminen, energian saanti ja kulutus
- Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot ja terveysvaikutteiset elintarvikkeet
- Eri ravintoaineiden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen elintarvikkeista
- Näytteenotto; menetelmät, edustavuus ja näytteiden käsittely
- Elintarviketeollisuudessa hyödynnettävät analyysi- ja monotoroinititekniikat, niiden sovellukset ja rajoitukset
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tieto johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti
Esitietovaatimukset
Biotieteiden perusteet