Siirry suoraan sisältöön

Vesivaranto systeemitLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: TX00BR91

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Hyvälaatuisen veden saanti on tärkeää ihmisille, luonnolle ja taloudelle. Vettä tarvitaan valtavia määriä energiantuotantoon, viljelyyn ja peruskulutustavaroiden valmistamiseen. Vesistöjen palauttaminen luonnolliseen tilaan on erityisen tärkeää kalojen, lintujen ja muiden eläinten ravinnon ja elinympäristön turvaamiseksi. Vesi on jatkuvassa kiertokulussa: se kiertää merestä ilmaan ja maahan ja jokien, järvien sekä maaperän kautta takaisin mereen.
Vesistöalueita on hallittava koordinoidusti myös silloin, kun osallisina on useita maita, lisäksi on tärkeää varmistaa meriympäristönhyvä tila.

Sisältö

Kestävään vesivarojen hallintaan sisältyy muun muassa keinokastelu veden saatavuuden tasaamiseksi tuotantokausien aikana, vesivarojen hallintaa sateeseen perustuvassa viljelyssä sekä tulvien ja kuivuuden hallinta.
Opiskelija perehtyy monenlaisiin järjestelmiin, jotka perustuvat erilaisiin veden lähteisiin, kuten pintavesi, pohjavesi, jäteveden kierrättämiseen ja suolan poisto merivedestä. Tähän liittyy myös suuri määrä erilaisia poliittisia, teknillisiä, kulttuurillisia ja juridisia kysymyksiä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Määritellä tai kuvata aihepiiriin liittyvät käsitteet ja ilmiöt kvalitatiivisesti ja laskea niihin liittyviä suoraviivaisia peruslaskuja

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa, laskea, muuttaa ja valita aihepiiriin liittyvät käsitteet ja ilmiöt kvalitatiivisesti ja laskea niihin liittyviä kvantitatiivisia peruslaskuja sekä täydentää ja tuottaa tarvittavat lisätiedot.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa kategorisoida, kerätä, yhdistää ja yleistää aihepiiriin liittyvät käsitteet ja ilmiöt kvalitatiivisesti ja laskea niihin liittyviä kvantitatiivisia peruslaskuja sekä johtaa ja järjestää uudelleen jo annetut perustiedot ja niiden kautta kerrata ja kirjoittaa uudelleen ongelman ratkaisupolkuja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Määritellä tai kuvata aihepiiriin liittyvät käsitteet ja ilmiöt kvalitatiivisesti ja laskea niihin liittyviä suoraviivaisia peruslaskuja

Siirry alkuun