Siirry suoraan sisältöön

Kulttuurituotannon koulutusohjelma: lukuvuosi 2011-2012

Opetussuunitelman tunnus: K0311S6

Tutkintonimike
Kulttuurituottaja (ylempi AMK)
Laajuus
60 op
Kesto
1 vuotta (60 op)
Aloituslukukausi
Syksy 2011
Opetuskieli
suomi

Kuvaus

Kulttuurituotannon ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava koulutus on tarkoitettu kulttuurituotannon alan ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille, joilla on vähintään kolmen vuoden työkokemus asianomaiselta alalta. Tutkintonimike on Kulttuurituottaja (ylempi AMK) tai englanniksi Master of Culture and Arts.Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhdessä toteuttaman Kulttuurituottaja (YAMK) -tutkinnon tavoitteena on tarjota kulttuurisektorin tuotannollisissa tehtävissä toimiville mahdollisuus kehittää ja syventää asiantuntemustaan kulttuurituotannon nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tutkinnon suoritettuaan opiskelija kykenee johtamaan ja kehittämään kulttuurituotannon alaa. Tämä edellyttää kykyä tunnistaa kulttuurialaan kohdistuvia yhteiskunnallisia ja kansainvälisiä muutoksia.

Kulttuurituottaja (YAMK) – tutkintoon johtavan koulutuksen opetussuunnittelutyön pohjana ovat:
- Koulutuksen perustehtävä ammattikorkeakoululainsäädännön mukaan, - Bolognan julistus,
- European Qualification Framework, sekä- Opetusministeriön koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma vuosille 2007-2012

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tuottamassa asiantuntijaosaamisessa korostuu laaja-alaisuus ja siirrettävyys, mikä mahdollistaa työskentelyn vaihtelevissa työtehtävissä ja työpaikoissa. Työelämän muutokset huomioidaan opintosisällöissä esimerkiksi kytkemällä opiskelu opiskelijoiden työyhteisöihin ja niiden tarvitsemaan tutkimus- ja kehitystyöhön.

Koulutusprosessin joustavuus perustuu opiskelijan mahdollisuuteen rakentaa henkilökohtainen opintosuunnitelmansa (HOPS) oman urakehitystavoitteensa pohjalta hyödyntäen mm. Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun eri koulutusalojen välistä synergiaa opintojen toteuttamisessa. Tämä mahdollistaa yksilölliset valinnat ja yhdistää entistä joustavammin työn ja opiskelun.

Kehittynyt kulttuurituotanto ja -vienti ovat luovan talouden keskeisiä menestystekijöitä kansallisen kilpailukyvyn parantamisessa. Kehittämis-, asiantuntija-, johtamis- ja opetustehtäviin tarvitaan alalle koulutettuja henkilöitä, joilla on ylempi amk-tutkinto. Kulttuurituotannon kentän muuttuvassa toimintaympäristössä on suuri tarve erikoistumiseen ja ammattiosaamisen syventämiseen asiantuntijaosaamiseksi.

OPINTOJEN LAAJUUS JA TOTEUTUS
Kulttuurituottaja (YAMK) -tutkinto on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Tutkinnon osana toteutettava opinnäytetyö on laajuudeltaan 30 opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Opintojaksojen toteutuksien suunnittelussa arvioidaan niiden kuormittavuus. Opetus on luonteeltaan monimuoto-opetusta. Opinnäytetyönä toteutettava kehittämishanke on opintojen kannalta keskeinen. Opintojaksot koostuvat lähiopetusjaksoista, verkko-opetuksesta ja itseopiskelusta. Lähiopetusjaksot voivat muodostua esimerkiksi luennoista, seminaareista, opintokäynneistä, konferensseista, asiantuntijapaneeleista sekä opiskelijan tai ryhmien ohjauksesta. Itsenäinen opiskelu sisältää kirjallisuuteen, tutkimuksiin ja artikkeleihin perehtymisen sekä oppimistehtävät ja erilaiset opintokäynnit.

Opintojen alussa opiskelija perehtyy tutkinnon virtuaaliseen oppimisympäristöön ja sähköiseen tiedonhankintaan. Sähköinen viestintä on oleellinen osa opiskelija ja opiskelun ohjausta. Opiskeluympäristöön kuuluvat opiskelijoiden käytössä olevat kirjasto- ja informaatiopalvelut sekä Moodle-oppimisalusta, internet ja sähköpostiyhteydet, joita hyödynnetään itseopiskelussa ja opintojen ohjauksessa. Verkko-opetuksessa hyödynnetään ammattikorkeakoulujen välisten verkostojen eri asiantuntijoita.

KULTTUURITUOTTAJA (YAMK) -TUTKINNON OSAAMISTAVOITE Koulutus on suunnattu luovalla sektorilla tuotannollisissa tehtävissä toimivalle kulttuurituotannon ammattilaiselle, joka haluaa syventää ja laajentaa osaamistaan sekä parantaa oman toiminta-alueensa kehittämistaitoja. Tutkinnon suorittanut henkilö voi toimia asiantuntijatehtävissä kulttuurin ja luovan talouden alalla uusien toimintamallien aktiivisena kehittäjänä ja tuottajana. Koulutus avaa mahdollisuuksia uusiin, haastaviin työtehtäviin ja uralla etenemiseen. Koulutusohjelman suorittaneista valmistuu asiantuntijoita, joilla on kulttuurituotannon kentän tutkimuksen, kehittämisen ja projektijohtamisen erityisosaamista.

Tutkinnon tavoitteena olevan osaamisen rakentuminen
Koulutusohjelman osaamiskompetenssit koostuvat yleisistä ylemmän ammattikorkeakoulu-tutkinnon työelämävalmiuksia kuvaavista kompetensseista, kulttuurituotannon alakohtaisia erityis-osaamisvaatimuksia kuvaavista kompetensseista sekä muista asiantuntijuuden kehittymistä tukevista kompetensseista. Yleiset ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon työelämävalmiuksia kuvaavat valtakunnalliset kompetenssit ovat:
Itsensä kehittäminen, Eettinen osaaminen, Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Kehittämistoiminnan osaaminen, Organisaatio- ja yhteiskuntaosaaminen, Kansainvälisyysosaaminen.

Kulttuurituottaja (YAMK) –tutkinnossa erityisosaamisvaatimuksia kuvaavat kompetenssit ovat:
Strateginen osaaminen, Kulttuuriprojektin johtamis- ja tiimityöosaaminen,Kulttuurialan verkosto-osaaminen ja Luovan talouden liiketoimintaosaaminen
Kompetensseissa kuvattujen osaamisalueiden vahvistamiseen tähtäävä tutkinto jakaantuu kolmeen osaan, jotka ovat
Asiantuntijuuden vahvistaminen 25 op
Asiantuntijana kehittyminen 30 op
Asiantuntijaprofiilin syventäminen 5 op

Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö

Opetussuunnitelmatyössä on otettu huomioon Metropolian ja Humanistisen ammattikorkeakoulun pedagogisten strategioiden linjaukset. Taustalla ovat myös valtakunnalliset ja metropolialuetta koskevat luovien alojen kehittämislinjaukset sekä työelämän ja laadunvarmistukseen liittyvät näkökulmat. Opetussuunnitelma on hyväksytty Metropolia Ammattikorkeakoulun Kulttuurituotannon neuvottelukunnassa sekä Humanistisen Ammattikorkeakoulun Kulttuurituotannon neuvottelukunnassa. Opetussuunnitelman laatimisessa on huomioitu kulttuurituotannon asiantuntijatehtävissä toimivien työelämän edustajien näkemyksiä pyytämällä lausunnot Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry:ltä, Suomen kulttuurituottajat ry:ltä ja Aluekeskusohjelman kulttuuriverkostolta sekä Sibelius-Akatemian Arts Management – koulutusohjelmalta. Lisäksi suunnitteluun ovat osallistuneet kaikki kulttuurituotannon alempaa ammattikorkeakoulututkintoa antavat ammattikorkeakoulut, eli toteuttajien lisäksi Mikkelin ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut sekä Novia (ent. Yrkeshögskola Sydväst).

Lisätiedot

Katri Halonen, kulttuurituotannon yliopettaja

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2011-2012 Syksy 2011 Kevät 2012 1. / 2011 2. / 2011 3. / 2012 4. / 2012
K0311S6-1000
Asiantuntijuuden vahvistaminen

(Valitaan kaikki )

25
K030AA10 Ammatillinen kasvu ja kehittävä työote 4
K030AA09 Kulttuurituottajan ammatillinen identiteetti 5
K030AA02 Johtaminen ja tiimityö kulttuurialalla 6
K030AA03 Kulttuurituottaja yhteiskunnallisena toimijana 5
K030AA04 Luovan talouden merkitys yhteiskunnassa 5
K0311S6-1001
Asiantuntijana kehittyminen

(Valitaan kaikki )

30
K030AA07 Opinnäytetyö 30
K0311S6-1002
Asiantuntijaprofiilin syventäminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0)

0
K030AA08 Vapaavalintainen opinto 5
Yhteensä 60 60 30 30 30 0 30 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

amk::ylempi amk-tutkinto

Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; sekä 3) opinnäytetyö. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 423/2005 4 § Opintojen rakenne)

Opinnäytetyö
Opinnäytetyö
Syventävät ammattiopinnot
Ammatillinen kasvu ja kehittävä työote
Kulttuurituottajan ammatillinen identiteetti
Johtaminen ja tiimityö kulttuurialalla
Kulttuurituottaja yhteiskunnallisena toimijana
Luovan talouden merkitys yhteiskunnassa
Vapaasti valittavat opinnot
Vapaavalintainen opinto
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
K0311S6-1000
Asiantuntijuuden vahvistaminen

(Valitaan kaikki )

25
K030AA10 Ammatillinen kasvu ja kehittävä työote 4
K030AA09 Kulttuurituottajan ammatillinen identiteetti 5
K030AA02 Johtaminen ja tiimityö kulttuurialalla 6
K030AA03 Kulttuurituottaja yhteiskunnallisena toimijana 5
K030AA04 Luovan talouden merkitys yhteiskunnassa 5
K0311S6-1001
Asiantuntijana kehittyminen

(Valitaan kaikki )

30
K030AA07 Opinnäytetyö 30
K0311S6-1002
Asiantuntijaprofiilin syventäminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 0 )

0
K030AA08 Vapaavalintainen opinto 5
Siirry alkuun